Cao Hoveniers: veel besproken, maar geen loonbod

Werkgevers in de Hoveniersbranche hebben tijdens het tweede overleg over een nieuwe cao Hoveniers nog geen loonbod gedaan. Wel zijn alle voorstellen die partijen hebben gedaan besproken en is uitgebreid stil gestaan bij de verbetering van de seniorenregeling, verlenging van de RVU, de scholingsregelingen en of en hoe we dit kunnen betalen.

Op donderdag 18 september heeft het tweede overleg over de cao Hoveniers plaatsgevonden tussen VHG en CNV. Het was een goed overleg in goede sfeer waarin alle voorstellen die partijen hebben gedaan voor een nieuwe cao aan de orde zijn gekomen. Bij een aantal onderwerpen hebben we wat uitgebreider stilgestaan:

  • Seniorenregeling: de cao kent een regeling waarbij je vanaf je 60e 4 dagen kan gaan werken tegen 90% van je loon. CNV zou deze regeling graag verbeteren door vanaf bijvoorbeeld 65 jaar 3 dagen te kunnen gaan werken tegen 85% van het loon. Maar de regeling moet natuurlijk ook betaald worden. Aangezien er inmiddels zoveel mensen gebruik maken van de huidige regeling en we steeds later met pensioen kunnen waardoor de regeling steeds langer duurt, moeten we al een oplossing vinden om de huidige regeling te betalen. De extra regeling komt daar bovenop. Mogelijk moeten we dus wat gaan schuiven in de regeling of extra premie daarvoor betalen. Dit gaan we verder onderzoeken.
  • Regeling Vervroegd Uittreden (RVU): van 1 januari 2023 tot 1 oktober 2024 hadden we in de Hoveniersbranche de RVU. Door de regeling kun je 3 jaar voor je AOW-datum stoppen met werken en krijg je ongeveer minimumloon (ruim €2.000 bruto per maand) doorbetaald voor de overige maanden. Daar hebben een kleine 80 mensen gebruik van gemaakt. We onderzoeken nu of we de regeling nog kunnen verlengen tot 31 december 2025. Dit kost echter ook geld, dus er zal ook financiële ruimte voor moeten worden gevonden. Dit komt boven op de ruimte die we zoeken voor de seniorenregeling. Verder zijn we landelijk aan het actie voeren om druk te zetten op de regering voor de mogelijkheid van verlenging van de RVU na 2025, want dat is nu nog niet mogelijk.
  • Scholing: we willen de scholingssubsidies voor medewerkers die we via Colland Arbeidsmarkt hebben lopen beter op elkaar afstemmen en gelijke situaties meer gelijk behandelen. En ook daar moeten we goed kijken dat de uitgaven die we doen goed afgestemd zijn op de inkomsten die we hebben uit premie. Tevens kijken we of we een aantal investeringen in scholing gesubsidieerd kunnen krijgen vanuit Duurzame Inzetbaarheids-subsidies van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Geen loonbod en aantal voorstellen afgewezen

Ondanks ons aandringen hebben werkgevers nog geen loonbod gedaan. Wel geven werkgevers aan dat ze niet denken aan een stevige of ruimhartige loonsverhoging, omdat de koopkracht de afgelopen jaar in hun ogen prima op peil gehouden is. Ook CNV vindt dat de koopkracht redelijk op peil gehouden is de afgelopen jaren, maar is tevens van mening dat er naast de inflatie van ongeveer 3% nu ruimte is voor een koopkrachtverbetering en vraag daarom 6% loonsverhoging. Werkgevers hebben daarnaast een aantal voorstellen al direct afgewezen:

  • Maximum reiskostenvergoeding van €5 per dag zou moeten worden gehandhaafd;
  • Verlagen vakvolwassen leeftijd;
  • 50% bijdragen aan sabbatical voor “jongere” doelgroepen die in het kader van balans tussen werk en privé er een paar maanden tussenuit willen;
  • Klimaatbudget om je huis te kunnen verduurzamen.

Werkgevers staan naast de eerdergenoemde onderwerpen wel open om verder te praten over het kunnen sparen van meer vrije dagen, de consignatieregeling, hoe om te gaan met het in- en uitladen van persoonlijke gereedschappen, de stagevergoeding en de blijfbonus. Dat gaan we doen op woensdag 9 oktober. Dan praten we verder en daarna horen jullie natuurlijk weer van ons.

Volg de onderhandelingen via WhatsApp

Leden van CNV worden natuurlijk op de hoogte gehouden van de onderhandelingen via deze nieuwsbrief, maar je kunt ook op de hoogte blijven door lid te worden van de WhatsApp-groep. Als je je wilt aansluiten bij de WhatsApp groep kun je op je telefoon deze link (of https://bit.ly/3VZjU1e) gebruiken. Als je wilt reageren kun je me een persoonlijk bericht sturen of een e-mail naar onderstaand mailadres. Meer informatie over de cao Hoveniers kun je vinden op jouw cao-pagina www.cnv.nl/hoveniers . Ontvang je deze nieuwsbrief via de post, dan kan je naar de cao-pagina via www.cnv.nl/caos en type “Hoveniers” in het cao-zoekveld.

Word lid!

Wil je het CNV steunen om te komen tot een goede cao Hoveniers, word dan lid! Als je nu lid wordt betaal je de eerste 6 maanden in totaal €24 betalen. Daarna betaal je de gewone contributie, die wel fiscaal aftrekbaar is. Lid worden kun je hier: www.cnvvakmensen.nl/sluit-je-aan/ . En al die hoveniers die al lid zijn van het CNV: dank voor jullie steun! Dankzij jullie kunnen we ons sterk maken voor een goede cao.

Mocht je vragen of opmerkingen hebben, dan kun je met mij contact opnemen.

Jeroen Warnaar
Bestuurder CNV
M: 06 20 35 49 90
E: j.warnaar@cnv.nl