Werkgevers Glastuinbouw vragen meer tijd eindbod

Werkgevers in de Glastuinbouw hebben om meer tijd gevraagd om het eindbod van de vakbonden met hun leden te bespreken. Ze geven aan dat door de Corona-crisis ze niet in staat zijn de bijeenkomsten met de werkgevers door te laten gaan en daardoor niet binnen de 2 gestelde weken te kunnen reageren.

Eind februari zijn werkgevers in de Glastuinbouw tot de conclusie gekomen dat ze niet tot een akkoord gaan komen met de bonden over een nieuwe cao Glastuinbouw. Daarop hebben de vakorganisaties op 5 maart werkgevers een eindbod gedaan voor een nieuwe cao. Dit eindbod was geldig tot 19 maart. Begin deze week hebben werkgevers aangegeven dat zij door de huidige omstandigheden rondom het coronavirus alle geplande bijeenkomsten met ondernemers af moeten zeggen. Ze geven aan hierdoor niet in staat te zijn om voor het verstrijken van de door de vakbonden gestelde ultimatumdatum te reageren.

Begrip
Ondanks het feit dat de cao al sinds 1 januari 2020 verlopen is en wij graag zo snel mogelijk een nieuwe cao willen afspreken voor de medewerkers in de Glastuinbouw, kunnen wij door de ernst van de situatie niet anders dan begrip hebben voor de situatie. Wij hebben werkgevers dan ook laten weten de termijn van het eindbod te verlengen tot 2 weken nadat het RIVM heeft aangegeven dat het in het kader van de coronamaatregelen weer veilig is om elkaar te ontmoeten. We zullen dus helaas even geduld moeten hebben.

Werkgelegenheid in Glastuinbouw
In tegenstelling tot de geluiden uit andere sectoren dat er minder werk is en dat er werktijdverkorting wordt aangevraagd of mensen ontslagen moeten worden, horen we uit de land- en tuinbouw geluiden dat er juist een grote vraag naar arbeidskrachten wordt verwacht door ziekte en gezien het feit dat de grenzen dicht zijn en er geen Oost-Europeanen naar Nederland willen of kunnen komen. Mogelijk is dit voor verschillende delen van de land- en tuinbouw nog verschillend, maar men verwacht dat de mensen die niet nodig zijn in sommige delen van de land- en tuinbouw zeker elders kunnen worden ingezet. Daarnaast zal waarschijnlijk meer nodig zijn om plant en dier te verzorgen en de voedselvoorziening op de korte en middellange termijn op peil te houden. Wij zijn en gaan hierover verder in gesprek met werkgevers om oplossingen te bedenken en dit mogelijk te maken. Dit is ook van belang voor jou en jouw collega’s. Heb je hier zelf ideeën over, dan adviseren we je daarover in gesprek te gaan met je werkgever of dit aan ons te melden.

Wat betekent Corona-crisis voor jou?
Niet alleen werkgevers, maar ook werknemers worden volop geconfronteerd met de gevolgen van de Corona-crisis. Lukt het je om daarmee om te gaan? We willen je in ieder geval wijzen op onze website die je bij vragen kunt raadplegen: www.cnvvakmensen.nl/themas/coronavirus . Daar kun je ook vragen stellen of zorgen delen. Komt er dan niet uit of heb je echt een heel specifieke vraag, dan kun je bellen met CNV Info op 030-7511007. Voor de flexkrachten binnen je bedrijf die geconfronteerd worden met de gevolgen van de Corona-crisis is meer informatie te vinden op www.cnvvakmensen.nl/caos/uitzendbureaus/cao-uitzendkrachten-uitzendondernemingen-abu/nieuws/coronavirus-wat-moet-je-weten-als-flexwerknemer 

Mocht je naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben, dan kun je contact opnemen met je CNV-bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 06-20354990 of e-mail: j.warnaar@cnvvakmensen.nl ). Meer informatie over CNV Vakmensen kun je vinden op www.cnvvakmensen.nl .