Cao overleg Glastuinbouw blijft moeizaam

Overeenstemming over een nieuwe cao Glastuinbouw, die met terugwerkende kracht op 1 januari 2020 zou moeten ingaan, blijft helaas voorlopig uit. Werkgevers weigeren akkoord te gaan met het eindbod dat we in maart hebben gedaan en willen als gevolg van corona minder bieden.

Op donderdag 15 oktober vond het eerste overleg over de cao Glastuinbouw plaats nadat corona ons land is binnen gedrongen. In maart hebben in de bonden werkgevers een eindbod gedaan in het kader van de cao-onderhandelingen. Werkgevers hebben aangegeven daar door corona niet op te kunnen reageren, omdat ze het eindbod niet op een goede manier met hun leden konden bespreken. Daar hebben we gezien de situatie begrip voor gehad, maar voor de zomer hebben we toch om een reactie gevraagd. Deze is ons voor na de zomer toegezegd. Als gevolg van de start van de tweede corona-golf werd dit weer uitgesteld, maar uiteindelijk zaten we 15 oktober om de virtuele onderhandelingstafel.

Reactie werkgevers eindbod
In hun reactie hebben werkgevers aangegeven dat de tweede coronagolf het weer lastig maakt om tot een cao te komen. Toch hebben ze de wens afspraken te maken over een cao. Daarom gingen werkgevers alsnog in op het eindbod. De inhoud daarvan was volgens werkgevers acceptabel met uitzondering van:

  • Loonsverhoging en looptijd;
  • Afspraken over een lagere WW-premie voor seizoensarbeid.

Ze gaven aan het loonbod van 4,5% te willen laten staan, maar wel over een periode van 3 jaar in plaats van over 1,5 jaar, met dan 1,5% per 1 januari 2021, 1,5% per 1 januari 2022 en 1,5% per 1 juli 2022. Daarbij zouden bedrijven die het moeilijk hebben, uitstel moeten kunnen krijgen van een loonsverhoging voor maximaal een half jaar. Daarnaast willen werkgevers afspraken maken over een lagere WW-premie voor seizoensarbeid.

Niet acceptabel
Hierop hebben de bonden aangegeven dat de verlenging van de looptijd van 1,5 naar 3 jaar met dezelfde loonsverhoging niet acceptabel is. Natuurlijk snappen we dat corona invloed heeft (gehad) op (een deel van) de sector. Daarom willen we best over een verlenging van de looptijd, en zo nodig een tijdelijk uitstel van de loonsverhoging voor bedrijven waar het slecht gaat, nadenken, maar 3 jaar vinden we te lang. We hebben aangegeven de looptijd te willen verlengen naar 2 jaar met een loonsverhoging van 4,5% en dat als de looptijd meer dan 2 jaar zou moeten worden, dat ook zou moeten betekenen dat de loonsverhoging omhoog moet. Daarnaast blijven werkgevers proberen om seizoensarbeid en flexibele arbeid weer goedkoper te maken dan in de Wet Arbeidsmarkt in Balans is bepaald. Wij zijn hier zeer terughoudend in, want de wet is er pas net en we willen niet dat flexibele arbeid vaste arbeid blijft verdringen doordat het goedkoper wordt. Daarom hebben we aangegeven dat we dit alleen in de cao kunnen opnemen als sociale partners in “Den Haag” daarover overeenstemming bereiken.

Hoe verder?
Het digitale overleg liep best moeizaam, natuurlijk omdat het inhoudelijk stevige gesprekken zijn, maar ook omdat het lastig is die op een digitale manier te voeren. Toch hebben we afgesproken elkaar in november weer aan de digitale cao-tafel te treffen. Werkgevers gaan nadenken en overleggen met hun achterban over de looptijd van de cao in verhouding tot de loonsverhoging. Ook wij zullen dat natuurlijk doen. Daarnaast gaan werkgevers bekijken of overeenstemming in “Den Haag” over de lagere WW-premie voor seizoenskrachten voldoende is. Het blijft een moeizaam proces, maar we hopen dat het uiteindelijk toch tot een cao gaat leiden. We blijven je natuurlijk op de hoogte houden.

Mocht je naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben, dan kun je contact opnemen met je CNV-bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 06-20354990 of e-mail: j.warnaar@cnvvakmensen.nl ). Meer informatie over CNV Vakmensen kun je vinden op www.cnvvakmensen.nl .