Bijeenkomsten en stemming nieuw pensioen stelsel Heineken

Het pensioenstelsel in Nederland gaat veranderen. Dit heeft ook gevolgen voor jou. CNV organiseert informatie bijeenkomsten online en op locatie. Ook mag jij jouw stem uitbrengen. Lees dit bericht dus goed.

Het pensioenstelsel in Nederland gaat veranderen. Dat is bepaald in de Wet Toekomst Pensioenen die in 2023 is aangenomen. Aan deze wet ging een jarenlange discussie over de pensioenen in Nederland vooraf die uiteindelijk leidde tot het Pensioenakkoord dat in 2019 door sociale partners op landelijk niveau werd gesloten. Nu de nieuwe wet is aangenomen moeten Pensioenfondsen hun regels aanpassen. Zij kunnen hierbij hun eigen keuzes maken. Hierbij moeten ze rekening houden met de gevolgen van de nieuwe pensioenregels voor verschillende groepen, zoals actieve deelnemers, oud-deelnemers en gepensioneerden.

Ook bij Heineken zal de pensioenregeling veranderen. We adviseren je dan ook deze nieuwsbrief goed en helemaal te lezen!

Waarom was de Wet Toekomst noodzakelijk?

  • Slechter pensioen bij wisselen van baan. De oude pensioenwet heeft vooral voordelen voor werknemers die lang bij één werkgever en in één sector werken. Nu wisselen veel mensen vaker van baan en van sector, waardoor ze een minder goed pensioen opbouwen.
  • Jongeren betalen voor ouderen. In de oude pensioenwet betaalt iedere deelnemer dezelfde (procentuele) premie. Daardoor gaat een deel van de premie die jongeren betalen naar het pensioen van ouderen. Dat mag straks niet meer.
  • Pensioen kan niet altijd meestijgen met de prijzen. In de oude wet mogen de pensioenen alleen maar meestijgen met de prijzen als het pensioenfonds genoeg geld in kas heeft om alle toekomstige pensioenen te kunnen betalen. Om de financiële situatie van het pensioenfonds (de dekkingsgraad) te bepalen, speelt de rente een grote rol. De afgelopen jaren was de rente vaak erg laag. Daardoor konden pensioenen niet meestijgen met de prijzen of zelfs helemaal niet verhoogd worden.

Sociale partners aan zet

CNV heeft, samen met de collega vakbonden en Heineken, de afgelopen tijd veel vergaderd over de vernieuwing van het pensioen. We hebben informatie verzameld, voorwaarden opgesteld waaraan de vernieuwde pensioenregeling moet voldoen en berekeningen gemaakt. Het eindresultaat is een transitieplan.

In de bijlage vind je de brief Samenvatting pensioentransitie Heineken. Deze brief geeft verkort aan wat de pensioentransitie voor het Heineken Pensioenfonds betekent.

Vragen en toelichting

Het gaat hier om een ingewikkeld onderwerp, daarom organiseren we bijeenkomsten. We organiseren een teams bijeenkomst op dinsdag 25 juni 19.30 uur.  De teamslink staat onderaan dit bericht. Tijdens deze bijeenkomst kunnen jouw vragen beantwoord worden. En kun je niet aanwezig zijn tijdens deze bijeenkomst dan kun je aansluiten bij de volgende informatiebijeenkomsten op locatie:

  • 3 juli om 13.15 en 15.15 Zoeterwoude Groene Hart, GEB 46 (nabij P$)
  • 5 juli om 13.15 en 15.15 Den Bosch, locatie H.O.C gebouw, De Parade (voorzaal) Docterskampstraat 7

Breng je stem uit!

Pensioen is een belangrijke collectieve arbeidsvoorwaarde. Het is dan ook een belangrijk onderdeel van de cao. Nu de pensioenregeling verandert heb jij als CNV-lid, nét als bij een nieuwe cao, stemrecht. Het gaat hier over serieus geld, dus is het belangrijk dat je je stem uitbrengt. Stemmen kan digitaal tot en met vrijdag 12 juli 12.00 uur. Stemmen die na die tijd binnenkomen, tellen niet meer mee.

Ga naar stemming

Let op: je stem gaat over de inhoud van de nieuwe pensioenregeling op basis van het Transitieplan dat cao-partijen hebben opgesteld; je stem gaat niet over de ‘Wet Toekomst Pensioen’ (deze wet is inmiddels door de Tweede- en Eerste Kamer aangenomen).

Hoe gaat het verder?

Op basis van de uitkomst van de stemming volgt er een definitief besluit van vakbondszijde volgen over het transitieplan. Op 13 mei 2024 heeft de pensioenwerkgroep HGWC/COR ingestemd met de wijzigingen in de pensioenregeling. Als de vakbonden en HGWC/COR beiden instemmen met het transitieplan, dan start Heineken met de uitvoering van het plan. De planning is dat de overstap naar de nieuwe regeling dan gaat plaatsvinden op 1 januari 2026.

(Kader)lid worden

Het maken van dit transitieplan, waarin recht wordt gedaan aan deelnemers, oud-deelnemers en gepensioneerden heeft heel wat voeten in aarde gehad. Het vakbondslidmaatschap loont. Is jouw collega nog geen lid? Maak jouw ongeorganiseerde collega nu lid van CNV. Je collega betaalt dan € 24,- voor de eerste 6 maanden van het lidmaatschap en jij ontvangt als aanbrenger van het nieuwe lid een cadeaubon van € 20,-. Voor meer informatie over een collega lid maken ga naar CNV leden werven

Ook zijn wij dringend op zoek naar een of twee kaderleden. Op dit moment hebben wij geen enkel kaderlid bij Heineken en die situatie is onwenselijk.

Wil je als lid nog meer betrokken zijn bij de dingen die wij doen binnen Heineken en ook binnen CNV? Dat kan! Word dan kaderlid. Er zijn diverse kaderfuncties op allerlei niveaus beschikbaar. En als kaderlid krijg je ook veel begeleiding van CNV en de mogelijkheid om diverse trainingen/ scholingen te volgen afgestemd op jouw rol en behoefte.  Heb je interesse, stuur een mail om daar vrijblijvend verder over te praten.

Peter Vlaming
Onderhandelaar CNV
M +31 6 53295256
_______________________________________________________________________________

Microsoft Teams Heeft u hulp nodig?

Nu deelnemen aan de vergadering

Vergadering-id: 323 391 035 498

Wachtwoordcode: 4NmeJz

Inbellen via telefoon

+31 20 399 0598,,889787024#Netherlands, Amsterdam

Een lokaal nummer zoeken

Telefonische vergadering-id: 889 787 024#

________________________________________________________________________________

Downloads