2e Ronde cao onderhandelingen Loonwerk

Maandag 14 september hebben we overleg gevoerd met de werkgevers in de sector Loonwerk over een nieuwe cao 2021. De werkgevers zijn terughoudend en bieden nog geen loonsverhoging.
Het cao overleg verliep in een goede sfeer waar we aftastend met elkaar in gesprek willen zijn over een aantal onderwerpen.
CNV Vakmensen heeft een aantal voorstellen nader toegelicht en ook geprobeerd om vooruitgang te boeken.
In deze nieuwsbrief lees je de hoofdlijnen.

Ontwikkeling
De werkgevers zijn van mening dat de opleidingen in de sector voldoende mogelijkheden bieden. De overheid komt met een nieuwe regeling waardoor het mogelijk wordt om met steun ontwikkelprogramma's te kiezen. Ze wijzen onze voorstellen voor een leerrekening daarom af.

Onwerkbaar weer
Als in verband met onwerkbaar weer niet kan worden gewerkt, kunnen de werktijden worden aangepast waarbij de toeslag voor onaangename uren niet wordt toegekend.

Werkgelegenheid en arbeidsduur
CNV Vakmensen wil streven naar een kortere werkweek voor iedereen. We hebben voorgesteld om op termijn een werkweek van 30 uur als norm te nemen met handhaven van het loon. De werkgevers zien daar geen voordeel in en stellen voor om de standaard arbeidsduur te verhogen van 38 naar 40 uur.
Samen laten we een onderzoek doen naar de werkdruk in het Loonwerk waar ook het "werkgeluk" onderdeel van zal uitmaken.

Duurzame inzetbaarheid
We zijn in gesprek om het korter werken van 1 dag per week vanaf 60 jaar door te laten lopen tot de AOW gerechtigde leeftijd. De huidige regeling gaat in vanaf 57 jaar maar kan slechts 5 jaar worden gebruikt. Dit heeft tot gevolg dat in de laatste jaren voor de AOW langer gewerkt moet worden.
Ook streven we naar een regeling die het mogelijk moet maken om eerder (volledig) te stoppen met werken. Dit vraagt nader onderzoek naar de mogelijkheden en gevolgen. Werkgevers  zien vooral  de kosten en het vertrek van goede vakmensen als knelpunten.

Werktijden
Gesproken is over het dagvenster waarbij wij bereid zijn om deze aan te passen naar 1 model van 6.30 -18.30 uur waarbij de werknemer in overleg daarvan mag afwijken (eerder/later). Werkgevers willen de mogelijkheid om dringende noodzakelijke werkzaamheden op de zaterdagmiddag te verruimen naar alle werkzaamheden (art 28.2).

Partnerverlof
Als de werknemer dit wenst, kan deze in verband met geboorte 5 weken betaald verlof opnemen. Het UWV betaald dan 70% van het dagloon. Door het inleveren van circa 57 uur verlof kan het loon worden doorbetaald tot 100%. CNV Vakmensen heeft voorgesteld dat de werkgever de aanvulling voor z'n rekening neemt.

Inkomen
De werkgevers hebben gemeld met hun cao commissie hierover in gesprek te gaan en hebben toegezegd in de derde ronde een loonvoorstel te zullen doen. Dit is teleurstellend te noemen, omdat hierdoor geen duidelijke kaders worden geboden om te gaan onderhandelen over het totale cao pakket. Zo is ook geen duidelijkheid ontstaan over de duur van een nieuwe cao.

CNV Vakmensen zal in de komende onderhandelingsronden zich blijven inspannen om een cao akkoord te sluiten dat de moeite waard is voor een sector die aantrekkelijk wil zijn èn blijven voor de werknemers.
We hebben afgesproken om het overleg voort te zetten op 28 september en 2 oktober. We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen.

mede namens Bennie Wassink (kaderlid),
Peter de Jong
bestuurder
E: p.dejong@cnvvakmensen.nl
M: 06 51 60 19 67