Onderhandelingsresultaat cao Open Teelten

Op 8 juli 2024 hebben sociale partners, betrokken bij de cao Open Teelten, een onderhandelingsresultaat bereikt voor een nieuwe cao met een looptijd van 1 juli 2024 tot en met 30 juni 2025, 1 jaar dus. Zie de bijlage voor het volledige resultaat. In deze nieuwsbrief zullen wij het resultaat toelichten.

De grootste uitdaging, het loongebouw

Door de grote stijging van het Wettelijk Minimum Loon (WML) was het loongebouw helemaal ontregeld geraakt. Zeker voor de B en C schaal, maar ook voor de onderste tredes in de D en E schaal. Alle partijen wensten weer tot een ‘normaal’ loongebouw te komen, zodat ervaringsjaren weer een effectieve trede opleveren en ook een promotie tot een hoger loon zal leiden.

We zijn erin geslaagd weer tot een normaal loongebouw te komen. Hoe zijn we daar gekomen?

Per 1 juli 2024 worden alle schalen en treden aangepast, zodat er weer een logische lijn in het loongebouw ontstaat. Dit resulteert erin dat er per 1 juli 2024 sprake is van een (minimale) loonsverhoging van 2%. Het gemiddelde, nogmaals door de verhogingen voorkomende uit de WML-wetgeving, komt op 4,7% per 1 juli 2024. Vervolgens is er voor alle mensen in het loongebouw een loonsverhoging per 1-1-2025 van 2,5%. Hierbij wel opgemerkt dat werknemers die een salaris verdienen hoger dan weergegeven in het loongebouw, de minimale loonsverhoging van 2% als ook de 2,5% per 1-1-2025 over het feitelijk (hogere) loon zal moeten worden toegekend.

Wij zijn blij dat we weer tot een normaal loongebouw zijn gekomen, ondanks dat we weten dat dit niet voor iedereen op dit moment gelijk uitpakt. Dit kan echter niet anders, dit heeft de werkgever ons opgedrongen.

Seizoensarbeidersregeling

Wederom het oude liedje van werkgevers. Ook zij willen de misstanden binnen de regeling aanpakken, maar als het tot effectieve maatregelen moet komen, of afschaffen en inbrengen in het reguliere loongebouw, dan wel scherper begrenzen van de doelgroep, geven ze geen thuis. Sterker nog, de werkgevers stelden voor om de regeling uit te breiden van 6 naar 9 maanden.

Ook een voorstel van CNV om gezamenlijk, dus werkgevers en werknemers, deze regeling voor te leggen aan de Commissie voor de Rechten van de Mens (voorheen de commissie gelijke behandeling), kon niet op steun van de werkgevers rekenen. CNV heeft zich dan ook het recht voorbehouden om zelfstandig en/of namens leden naar de Commissie te gaan voor een oordeel met betrekking tot de rechtmatigheid van deze regeling.

De jeugdlonen

De jeugdlonen voor werknemers in het loongebouw worden positief aangepast, inhoudende dat 20-jarigen het volwassenen (WML)loon krijgen. Zie voor de jeugdloonpercentages het resultaat.

Seniorenregeling

Zoals jullie weten, kent de cao Open Teelten een seniorenregeling waar steeds meer werknemers, gelukkig, gebruik van maken. Zeker voor de deelsector Boomkwekerij heeft dit te gelden. Voor de deelsector Boomkwekerij hebben we een aanvullende financiering afgesproken via het Colland B deel, inhoudende dat de werkgevers én de werknemers ieder 0,1% bij gaan dragen aan de kosten van de seniorenregeling. In andere deelsectoren is de extra premie nog niet nodig wegens een andere populatie opbouw en gebruik van de regeling.

Scholingsmogelijkheden

De premies voor het Colland B deel, op dit moment 0,42% van de loonsom te betalen door werkgevers, zijn voor arbeidsmarktprojecten en scholingssubsidies. De sectorcommissie Open Teelten besluit over de toekenning van de gelden. Mede door de aanpassing in de seniorenregeling, kunnen de scholingsregelingen via de cursusgroepen regeling (Subsidieregeling voor Cursussen Open Teelten Landbouw - Colland Arbeidsmarkt) in stand blijven. Ook hebben we af kunnen spreken dat de scholingsvouchers (Subsidieregeling voor Cursussen Open Teelten Landbouw - Colland Arbeidsmarkt) gecontinueerd worden. Hiermee blijft er volop ruimte voor ontwikkeling beschikbaar voor werknemers.

Tekstuele aanpassing

Daarnaast vinden er nog een aantal tekstuele aanpassingen plaats. Deze raken jullie niet inhoudelijk.

Samenvatting

Wij zijn van mening dat er een resultaat ligt wat redelijk is in de markt van vandaag, rekening houdende met de uitdagingen van onze sector.

Wij zijn ook blij dat dit resultaat tijdig is bereikt, zodat de lonen ook daadwerkelijk op 1 juli 2024 verhoogd kunnen worden. Immers als we nu niet tot een resultaat waren gekomen, zou alles over de vakantieperiode heen getild moeten worden.

Stemmen

Jullie als leden bepalen, CNV adviseert. Wij adviseren jullie het onderhandelingsresultaat te accepteren en in te stemmen met de nieuwe cao. Jullie kunnen stemmen tot maandag 22 juli 2024.

Om je stem uit te brengen, ontvang je als lid nog een aparte mail. 

Ongeorganiseerde collega’s

Stuur deze nieuwsbrief door aan ongeorganiseerde collega’s. Beter nog, maak ze lid! Samen komen we verder, voor meer informatie zie: Leden werven.

Vragen en of opmerkingen

Mochten jullie vragen of opmerkingen hebben dan hoor ik het graag. Stuur een email via h.stroek@cnv.nl of bel me op 06-22452195. Op de cao-pagina van Open Teelten kun jij het hele cao-proces volgen en ook meepraten over de cao. Cao Open Teelten | CNV.

Als je deze nieuwsbrief per post ontvangt, ga je naar www.cnvvakmensen.nl/caos en vul dan Open Teelten in de zoekbalk.

Henry Stroek
Bestuurder CNV
M: +31 6 2245 2195
E:  h.stroek@cnv.nl

Downloads