Werkgevers Glastuinbouw gooien eigen glazen in

Werkgeversorganisaties in de Glastuinbouw zijn tot de conclusie gekomen dat ze niet met de vakbonden tot een akkoord gaan komen over een nieuwe cao. Werkgevers eisten meer afwijkingen van de WAB dan waartoe werknemers bereid waren. CNV Vakmensen gaat medewerkers raadplegen en informeren over de WAB.

Op dinsdag 25 februari hebben werkgevers in de Glastuinbouw geconstateerd dat ze niet met de bonden tot een cao-akkoord willen komen, omdat ze meer afwijkingen van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) willen dan waar de vakorganisaties bereid toe zijn. Die WAB maakt flexwerk duurder en zorgt ervoor dat structureel werk ook structureel wordt ingevuld. Bonden zijn ver mee gegaan in meedenken op afwijking van de WAB (o.a. over verplichting aanbieden contract en afzeggen dienst door werkgevers binnen 4 dagen voor aanvang werk), omdat erkennen dat er ook sprake is van piekarbeid in de branche, maar dit was voor werkgevers blijkbaar niet voldoende. Werkgevers wilden onder andere het werk na gedane oproep 24 uur naar achteren kunnen verschuiven (onacceptabel voor werknemers) en de afwijkingen structureel invoeren (vakbonden waren hier voor de duur van een jaar toe bereid), terwijl consequenties nog niet goed te overzien zijn. Dit was voor de vakorganisaties niet acceptabel. Op loon leek er een mogelijkheid om op een loonsverhoging voor iedereen uit te komen (eerder wilden werkgevers alleen de werknemers in de schalen een loonsverhoging geven), maar werkgevers zijn daar niet concreet in geworden.

Teleurstellend en slecht voor imago
Dit is zeer teleurstellend. Zeker waar de sector werkt aan het verbeteren van het imago, helpt dit niet. De WAB is per 1 januari van kracht en blijft nu in zijn volle breedte gelden voor de glastuinbouw. We gaan werknemers breed informeren over alle rechten die de wet geeft. Verder gaan we in gesprek met leden over vastlopen cao-overleg.

Mocht je naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben, dan kun je contact opnemen met CNV-bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 06-20354990 of e-mail: j.warnaar@cnvvakmensen.nl ). Meer informatie over CNV Vakmensen kun je vinden op www.cnvvakmensen.nl .