Overleg cao Glastuinbouw levert nauwelijks iets op

Het overleg over een nieuwe cao Glastuinbouw heeft nog steeds niets opgeleverd. Ondanks het overhandigen van een petitie, blijven werkgevers vasthouden aan voorstellen om het werk flexibel te houden en bieden ze een te lage loonsverhoging.

Donderdag 5 december vond een tweede overleg plaats over de cao Glastuinbouw. Het eerste overleg had eind september plaatsgevonden, maar toen waren er volgens werkgevers nog te veel onduidelijkheden rond pensioen, de gevolgen van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) en de veranderende ww-premies. Het overleg startte met de overhandiging van een petitie die in korte tijd door 413 medewerkers uit de glastuinbouw was ondertekend. Zij riepen werkgevers op te komen met een fatsoenlijk bod voor de cao Glastuinbouw.

Onderhandelen wederom geen zin
Alhoewel de datum van 5 december hoop gaf, werd er helaas ook bij het tweede overleg weinig weggegeven. Er was wat meer duidelijkheid, maar werkgevers blijven vasthouden aan het negatief willen afwijken van de nieuwe regelgeving in de WAB, door bijvoorbeeld de oproeptermijn te verkorten van 4 dagen naar 24 uur. We hebben aangegeven dit niet acceptabel te vinden aangezien werknemers ook de gelegenheid moeten hebben hun werk af te stemmen met ander werk of de privé-situatie. Het is geen enkel probleem om medewerkers op basis van vrijwilligheid te vragen of ze op korte termijn willen komen werken, maar dit kan wat ons betreft op deze korte termijn geen verplichting zijn. Daarnaast legden werkgever voor een cao van een jaar 1% per 1 april en 1% per 1 juli op tafel. Ook dit is wat ons betreft onvoldoende. In z’n totaliteit zijn we weer tot de conclusie gekomen dat verder onderhandelen op dat moment geen zin had.

Hoe verder?
Werkgevers gaan opnieuw terug naar hun achterban om de situatie door te spreken. Eerlijk gezegd zijn we weinig hoopvol dat daar nieuwe dingen uit gaan komen. Er is een nieuwe overlegdatum geprikt voor maandag 13 januari, maar we zullen moeten zien of het zin heeft om deze door te laten gaan.

Wat vind jij?
Laat ons weten wat jij vindt van de ontstane situatie. Je kunt een mail sturen naar j.warnaar@cnvvakmensen.nl. Wat zouden we kunnen doen om de problemen op te lossen?

Mocht je naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben, dan kun je contact opnemen met je bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 06-20354990 of e-mail: j.warnaar@cnvvakmensen.nl ). Meer informatie over CNV Vakmensen kun je vinden op www.cnvvakmensen.nl .