Stand van zaken Loonwerk

Ook in het Loonwerk staan de ontwikkelingen niet stil! In deze nieuwsbrief lees je daarover meer.

De cao
De nieuwe cao die ingaat per 1 januari 2021 is bijna klaar. We zijn nu bezig om de teksten in het cao boekje aan te passen aan de gemaakte afspraken.
Enkele wijzigingen zijn:
- De naam van de cao Loonwerk gaat wijzigen in cao voor Groen, Grond en Infrastructuur.
- De lonen worden verhoogd per 1 januari 2021 met 1% en per 1 juli 2021 met 0.5%. In de huidige cao 2020 zijn de lonen verhoogd per 1 juli met 1.85%. Je kunt dus stellen dat de lonen in het Loonwerk binnen 13 maanden zullen stijgen met 3.35%.
- De seniorenregeling wordt aangepast: vanaf 60 jaar kun je gebruikmaken van de regeling tot aan de AOW-leeftijd met een max van 8 jaar. Voor al bestaande gevallen geldt een overgangsregeling. Vanaf 1 januari 2021 zal een premie (ca. 0.2%) worden geheven die 50/50 wordt betaald door werkgever en werknemer.
- Duurzame inzetbaarheid van de werknemer oftewel gezond doorwerken tot aan je pensioen vraagt om extra maatregelen. We gaan samen met de werkgevers onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om het "werkgeluk" te bevorderen. Ook gaan we onderzoeken of eerder stoppen met werken (RVU) een mogelijkheid is. We hebben alvast in de cao geregeld dat je (vanaf 45 jaar) bovenwettelijke dagen langer mag sparen dan 5 jaar.
- Ook kan gebruik worden gemaakt van het partnerverlof bij bevalling waardoor tot 5 weken verlof (zonder inleveren van vakantiedagen) mogelijk is. Je hebt dan recht op een tijdelijke uitkering via UWV (70%) en mag dit zelf aanvullen (tot 100%) door vakantie of overuren op te nemen.
- We gaan een hulplijst ontwikkelen zodat werkgever en werknemer elkaar kunnen ondersteunen met rouwverwerking.
- Op verzoek van de werknemer kan een 40-urige werkweek worden afgesproken.
- Ook zijn afspraken gemaakt over onwerkbaar weer (per november 2020) overwerk en de verbeteringen in het functiehandboek.
Zodra alle teksten klaar zijn wordt het cao-boekje op onze website geplaatst, zodat je deze altijd kunt inzien wanneer het jou uitkomt.

Corona
Hoe ziet jouw vak eruit door corona? Samen praten over je wensen en doelen en hoe je in de toekomst met plezier aan het werk kunnen blijven. Hoe doe je dat? Dat kan in een functioneringsgesprek waarbij het niet gaat of jij je werk wel goed doet, maar wat er nodig is om jou beter te laten functioneren in de samenwerking met anderen (zoals jouw leidinggevende). Of misschien wel nieuwe stappen zetten in jouw loopbaan? Een goede voorbereiding voor een functioneringsgesprek is belangrijk. Kijk hiervoor op www.mooivakman.nl/aan-de-slag

Ontwikkeling
Er wordt ook in jouw sector hard gewerkt aan de mogelijkheden voor werknemers om zich te ontwikkelen in het werk. Het is ook van belang dat jonge mensen die op zoek zijn naar een baan voor de toekomst de mogelijkheden aangereikt krijgen, zodat instroming in de sector Groen, Grond en Infrastructuur beter wordt. In de bijlage lees je hier meer over.

Vakbondswerk
Vind je het belangrijk om mee te praten over jouw arbeidsvoorwaarden en wil je met de onderhandelaar van CNV Vakmensen daarover in gesprek? Dat kan natuurlijk door contact op te nemen via p.dejong@cnvvakmensen.nl of gewoon door te bellen met 06 51 60 19 67. We hebben een prima pakket voor je klaarliggen. Jouw (dag)loon wordt vergoed en uiteraard ook reis- en verblijfkosten. Samen met andere leden van de bond komen we bij elkaar (nu natuurlijk even niet) om de belangrijkste zaken te bespreken en keuzes te maken, die we met de werkgevers (Cumela) moeten/willen regelen. Maak gebruik van deze kans om meer invloed te hebben op de arbeidsvoorwaarden voor jouw collega's maar ook die van jezelf.

Peter de Jong
bestuurder CNV Vakmensen
M 06 51 60 19 67
p.dejong@cnvvakmensen.nl

Downloads