Stem over het eindbod Cao Open Teelten

Na een bijzonder coronajaar zijn de werkgevers in de Open Teelten met een eindbod gekomen voor een nieuwe cao. Aan jullie, de leden van CNV Vakmensen, vragen we je jouw stem hierover uit te brengen. Het eindbod tref je in bijlage aan. Hieronder volgt een uitleg.

Wat is er allemaal gebeurd na de vorige nieuwsbrief van een jaar geleden?
Vorig jaar, na meerdere overlegrondes, waren er nog grote verschillen in de standpunten van werkgevers en werknemers. Werkgevers zouden teruggaan naar hun achterban en dan zou er nieuw overleg plaats gaan vinden. Toen brak corona uit en lag al het reguliere overleg stil. Samenkomen kon niet meer. Onderhandelen via de digitale snelweg werkt ook niet echt. Wel is toen op grond van bepalingen in de cao Open Teelten(OT) en de wet, de cao met 1 jaar ongewijzigd verlengd. Iedereen wilde eerst weten hoe het allemaal verder zou gaan. De toekomst was voor ons allen erg ongewis. Het was niet anders. Wel hebben we met werkgevers intensief overleg gehad over o.a. de arbeidsomstandigheden door corona en overlegd over arbeidsmarktvraagstukken. Immers; corona of niet, het werk moest wel doorgaan. Door al dit overleg zijn de verhoudingen met de werkgevers wel goed gebleven. Dit heeft uiteindelijk ook gezorgd voor het hervatten, eerst informeel, van het overleg Cao OT.

Het overleg de laatste weken
Deze is geïntensiveerd om te kijken of we tot een cao konden komen. Dit lag nog wel lastig. Daarom heeft dit nog niet tot een akkoord geleid. De wensen lagen te ver uit elkaar. Uiteindelijk zijn werkgevers met een eindbod gekomen. Zie de bijlage voor het integrale eindbod. Wat staat er in het eindbod?
- De cao OT wordt verlengd van 1 maart 2021 tot 1 maart 2023.
- De lonen (schalen en feitelijke lonen) gaan 2 keer met 2% omhoog, 2% per ingang
   eerstvolgende betaalperiode na totstandkoming cao-akkoord en 2% per 1 juli 2022.
- De zondagtoeslag gaat van 100% naar 50% voor die gevallen dat de zondag onderdeel is
   van een rooster welke minimaal 4 weken van te voren vastgesteld en bekend gemaakt is.
   In alle andere gevallen blijft de zondagtoeslag 100%.
- De Scholingsvoucherregeling blijft bestaan. Hierdoor kom je in aanmerking voor een
   scholingsvoucher van €1500 voor het volgen van scholing. Pak die kans.
- Daarnaast staan er nog een aantal technische zaken en of protocollaire afspraken in het
   eindbod. Denk aan:
- De Regeling onwerkbaar weer, waardoor werkgevers bij onwerkbaar weer een
  deelcompensatie van het UWV kunnen krijgen. Jullie loon blijft ook in die situatie 100%.
- Technische aanpassingen in de werkingssfeer zodat *gaten* tussen verschillende cao’s
   gedicht worden.
- Een werkgroep die gaat praten over toekomstbestendige huisvesting.
- Een werkgroep die gaat praten over duurzame inzetbaarheid.
- Een werkgroep die met een deskundige tekstschrijver bekijkt of de Cao OT, zonder
   afbreuk te doen aan de inhoud, eenvoudiger en begrijpelijker geschreven kan worden.
De coronasituatie is nog steeds ongewis en hierdoor zie je dat de loonsverhogingen in de breedte lager zijn als vóór corona. Twee keer 2% (voor feitelijk 3 jaar) is niet heel veel maar op dit moment wel gangbaar in de markt.  Daarnaast zijn de meeste verslechteringen zoals afspraken over de WAB en de transitievergoeding, zoals genoemd in onze vorige nieuwsbrief, van tafel. Een uitzondering is een deel van de zondagtoeslag. Deze ligt gevoelig voor vele van jullie. Let op! Het betreft alleen een verlaging van de zondagtoeslag als deze ingeroosterd is én conform de Arbeidstijdenwet bekend gemaakt is (minimaal 4 weken van te voren). In alle andere gevallen blijft de toeslag 100%.

Nu zijn jullie aan zet: breng je stem uit
Wij denken dat dit eindbod van werkgevers echt het matje is. De werkgever willen en kunnen niet verder gaan op dit moment, zo hebben ze ons duidelijk gemaakt. Wij zijn van mening dat het bestaan van cao en AVV-status belangrijk is voor alle partijen maar zeker voor jullie. Een gelijk speelveld en de Cao OT kunnen handhaven kan alleen als er een nieuwe cao tot stand komt.  Ons advies is om in te stemmen met het eindbod. Breng als lid van CNV Vakmensen hier je digitale stem uit. Of stem op internet met dit webadres: http://bit.ly/3eHv2uD Stem uiterlijk 28 maart 2021. Wanneer de stemmen geteld zijn laten wij werkgevers weten of wij akkoord zijn met de nieuwe cao OT. Bij akkoord worden de teksten voor de nieuwe cao vastgesteld en ingediend bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Natuurlijk laten we jullie de uitslag ook weten. 

Vragen en of opmerkingen
Schroom dan niet om een e-mail te sturen Henry Stroek, bestuurder, e-mail h.stroek@cnvvakmensen.nl Bellen mag natuurlijk ook: 06 - 2245 2195.

Downloads