Cao Agrarische Bedrijfsverzorging: werkgevers leggen eindbod neer

De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de Agrarische Bedrijfsverzorging hebben niet tot een akkoord geleid. Werkgevers hebben afgelopen week een 'eindbod' voor een nieuwe cao naar de vakbonden gestuurd. Deze week hebben we dat besproken met jullie collega's in de cao-commissie. Het woord is nu aan de leden.

Wil je stemmen, dan krijg je vandaag een stemformulier in je mail. Hierop kun je aangeven of je voor of tegen het eindbod van werkgevers bent.

Wat vooraf ging

De afgelopen maanden hebben we in een aantal ronden met werkgevers om tafel gezeten voor een nieuwe cao. Net als in veel andere sectoren waren dit geen eenvoudige gesprekken. De inflatie van de afgelopen jaren was hoog en dat betekent dat de lonen mee moeten stijgen. Gebeurt dat niet, dan ga je er per saldo op achteruit. Dit noemen we koopkracht. Tegelijkertijd merken de werkgevers in de Agrarische Bedrijfsverzorging dat het steeds moeilijker wordt de stijgende lonen door te berekenen aan de klant. Ook constateren we dat de lonen in de agrarische sector relatief minder stijgen dan in andere sectoren. Dit betekende dat de onderhandelingen vooral over het loon gingen.

Het eindbod

Omdat we er aan de onderhandelingstafel niet uitkwamen, hebben werkgevers een eindbod neergelegd. Dat kun je lezen in de bijlage. Samengevat houdt dit het volgende in:

  • De cao heeft een looptijd van 18 maanden (1 mei 2024 tot en met 31 oktober 2025).
  • Per 1 mei 2024 gaan de lonen met 4% omhoog.
  • Per 1 mei 2025 gaan de lonen met 3,6% omhoog.
  • De bandbreedte in het jaarurenmodel gaat naar maximaal 80 plus of min.
  • Het saldo van de jaaruren (boven de 80) wordt op 1 januari afgerekend.
  • Er komt een eenduidige uitleg over het jaarurenmodel, waarbij het saldo tussen -80 en +80 meeverhuist naar het volgende jaar.
  • Er komt een vaste stagevergoeding van 450 euro per maand voor alle stagiairs.
  • Er komt een periodieke medische check beschikbaar.
  • De regeling voor reistijden wordt gewijzigd: de eerste 60 kilometer wordt geregistreerd als onbetaalde reistijd, voor kilometers daarboven geldt: 1 kilometer is 1 betaalde minuut.
  • Vakbonden en werkgevers gaan onderzoeken wat de inzet van zzp'ers in de sector betekent.

De zorgen van de cao-commissie

Het is een eindbod, wat betekent dat we de voorstellen niet voldoende vinden. We hebben daarbij ook een aantal zorgen:

  • De agrarische bedrijfsverzorging is cooperatieve dienstverlening die cruciaal is voor met name kleine en middelgrote agrarische bedrijven. Agrarische bedrijfsverzorging is niet te vergelijken met loonwerk of een agrarisch uitzendbureau. Agrarische bedrijfsverzorgers leveren hoogwaardig vakmanschap en kunnen de agrarische ondernemer bij nacht en ontij vervangen wanneer deze tijdelijk wegvalt. Wij denken dat het huidige eindbod niet voldoende is om voor deze dienstverlening voldoende gekwalificeerde mensen aan te trekken. Wij denken dat het op termijn heel kostbaar is voor de agrarische sector, wanneer deze belangrijke coöperatieve dienstverlening verdwijnt.
  • De Agrarische Bedrijfsverzorging (en de hele agrarische sector) kampt met grote personeelstekorten als het gaat om gespecialiseerd personeel en medewerkers die een compleet agrarisch bedrijf tijdelijk kunnen overnemen. De gemiddelde leeftijd van agrarische bedrijfsverzorgers neemt toe en er is te weinig aanwas van nieuwe specialisten. We zien dit onvoldoende terug in het eindbod van de werkgevers.
  • Het werk op agrarische bedrijven wordt steeds complexer en vraagt steeds meer hoog gekwalificeerde all-rounders. Hier ligt een kans voor agrarische bedrijfsverzorgingsdiensten. Door te veel te focussen op kostprijs per uur is er wat ons betreft te weinig oog voor de meerwaarde van vakmanschap in de agrarische sector.
  • De agrarische bedrijfsverzorger vergrijst; er zijn veel vakmensen die de komende jaren met pensioen gaan of bedrijfsverzorgers die vanwege lichamelijke klachten een stapje terug moeten doen of eerder willen stoppen. Het voorstel voor vrijwillige periodieke medische onderzoeken is prima, maar niet voldoende om deze groep bedrijfsverzorgers gezond naar hun pensioen te begeleiden.

Conclusie: we vinden het eindbod niet voldoende, maar denken ook dat het het uiterste is wat we er met onderhandelen uit hebben kunnen halen. We geven geen stemadvies. Stemmen de leden voor, dan is er voor 18 maanden een nieuwe cao. Stemmen de leden tegen, dan zullen we - de leden - bereid moeten zijn om stappen te zetten om de werkgevers onder druk te zetten.

Het stemformulier vind je in de mail die kort na deze nieuwsbrief naar je wordt gestuurd.

Namens jullie collega's in de cao-commissie.


Met vriendelijke groet, Erik Honkoop & Leon van der Elsen (onderhandelaars vakbond CNV)

e.honkoop@cnv.nl
l.vanderelsen@cnv.nl 
CAO Agrarische Bedrijfsverzorging

Downloads

Wil je reageren of heb je een vraag?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error