Cao-onderhandelingen Graan verlopen uiterst moeizaam

Eind oktober zijn de cao-onderhandelingen in de Graan be- en verwerkende industrie hervat. Na een lange door Corona en vakanties afgedwongen pauze in het cao-overleg hebben we in de afgelopen twee weken geprobeerd om tot een nieuwe cao te komen. Dit is nog niet gelukt.
De onderhandelingen gaan zeer moeizaam en blijven tot nu toe steken in wederzijdse stellingnames. Werkgevers zijn zeer standvastig in het herhalen van bepaalde standpunten, wat het voor ons moeilijk maakt om echt te onderhandelen. CNV Vakmensen heeft als jullie vertegenwoordiger aan de onderhandelingstafel daardoor weinig ruimte om bewegingen richting werkgevers te maken. Verder vinden wij dat corona geen invloed heeft (gehad) op de winstgevendheid van de Graanbedrijven. De voorstellen van CNV Vakmensen voor de nieuwe cao blijven daarom vooralsnog ongewijzigd van kracht. Onze inzet is gericht op afspraken per 1 juni 2020, dus met terugwerkende kracht vanaf die datum.

Behalve de starre houding van de werkgevers worden de onderhandelingen bemoeilijkt door een aantal andere zaken, namelijk:
  • Door de Corona-richtlijnen kunnen en willen de werkgevers niet met ons fysiek in een vergaderzaal onderhandelen. Dat betekent dat alle gesprekken plaatsvinden via video-verbindingen. Wij ondervinden, dat onderhandelen op afstand het dichter bij elkaar komen van de standpunten bemoeilijkt.
  • De overgang van de pensioenregeling MPF naar pensioenfonds BPL is lastiger te realiseren dan gedacht. Het streven is nu om dat per 1 januari 2022 voor elkaar te krijgen. Dat betekent dat we komend jaar nog een pensioenregeling van MPF zullen hebben. Maar MPF moet in dat ene jaar wel een behoorlijk hogere premiebijdrage van de deelnemers gaan vragen. Met de werkgevers en het bestuur van het pensioenfonds overleggen wij hoe we die aanpassing zo goed en voordelig mogelijk vorm kunnen geven.
Na een groot aantal onderzoeken naar de zogenoemde generatiepactregeling, ook wel 80/90/100-regeling genoemd, zijn we nu ruim vijf jaar verder. Nog steeds weigeren de werkgevers een dergelijke regeling met ons te bespreken. Wij hebben ze duidelijk gemaakt dat een cao zonder een dergelijke regeling geen kans maakt en voor jullie niet acceptabel is. Een 80/90/100-regeling moet naast andere maatregelen vanwege de bevordering van de duurzame inzetbaarheid van de werknemers af te spreken zijn. Werkgevers hikken niet alleen aan tegen de kosten van een dergelijke regeling, maar zien ook onnodige beren op de weg ten aanzien van de organisatie. Onderzoeken tonen aan dat het met die kosten wel meevalt en dat het zeker kan. Ook laten al bestaande initiatieven, zoals een vierdaagse werkweek bij sommige bedrijven zien, dat met een goede wil ook de organisatorische kant van de 80-90-100 geen obstakel hoeft te zijn.

Al met al zijn we door de starre werkgevershouding nog niet zo veel verder gekomen. Zo is de loonsverhoging vanaf 1 juni 2020 nog niet eens ter sprake geweest. Het dreigen dus lange en taaie onderhandelingen te worden. De volgende onderhandelingsronde vindt pas medio december plaats.

Verzekering derde ww-jaar
Op één punt hebben we wél voortgang gemaakt. De halsstarrige houding van werkgevers om geen medewerking te verlenen aan toetreding tot de cao voor de PAWW is verlaten. Deze cao regelt een uitkering gedurende het derde ww-jaar. Dat betekent dat zodra onze aanmelding is opgenomen in de werkingssfeer van deze “PAWW-cao” ook jullie recht hebben op een extra jaar WW bij langdurige werkloosheid. Jullie breed gedragen wens, die al bij de vorige cao was afgesproken is nu dus eindelijk gerealiseerd. Zodra de aanmelding heeft geleid tot een definitieve deelname, zullen we jullie dat melden. En dat geldt natuurlijk ook zodra we nieuws kunnen melden over de onderhandelingen.

Vertrouwende jullie hiermee te hebben geïnformeerd, tekent mede namens de kaderleden Johan Velthuis en Arjen Zuidema,


Wietze Kampen
Bestuurder
CNV Vakmensen