Leden CNV stemmen in met nieuwe cao Open Teelten

Tot maandag 22 juli konden de leden van CNV stemmen over het bereikte onderhandelingsresultaat voor de nieuwe cao Open teelten. In deze nieuwsbrief treft u een toelichting aan en gaan we wat dieper in op de ontwikkelmogelijkheden en de seniorenregeling in de Open Teelten.

Uitslag stemming

De CNV-leden hebben in overgrote meerderheid ingestemd met het behaalde onderhandelingsresultaat. Hiermee is er een nieuwe cao tot stand gekomen. Ook de leden van FNV hebben ingestemd.

Aandachtspunten

  • De loonsverhoging gaat in per 1 juli 2024. Mocht de loonsverhoging nog niet verwerkt zijn in het loon van juli dan moet dit gecorrigeerd worden.
  • Als u een feitelijk loon heeft boven het loongebouw (u heeft ooit zelf meer uitonderhandeld) dan heeft u recht op een minimale verhoging per 1 juli 2024 van 2%. Check dit goed.
  • Zie in de bijlage de nieuwe loontabel per 1 juli 2024.
  • Zodra de nieuwe opgemaakte cao Open Teelten beschikbaar is zenden wij jullie die toe.

Seniorenregeling c.q. eerder stoppen met werken

Een aantal leden heeft bij de stemming aangegeven dat CNV zich in moet zetten voor een RVU of een andere 55+ regeling. Sommige verwijzen naar een lange werkhistorie en het feit dat ze zelf, vroeger, wel voor de VUT hebben moeten betalen. Overigens, ik heb de leeftijd dat dit ook voor mij geldt.

Een RVU-regeling, los van de politieke keuzes hierin, is op dit moment niet realistisch voor onze sector. Het ontbreekt ons, plat, aan geld. Daarnaast is een brede premieheffing, net als eerder bij de VUT, ongewenst aangezien de RVU-regeling niet politiek stabiel is. Er kan dus weer een generatie ontstaan die dan wel zou moeten betalen maar later niet kan benutten.

Echter, wij hebben wel een seniorenregeling waarbij -als u aan de randvoorwaarden voldoet- u 80% kunt gaan werken tegen 90% loon. Kijk voor de mogelijkheden op Seniorenregeling Open Teelten Boomkwekerij - Colland Arbeidsmarkt (daar vindt u ook de regeling voor de andere deelsectoren. De regeling is gelijk voor alle deelsectoren in de Open Teelten.)

Daarnaast is het mogelijk om (deels) eerder te stoppen met werken door het pensioen, al of niet in deeltijd, naar voren te halen. U kunt altijd een, kosteloze, afspraak maken met een van de pensioenconsulenten van BPL via Videogesprek met úw pensioenconsulent | BPL Pensioen.

Ontwikkeling, cursussen en scholing

In de vorige nieuwsbrief heb ik al aandacht geschonken aan de mogelijkheden om via Colland subsidies te krijgen voor cursussen en scholing. In de sector Open Teelten hebben we ook scholingsconsulenten waar u met vragen over scholing en ontwikkeling terecht kunt. Hieronder treft u de verschillende contactgegeven voor de deelsectoren:

Zit u met een vraag over scholing en ontwikkeling benader dan gerust een van de scholingsconsulenten.
Waarschijnlijk kunnen zij u verder helpen. Hun hulp aan u is kosteloos. Natuurlijk mag u ondergetekende ook altijd benaderen. Mocht u nog nooit een voucher of subsidie aangevraagd hebben dan kunt u ook bij mij terecht voor advies of doorgeleiding. De scholingsconsulenten en de regelingen zijn er niet voor niets maak hier gebruik van.

Maak je collega lid!

Stuur deze nieuwbrief dor aan ongeorganiseerde collega’s. Zij willen ook geïnformeerd worden. Beter nog, adviseer ze, lid te worden van CNV. Maak jij een collega lid dan ontvang jij een cadeaubon van € 20 en het nieuwe lid betaalt nu in totaal € 24 voor de eerst 6 maanden. Ga voor informatie en voorwaarden naar CNV leden werven. Ze kunnen ook zelf lid worden via www.cnvvakmensen.nl/sluit-je-aan/. Word lid!

Vragen en/of opmerkingen

Mochten jullie vragen of opmerkingen hebben dan hoor ik het graag.

Henry Stroek
Bestuurder CNV
M. 06 22 45 21 95
E. h.stroek@cnv.nl

Downloads