Cao-onderhandelingen Open Teelten van start

De cao Open Teelten heeft een looptijd tot en met 30 juni 2024. Op 22 mei hebben we de eerste verkennende cao onderhandeling voor de cao Open Teelten gehad omdat partijen op korte termijn tot een nieuwe cao wensen te komen. Een mooi streven maar er zijn nog wel een paar hobbels te nemen. Zie hieronder de toelichting

Externe omstandigheden die onze cao raken

De, extra, verhogingen van het Wettelijk Minimum Loon (WML) hebben ervoor gezorgd dat ons loongebouw geen logische lijn meer heeft. Een hogere meer verantwoordelijke functie hoeft niet direct tot een hoger loon te lijden. Er zal dus een herstelactie in het loongebouw plaats moeten vinden.

Daarnaast speelt de inflatie in de achterliggende periode en loonontwikkelingen in andere sectoren een rol bij de beschikbaarheid van arbeid. Onze sector kenmerkt zich door een beperkte groep vaste en trouwe medewerkers op de bedrijven die, tijdens de verschillende seizoenen, aangevuld wordt met veel piek- of seizoenarbeiders. Zonder deze tijdelijk krachten kan onze sector niet bestaan. Voor beide groepen werknemers zal de sector aantrekkelijk moeten zijn en blijven.

Voorstellen van CNV

In de bijlage kunt u de volledige brief aan cao-partijen vinden, inclusief de concrete voorstellen. Ik licht er nog er een aantal uit:
  • Wij stellen voor de seizoensarbeidersregeling in de huidige vorm af te schaffen. Dit stellen we met name voor omdat de lonen op WML-niveau en de B-schaal in elkaar gegroeid zijn en we regelmatig misbruik constateren. Daarnaast is een ongelijke beloning voor dezelfde werknemers niet, meer, te rechtvaardigen op grond van wetgeving.
  • Wij stellen voor tot een loonsverhoging te komen die recht doet aan alle werknemers in de sector. We hebben daar nog geen concreet percentage aan gekoppeld, aangezien die mede afhankelijk is van de noodzakelijke aanpassingen van het loongebouw. Hier komen we later op terug.
  • Wij stellen voor om alle medewerkers een reiskostenvergoeding toe te kennen.
  • Wij stellen voor om tot een houdbare afspraak te komen voor de seniorenregeling.

Loonontwikkeling

Zoals eerder aangegeven, zal het loongebouw aangepast moeten worden. Dit vraagt creativiteit en financiële ruimte. Aan de andere kant kan het wat ons betreft niet zo zijn dan de vaste/trouwe medewerkers de kosten van de wettelijke loonsverhogingen van de laagst betaalde moeten gaan betalen, zie het voorstel, op dit moment, van LTO. Ook de vaste/trouwe medewerkers in de schalen E en hoger, hebben te maken met inflatie en wensen koopkrachtbehoud en of herstel.

Seniorenregeling

Zo’n 8 jaar geleden hebben we de seniorenregeling ingevoerd (80% werken met 90% loon en 100% pensioenopbouw, waarbij de werkgever een compensatie krijgt uit het Colland B fonds). Hierdoor kunnen werknemers met langere dienstverbanden 5 jaar voor hun AOW-leeftijd een dag minder gaan werken. Steeds meer werknemers weten deze regeling te vinden. Dit juichen we toe. Tot heden financieren we de seniorenregeling uit het Colland B fonds. Voor dit fonds betalen werkgevers een premie die uit de loonruimte komt. Bij de start is reeds afgesproken dat, als het gebruik groter zou worden en de regeling niet meer, volledig, betaald kan worden uit het Colland B fond met de huidige premieheffing, partijen in gesprek gaan over een toekomstbestendige regeling en financiering. Partijen zijn het erover eens dat de regeling behouden moet worden voor de toekomst, aangezien hij in een behoefte voorziet. We zullen dus naar een oplossing moeten zoeken.

Lees voor de volledige voorstellen onze brief inclusief de voorstellen en de brief van LTO in de bijlagen.

Hoe verder?

Voor 17 juni en 8 juli staan nog twee overleggen gepland. Na ieder overleg kunnen jullie een update verwachten.

Maak je collega lid!

Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan ongeorganiseerde collega’s. beter nog maak ze lid. Alleen samen kunnen we tot een goede cao komen. Een nieuw lid aanmelden gaat heel eenvoudig, en je krijgt er zelf ook nog iets moois voor terug. Ga voor informatie en voorwaarden naar CNV leden werven. Ze kunnen ook zelf lid worden via www.cnvvakmensen.nl/sluit-je-aan/. Word lid!

We hebben elkaar straks hard nodig. Samen staan we sterk!

Meepraten over jouw cao

Op de cao-pagina van Open Teelten kun jij het hele cao-proces volgen. Reageer of stel je vragen en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over jouw cao-traject. Ga direct naar jouw cao-pagina.
Maak gebruik van deze optie en wijs ook je collega's erop. Je hoeft geen lid te zijn om mee te kijken en te doen. Meebeslissen is uiteraard alleen voor leden, dus voor jou!
Mochten jullie nog vragen, opmerkingen of goede ideeën hebben dan hoor ik het graag. Stuur me een e-mail via h.stroek@cnv.nl of bel me op 06 22 45 21 95.

Ontvang je deze nieuwsbrief per post

Krijg jij deze nieuwsbrief per post dan hebben wij geen e-mailadres van jou, of je hebt je uitgeschreven voor nieuwsbrieven van CNV. Wij willen jou het liefst zo snel mogelijk op de hoogte stellen van al het cao-nieuws. Kijk daarom op “mijncnv” op onze site: www.cnvvakmensen.nl om je gegevens te controleren of geef je e-mailadres opnieuw door aan secretariaat@cnv.nl

Wil je ook naar de cao-pagina ga dan naar www.cnvvakmensen.nl/voeding/land-en-tuinbouw/cao-openteelten/


Henry Stroek
Bestuurder CNV

Downloads