CAO GGI/Loonwerk : de derde ronde

Na de derde ronde blijkt dat het overleg maar moeizaam verloopt. Werkgevers (Cumela) hebben inmiddels wel duidelijk gemaakt wat ze NIET willen: een goede vertrekregeling voor oudere werknemers.

Eerder stoppen met werken?
CNV Vakmensen (en de overige vakbonden ook) heeft voorgesteld om een vertrekregeling op te nemen in de cao Groen, Grond en Infrastructuur waardoor 3 jaar voorafgaand aan de AOW leeftijd de werknemer kan stoppen met werken met een uitkering (via de bedrijfstak) van €21.000,= per jaar . Werkgevers zijn niet bereid om een degelijke RVU-regeling tot stand te brengen ; eigenlijk willen ze de bestaande seniorenregeling wat opplussen zodat de werknemer korter kan doorwerken tot diens AOW leeftijd.

Omdat wij in dit stadium vasthouden aan een RVU-regeling hebben de werkgevers een aantal eisen gesteld: om deel te kunnen nemen moet je tenminste 25 jaar gewerkt hebben in de sector en mag je 24 maanden voor de AOW leeftijd stoppen met werken. De kosten van de regeling bedragen ongeveer €37 miljoen; deze worden betaald door 1% van de loonruimte in te leveren. De uitvoeringskosten (ruim €2 miljoen) moeten door de vakbonden worden betaald. Deelnemers aan de regeling mogen geen andere betaalde werkzaamheden verrichten.
De seniorenregeling wordt dan ongewijzigd voortgezet.

De onderhandelingsdelegatie van CNV Vakmensen is teleurgesteld over deze voorwaarden omdat hierdoor geen recht wordt gedaan aan het uitgangspunt van een RVU-regeling; eerder stoppen met werken voor mensen in de zware beroepen. CNV Vakmensen heeft liever géén regeling dan een slechte regeling waar nauwelijks gebruik van zal (kan) worden gemaakt.

Andere zaken
Werkgevers hebben, zonder hierover concreet te willen worden, laten doorschemeren 5% loonruimte te hebben voor een cao van 2 jaar. Daarmee is nog niet gezegd dat dit wordt besteed aan het verhogen van de salarissen/lonen. Er zijn nog wel meer onderwerpen besproken maar dit heeft nog niet geleid tot concrete afspraken.

Hoe nu verder
Op 24 november praten we verder met de werkgevers over een nieuwe cao. Voor dat moment zal onze cao commissie (onze kaderleden CNV Vakmensen) zich nog moeten beraden op het RVU-voorstel van werkgevers en uiteraard over de overige punten die wij in de cao geregeld zouden willen hebben zoals:

  • Een loonsverhoging in 2022 van 3.5% voor alle werknemers in GGI.
  • Aanpassen vergoeding reizen en overwerk.
  • Meer grip op je eigen ontwikkeling.
  • Partnerverlof aanvullen tot 100% salaris.
  • Transitie regeling als jouw baan wegvalt door inkrimping veestapel.

Uiteraard blijven we zoeken naar mogelijkheden om samen met de werkgevers een goed pakket arbeidsvoorwaarden in de cao GGI te regelen. Wil je alvast laten weten hoe jij erover denkt? Stuur dan jouw reactie naar p.dejong@cnvvakmensen.nl

De onderhandelingsdelegatie CNV Vakmensen

Bennie Wassink kaderlid
Peter de Jong,
bestuurder CNV Vakmensen
p.dejong@cnvvakmensen.nl
M 06 51 60 19 67