Lonen Tuinzaadbedrijven met 2% omhoog

In de lopende cao voor de Tuinzaadbedrijven is afgesproken dat de lonen voor de salarisschalen A t/m H, de feitelijke lonen en de salarisschalen worden verhoogd met 2% per 1 januari 2019. Kijk dus eind deze maand op je loonstrook of de loonsverhoging ook is doorgevoerd.

Duurzame inzetbaarheid
Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar in december is het onderzoek over je eigen duurzame inzetbaarheid van start gegaan. Iedereen die werkt in de sector Tuinzaadbedrijven is uitgenodigd om mee te doen aan dit onderzoek en een enquête in te vullen. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Stigas, in opdracht van de sociale partners in de sector Tuinzaadbedrijven. Stigas is in de agrarische sector het kennisinstituut en de Arbo dienstverlener die ondernemers en werknemers helpt om gezond, veilig en duurzaam te werken. 

Het onderzoek naar duurzame inzetbaarheid is door de vakbonden voorgesteld als een soort tussenfase in de voortslepende discussie over een 80/90/100-regeling (80% werken, 90% loon en 100% pensioenopbouw) in de cao. Wij willen nu eerst weten hoe de medewerkers zelf naar hun eigen duurzame inzetbaarheid kijken.
Daarnaast willen wij weten wat de medewerkers nodig hebben om gezond hun pensioengerechtigde leeftijd te halen. Dit onderzoek maakt onderdeel uit van het Brancheplan duurzame inzetbaarheid waarin verschillende maatregelen staan die de duurzame inzetbaarheid van medewerkers bevorderen zoals vitaliteit, veilig en gezond werken en persoonlijke ontwikkeling. We gaan hier de komende periode verder mee aan de slag.

Cao-onderhandelingen in het najaar gepland
Het is nog wat vroeg maar de onderhandelingen over een nieuwe cao in het najaar zijn gepland. Deze worden gehouden op dinsdag 1 oktober, donderdag 7 november en woensdag 4 december. We hopen dan tot een resultaat te zijn gekomen. 

Meedenken met CNV Vakmensen?
CNV Vakmensen is een vereniging, een vereniging van werknemers die -onder andere- werkzaam zijn bij Tuinzaadbedrijven, en die samen opkomen voor hun belang. CNV Vakmensen stelt een professionele belangenbehartiger en onderhandelaar beschikbaar om de onderhandelingen te voeren, maar deze heeft wel hulp en ondersteuning nodig van leden uit de branche.
Wie is bereid deze bestuurder/onderhandelaar in de aanloop en tijdens de cao-onderhandelingen te helpen en ondersteunen? Dat kan door mee te denken, of als klankbord te dienen, maar ook door direct tijdens de onderhandelingen te ondersteunen. Als je dit interessant vindt, vraag ik je contact met mij op te nemen. 

Nieuwe CNV- bestuurder
Collega-bestuurder Heino Smedes heeft eind vorig jaar CNV Vakmensen verlaten voor een nieuwe uitdaging in het onderwijs. Hij zal voor de Tuinzaadbedrijven worden opgevolgd door ondergetekende die al langere tijd als bestuurder CNV Vakmensen actief is, en sinds vorig jaar actief is in de Voeding en Land- en Tuinbouw. 

Mocht je naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben, dan kun je contact opnemen met mij. 

Jeroen Warnaar,
bestuurder CNV Vakmensen
M 06 2035 4990
E j.warnaar@cnvvakmensen.nl 
T @JeroenWarnaar of #CNVgroen
Meer informatie over CNV Vakmensen kun je vinden op www.cnvvakmensen.nl