Eerste ronde cao Loonwerk

Eerder deze zomer hebben onze leden ingestemd met een overbruggings-cao in het Loonwerk. Belangrijke voorwaarde van de kaderleden in de cao commissie van CNV Vakmensen was wel dat we direct na de zomer aan de slag zouden gaan met inhoudelijke punten voor een nieuwe cao in 2021. Donderdag 3 september zijn we met de werkgevers om tafel gegaan om de cao onderhandelingen te starten. In deze nieuwsbrief lees je een samenvatting van de meest opvallende punten na de eerste ronde.

Wat wil CNV Vakmensen in een nieuwe cao veranderen of verbeteren? Dit lees je terug in de punten 1 t/m 7.
En wat willen de werkgevers? Dit lees je onder aan ieder punt.

  1. Looptijd en werkgelegenheid
    Een cao voor 1 jaar (1 januari t/m 31 december 2021). Langer mag natuurlijk ook, maar dan moet dit wel in het belang zijn van de sector en de daarin werkzame personen. CNV Vakmensen streeft naar werkzekerheid (werk en inkomen) in plaats van baanzekerheid. Door met z’n allen korter te gaan werken ontstaan er meer banen voor mensen die op zoek zijn naar meer zekerheid. Uit een eerder onderzoek is gebleken dat het collectief invoeren van een 30-urige werkweek als standaard een bijdrage kan leveren aan deze zekerheid.

    Werkgevers willen een cao van meerdere jaren om rust in de sector te krijgen en onzekerheden voor ondernemers te beperken. De arbeidsduur naar keuze verlengen van 38 naar 40 uur per week.
  1. Ontwikkeling
    Wij stellen voor dat er meer wordt gedaan aan ontwikkeling en opleiding. In dit kader wensen wij af te spreken dat de werknemers de beschikking krijgen over een persoonlijk opleidingsbudget bruto door de werkgever uitbetaald op een individuele leerrekening. De werknemer heeft zeggenschap over de aanwending van deze leerrekening ten aanzien van de eigen opleiding en (vak)talentontwikkeling.

    Werkgevers doen geen voorstellen gericht op de ontwikkeling en opleiding van werknemers in het loonwerk. Wel vinden ze het belangrijk dat het vakmanschap behouden blijft voor de bedrijven.
  1. Naleving cao
    CNV Vakmensen wil afspraken maken over de naleving van wet en cao in de bedrijven. Wij willen hiermee de voorwaarden voor werknemers verbeteren en ook de oneerlijke concurrentie op bijvoorbeeld arbeidsvoorwaarden tegengaan en daarmee de concurrentiepositie van de goedwillende werkgevers te verbeteren. Een onderwerp wat regelmatig naar voren komt is de berekening van reiskosten. Wij stellen voor om vanuit het cao overleg een werkgroep te vormen die een nadere uitwerking opstelt ten behoeve van de cao per 2021.

    Werkgevers willen de reistijdvergoeding (woning-werk) ter discussie stellen, omdat steeds meer werknemers niet in de omgeving van het werk wonen.
  1. Ontwikkeling in de sector
    Met de ontwikkeling van de medewerker komt dit tegelijkertijd de ontwikkeling van het bedrijf/de sector ten goede. Is de sector in staat om (potentiële) werknemers te binden? Volgens CNV Vakmensen moet er meer duidelijkheid komen welke bijdrage de werkgever biedt in de ontwikkeling van werknemer in het vervolg van zijn/haar interne of externe loopbaan. Instrumenten als loopbaancheck- en planning moeten vrij en veilig toegankelijk zijn voor alle werknemers.

    Werkgevers willen één dagvenster met ruimere tijden omdat dit volgens hen beter is voor de flexibiliteit in het kader van ouderschap, mantelzorg en een werkende partner.
  2. Duurzaam werken
    Om door te kunnen werken tot de pensioengerechtigde leeftijd kan het voor de werknemer van belang zijn om te kiezen voor korter werken of misschien eerder te stoppen door gebruik te maken van de seniorenregeling. Wij stellen voor deelname aan de regeling te bevorderen.

    Werkgevers willen afspraken aanpassen over onwerkbaar weer en verruimen van overwerk.
  1. Inkomen
    CNV Vakmensen stelt in december 2020 de definitieve loonvraag vast voor het komende jaar. Aangezien de onderhandelingen voor deze cao daarop vooruitlopen en in de branche nog onzekere factoren een rol kunnen spelen (Pfas/stikstof), stelt CNV Vakmensen voor om een reële koopkracht verbetering af te spreken per 2021 die voldoende tegemoet komt aan de wens van onze leden. Dit geldt ook voor alle toeslagen en vergoedingen die in de cao zijn opgenomen.

    Werkgevers willen een reële beloning afspreken in de cao 2021, maar zijn nog niet toe aan een concreet loonbod.

  2. Overige voorstellen
    Het blijft belangrijk om als sector aantrekkelijk te zijn en te blijven voor toekomstige werknemers:
    * Partnerverlof bij geboorte: De wet geeft nu het recht bij geboorte aan de partner 5 weken verlof te gunnen tegen 70 procent van het
      dagloon. In de cao willen wij opnemen dat dit tot 100 procent loon wordt aangevuld.
    * Rouwverlof: “Rouwen is geen ziekte maar een periode waarin je mogelijk niet in staat bent om je werk goed te doen”. In de cao willen we
       een checklist opnemen, zodat op het werk op een goede manier ermee wordt omgegaan. Ook willen wij de mogelijkheden verkennen die
      er toe leiden dat tijdens rouwverlof er voor de medewerker geen zorgen zullen zijn met betrekking tot het inkomen.

CNV Vakmensen zet zich in op constructieve en voortvarende onderhandelingen. We gaan er vanuit dat de werkgevers ook belang hechten aan een goed pakket arbeidsvoorwaarden voor de toekomst van de bedrijfstak. De volgende onderhandelingsdata zijn gepland op 14 en 28 september aanstaande.

Het cao-boekje dat nu geldig is, kun je vinden in de bijlage. Als je in de inhoudsopgave op een onderwerp klikt, kom je rechtstreeks bij het juiste artikel uit. Mocht je hier vragen over hebben, dan kun je contact opnemen met CNV Info. Zij zijn dagelijks van 08.00 - 18.00 uur telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 030 - 751 10 07.

We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen.

Namens de onderhandelingsdelegatie
Bennie Wassink, kaderlid/cao commissie


Peter de Jong, bestuurder CNV Vakmensen
E: p.dejong@cnvvakmensen.nl
M: 06 - 51 60 19 67


Downloads