Werknemers Tuinzaadbedrijven stemmen in met nieuwe cao

De leden werkzaam bij Tuinzaadbedrijven hebben in meerderheid ingestemd met het onderhandelingsresultaat over een nieuwe cao. Daarmee komt na een periode van moeizame onderhandelingen en informatieacties bij bedrijven alsnog een cao tot stand.

Na een periode van moeizame onderhandelingen, het afwijzen van een eindbod van werkgevers in februari en informatieacties bij de grote Tuinzaadbedrijven zijn we er begin juli alsnog in geslaagd tot een onderhandelingsresultaat te komen over een nieuwe cao. Dit onderhandelingsresultaat hebben we aan de leden voorgelegd en daaruit is gebleken dat een ruime meerderheid van de leden daarmee kon instemmen. Overigens was de uitslag van de raadpleging onder niet-leden vergelijkbaar. Nu de leden akkoord zijn met het onderhandelingsresultaat, is definitief een nieuwe cao tot stand gekomen. Er gaat nu aan de teksten van die nieuwe cao worden gewerkt en zo gauw die beschikbaar zijn, zullen die worden verspreid.

Wat zijn de belangrijkste nieuwe afspraken in de cao?

  • Een cao voor de duur van 2 jaar van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2025;
  • Loonsverhogingen per 1 januari 2024 van 5% (met terugwerkende kracht waar nog niet gegeven), per 1 juli 2024 van 0,5% en per 1 januari 2025 van 3%.
  • Functiegroep A vervalt;
  • Minimum percentage in verhogingsregeling bij eigen beoordelingssysteem wordt vastgesteld op 2% (i.p.v. 1,75%);
  • Jubileumuitkering van een bruto maandsalaris bij 25 en 40 jaar dienstverband;
  • Reiskostenvergoeding wordt verhoogd naar €0,23 per kilometer voor kilometers tussen de 5 en 35 km enkele reis;
  • Internationale reisdagen gemaakt door medewerker van functieniveau H worden gecompenseerd door maximaal een werkdag;
  • Werkgevers onderzoeken of deelname aan project internationale solidariteit mogelijk is.

Check of je de 5% met terugwerkende kracht hebt gekregen

De cao is helaas pas een half jaar na het verlopen van de vorige cao tot stand gekomen. Maar er staat wel een loonsverhoging in van 5% per 1 januari 2024. Die moet je dus met terugwerkende kracht over de afgelopen maanden krijgen en daarnaast moet je loon over de komende maanden met die 5% zijn verhoogd. Nu zijn bedrijven gedurende de periode dat er nog geen cao was verschillend omgegaan met de beloning. Sommigen hebben al een loonsverhoging van 5% gegeven per 1 januari, andere hebben een lagere loonsverhoging gegeven of helemaal nog geen loonsverhoging. Helder moet zijn dat iedereen die onder de cao valt recht heeft op die loonsverhoging van 5%. Over de maanden dat je die niet of minder gekregen hebt, moet je die in ieder geval via een extra betaling alsnog krijgen. Als je nog niets hebt gehad, is dat over de maanden januari tot en met juni 2024 dus 6 maanden maal 5% maal je bruto maandsalaris. Als de verhoging ook in juli nog niet is doorgevoerd, moet daarbovenop ook nog 5% plus 0,5% over je maandsalaris van juli worden betaald. We verwachten dat alle bedrijven per augustus de verhoging hebben doorgevoerd in de normale beloning.

Als je vragen of opmerkingen hebt, kun je contact opnemen met je CNV-onderhandelaar Jeroen Warnaar (tel: 06-20354990 of e-mail: j.warnaar@cnv.nl ). Meer informatie kun je vinden op de cao-pagina op onze website: www.cnv.nl/tuinzaden .