Onderhandelaarsakkoord cao Groenvoederdrogerijen

Afgelopen dinsdag, 16 juli, hebben we met de werkgevers een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor jou en al je collega's binnen de groenvoederdrogerijen. In het akkoord hebben we een ruime loonsverhoging afgesproken die over de looptijd van 18 maanden ruim 10% bedraagt. Nu is het woord aan jou en kun je stemmen.

Proces

Afgelopen dinsdag was de tweede bijeenkomst met de Vereniging Nederlandse Groenvoederdrogerijen (VNG) over de cao. Daar waren we in het eerste overleg vooral de voorstellen hebben uitgewisseld, hebben we in het tweede overleg over de inhoud van de arbeidsvoorwaarden onderhandeld. Deze onderhandelingen waren inhoudelijk en constructief. De dag hebben we afgesloten door een onderhandelaarsakkoord te bereiken over een nieuwe cao die gaat gelden vanaf 1 juli, als jullie instemmen.

Onderhandelingsakkoord

Als gezegd hebben de onderhandelingen geleid tot een onderhandelingsakkoord en daar ben ik eigenlijk best wel positief over. Hieronder zal ik een paar afspraken naar voren halen. Het hele akkoord is als bijlage toegevoegd aan deze nieuwsbrief. De hoofdlijnen van het akkoord zijn de volgende:

  1. De looptijd van de cao is 18 maanden, van 1 juli 2024 tot en met 31 december 2025;
  2. De lonen worden op twee momenten verhoogd. De eerste verhoging krijg je op 1 oktober 2024 en is 4,5%. een jaar later krijg je een tweede verhoging van 3,5%;
  3. Het verschil tussen werknemer A en werknemer B verdwijnt en iedereen komt in het hogere loon van werknemer B terecht. Voor meer dan 90% van de werknemers een extra verhoging van ruim 2%;
  4. De reiskosten worden verhoogd en de dagvergoedingen worden aanzienlijk aangepast;
  5. Over een zelfstandige cao Groenvoederdrogerijen hebben we afspraken gemaakt en gaan we in een werkgroep onderzoeken bij welke agrarische cao het beste aangesloten kan worden.

Lees rustig het akkoord eens door en als je nog vragen hebt kun je die gerust aan mij stellen (mijn telefoonnummer en mail staan onderaan deze brief).

Nu is het woord aan jou

Voor nu zit mijn werk er even op en heb jij de gelegenheid je stem uit te brengen over het akkoord.  Je kunt stemmen tot en met 20 augustus aanstaande. Als de meerderheid van de leden van CNV akkoord is het onderhandelingsakkoord is er sprake van een nieuwe cao Groenvoederdrogerijen.

Leden ontvangen hierna een aparte nieuwsbrief met daarin de mogelijkheid om te kunnen stemmen.

Online cao

Op de cao-pagina kun je het hele traject op de voet volgen en ook actief meepraten. Reageren op nieuwsbrieven, of op anderen, en je vraag stellen. Het laatste nieuws over de onderhandelingen ontvang jij ook per mail, maar kun je hier altijd vinden. Klik HIER om naar de cao-pagina te gaan.

Ontvang je deze nieuwsbrief per post, ga dan naar www.cnv.nl en ga vervolgens naar het kopje cao en tik in het zoekveld groenvoederdrogerijen in.

Betrek je collega

Als vakbond kunnen we geen boodschappen voor je doen, je auto voltanken of je energierekening betalen. We kunnen wél een goede cao voor je afsluiten. De belangrijkste taak van vakbonden is het maken van afspraken over werk en inkomen namens de leden. Maar die goede cao komt er niet zomaar. Zonder leden is het moeilijk om goede afspraken te maken. Met elk nieuw CNV-lid worden we sterker en zijn we meer representatief bij je werkgever. Dit is de kern van ons werk, ook binnen de groenvoederdrogerijen.

Voor je collega die nog geen lid is, hebben we daarom een aantrekkelijk aanbod.
Tijdelijk betalen nieuwe leden voor de eerste 6 maanden € 24 ,- voor het lidmaatschap. Als jij als lid een nieuw lid aanbrengt, krijg jij van ons een cadeaubon van € 20,-. Voor meer informatie over onze campagne en hoe je je collega kunt inschrijven als lid klik hierOntvang je deze nieuwsbrief per post, ga dan naar: www.cnv.nl/werf-een-lid/ 

En verder...

De komende tijd zal ik je vaker bijpraten over de cao en over de voortgang van de werkgroep. Mocht jij op dit moment vragen of opmerkingen hebben, neem dan gerust contact met mij op. Ik kom graag in contact met je.

Tot snel!

Niels Rook
Bestuurder CNV
M: 06 81 41 91 61
E:  n.rook@cnv.nl

Downloads