Derde cao-overleg Agterberg; nog geen witte rook, wel vooruitgang!

FNV en CNV vakmensen hebben op dinsdag 8 februari 2022 een constructief overleg gehad met de directie van Agterberg. Het cao-overleg verliep eerst wat stroef, maar na een schorsing en een constructief voorstel van jullie werkgever, konden we dit overleg goed afronden. Er komt een vierde overleg waarover wij je graag digitaal informeren op: dinsdag 22 februari 2022 om 19.30 uur. Meld je ook aan om mee te luisteren en eventuele vragen te stellen.

Wil je ook horen wat er tijdens de cao-onderhandelingen is besproken?
Meld je hiervoor vóór de 22 februari 2022 aan:
secretariaat@cnvvakmensen.nl.

Terugkoppeling derde cao-overleg

In de derde cao-overlegronde heeft de werkgever gezocht naar een mogelijkheid de bonden tegemoet te komen. De cao-commissies van zowel FNV als CNV Vakmensen, die we later diezelfde avond spraken, zijn blij dat de werkgever het gesprek gaande houdt en de vakbondsleden een constructief voorstel aanreikt in de voor hen cruciale punten.

Hieronder een samenvatting van het laatste voorstel van jullie werkgever:

Loonsverhoging

Voor een driejarige cao biedt Agterberg nu een loonsverhoging van: 01-03-2022: 3,5%, op 01-03-2023: 2,25% en 01-03-2024: 2,25%.

De leden in de vergadering gaven aan alleen nog zich af te vragen waarom de cao ingaat op 1 januari, maar de loonsverhoging pas ingaat op 1 maart. Deze vraag hadden de onderhandelaars reeds tijdens het overleg met de werkgever gesteld, maar we zullen die opnieuw inbrengen.

Duurzame inzetbaarheid

De leden zijn zeer tevreden met het feit dat Agterberg nu ook heeft aangegeven de zogenaamde 80-90-100-regeling in te willen voeren. Waarbij werknemers vijf jaren voorafgaand aan de AOW-gerechtigde leeftijd 80 procent kunnen gaan werken, tegen 90 procent salaris en 100 procent pensioenopbouw.

Verder biedt de werkgever een regeling aan om verlof tot een maximum van 12 weken op te sparen. De leden van de bonden hebben nog wel wat vraagtekens bij de voorwaarden die de werkgever stelt.

Reiskosten en reistijd

Agterberg stelt voor om de reiskostenregeling toe te passen voor alle medewerkers, die een reisafstand van meer dan 10 kilometer hebben van woonadres naar vastgestelde standplaats. De kilometers boven de 10 kilometer worden vergoed tegen 0,19 eurocent per km. Deze regeling is niet voor de medewerkers met een bedrijfsauto.

Verder heeft de werkgever aangeboden de reistijdenregeling specifieker te maken. Bonden en werkgever gaan uitzoeken of deze regeling in lijn is met de arbeidstijdenwet. En dan met name of het eerste en laatste eigen half uur/kwartier voor eigen rekening in strijd is met de wet.

Jeugdschalen omhoog

Agterberg het voorstel van de bonden aangenomen om alle jeugdschalen te verhogen, waardoor jongeren eerder dan nu een vak volwassen loon krijgen.

Leeftijd Percentage vak volwassen loon nu: In de nieuwe cao:
20 jaar 90% 100%
19 77,5% 90%
18 66,5% 80%
17 57,5% 70%
ATV

Verder is het voorstel om de ATV-dagen te verminderen en uit te betalen, van tafel.
De werkgever stelt nu voor om toch de 13 ATV-dagen te behouden en daarbij blijft ook de 3 weken wintersluiting van kracht (waarvoor 11 dagen worden vastgesteld). De opbouw is 1 ATV-dag per loonperiode van 4 wkn. Bij ziekte van 1 hele loonperiode vervalt de ATV-opbouw van die periode.

In de bijlage treffen jullie het voorstel van de werkgever aan waar maandag verder over wordt gesproken.

Nancy Abelskamp
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06-51 25 11 59
E  n.abelskamp@cnvvakmensen.nl

 

Downloads

Wil je reageren of heb je een vraag aan de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error