Breng je stem uit voor de cao Cargill! REMINDER

Alhoewel een aantal leden al in reactie op de vorige info van CNV hun stem hebben uitgebracht over het eindbod van Cargill, willen we onze leden nadrukkelijk oproepen om met bij voorkeur een hoge opkomst hun stem uit te brengen. Daarom loopt de stemming nog tot en met 9 november door. Maak gebruik van die mogelijkheid
Waar ging het ook alweer over?
Cargill heeft een eindbod gedaan voor een cao van 5 maanden en 1,25% loonsverhoging (zie bijlage). Ook wil Cargill dan per 1-1-2021 een ouderenregeling gaan invoeren die het mogelijk maakt om een vergoeding mee te krijgen die jaar voor je AOW-datum, in combinatie met dat je daarmee je pensioen naar voren kan halen. Deze maatregel stond overigens ook al in het pensioenakkoord tussen vakbonden en werkgeversorganisaties.

Digitale ledenvergadering

In de digitale ledenvergadering hebben leden aangegeven dat er onvrede is over de gang van zaken. Het voelt erg als een eenzijdig dictaat van Cargill dat er perse een cao moet komen over zo'n korte looptijd en met een loonbod dat lager is dan we van zo'n uiterst winstgevende werkgever als Cargill mogen verwachten. Het voelt ook volgens sommigen als een gebrek aan waardering voor jullie inzet in deze coronatijd om de plants draaiende te houden terwijl half Nederland in lockdown zit. De optie om nee te zeggen is dan ook reëel. Echter, Cargill heeft wel een eindbod gedaan.

Als dat eindbod niet van tafel gaat (en dat is meestal niet met een eindbod, een finaal voorstel, het uiterste wat een werkgever in zijn portemonnee zegt te hebben zitten), moeten we als  bonden een eigen eis gaan formuleren om werkgever in beweging te krijgen. Het is in zo'n situatie noodzakelijk om dan na te denken over hoe je werkgever alsnog in beweging krijgt en dat kan niet meer aan de onderhandelingstafel. Wil je dat niet, dan heb je alleen nog als andere optie om met een voorstem in te stemmen met het werkgeversvoorstel.

Kortom, een belangrijk besluit moet genomen worden. Het is in een vakbondsdemocratie helder dat alle leden samen het laatste woord hebben. Wij roepen jullie dan ook op om, als je dat nog niet gedaan hebt uiterlijk 9 november alsnog je stem uit te brengen. Dat doe je door een mail te versturen naar je bestuurder Michiel Wallaard via m.wallaard@cnvvakmensen.nl ovv stemming cao Cargill. CNV hoopt dat jullie allemaal even je stem laten horen over dit belangrijke besluit. Bij voorbaat dank!

Downloads