Next Level Sociaal Plan Barry Callebaut

In februari 2024 heeft Barry Callebaut wereldwijd aangekondigd een reorganisatie te gaan doorvoeren onder de titel *Next Level. Deze reorganisatie gaat vanaf het peilmoment ongeveer 500 arbeidsplaatsen kosten waarvan zo’n 15 in Nederland. Wij hebben met Barry Callebaut een sociaal plan uit onderhandeld wat we nu aan de leden voorleggen ter stemming.

Proces tot het sociaal plan

Na de aankondiging heeft Barry Callebaut de ondernemingsraad om advies gevraagd. Dit is een wettelijke verplichting vanuit de Wet op de Ondernemingsraden (WOR). Daarnaast zijn de vakbonden uitgenodigd om te komen onderhandelen over een sociaal plan. Een sociaal plan regelt hoe de reorganisatie moet gaan verlopen en het moet de sociale gevolgen voor de getroffen medewerkers verzachten. Tijdens de onderhandeling voor een sociaal plan is niet precies duidelijk welke afdelingen en of mensen geraakt gaan worden. Het kunnen dus zowel uitvoerende (fabrieks)functies zijn maar het kunnen ook kantoorfuncties betreffen.

Verantwoordelijkheden

De ondernemingsraad (OR) gaat over nut en noodzaak van de reorganisatie en adviseren daarover. Vakbonden worden daar wel over geïnformeerd maar hebben geen formele stem. Anderzijds, vakbonden gaan over de sociale gevolgen en kijkt de ondernemingsraad mee. In dit traject heeft de ondernemingsraad mee aan tafel gezeten en actief meegedacht. Mooi dat het zo kon.

Het sociaal plan

In het sociaal plan proberen vakbonden altijd afspraken te maken die een objectieve uitvoering van de reorganisatie mogelijk maken. Daarnaast bevat het sociaal plan regelingen voor mensen die mogelijk een andere functie krijgen binnen Barry Callebaut, Ook bevat het sociaal plan regelingen voor mensen die gedwongen moeten vertrekken.

Let op! Een sociaal plan is een collectieve regeling die de gevolgen voor individueel getroffen werknemers op moet vangen. Een reorganisatie en het sociaal plan gaan nooit over individueel functioneren. Mocht je daarop aangesproken worden meld het dan direct bij ons.

Kernpunten van het sociaal plan (zie bijlage)

  • 1 Overwegingen en toelichting. Is louter een inleidend verhaal.
  • 2 Algemene bepalingen en uitganspunten.
  • 3 Begripsbepalingen en definities. Hierin wordt o.a. bepaald wie boventallig zijn, of herplaatsing aan de orde kan zijn, wat een passende functie is etc.
  • 4 De procedure bij verval van een arbeidsplaats.
  • 5 Procedure bij eventuele herplaatsing.
  • 6 Van werk naar werk. Hier worden de faciliteiten voor een werk naar werk traject benoemd. Er is in ieder geval een budget van €4000 excl. btw beschikbaar per voor ontslag voorgedragen werknemer.
  • 7 Procedure beëindiging dienstverband. Dit hoofdstuk regelt dat de individueel getroffen werknemer kan kiezen voor een Vaststellingsovereenkomst (VSO) of de UWV weg(= ontslagprocedure) kan bewandelen.
  • 8 Plaastsmakersregeling. Deze regeling regelt hoe je om moet gaan met de situatie als iemand boventallig is volgens het afspiegelingsbeginsel en een collega geeft aan in zijn of haar plaats weg te willen gaan.
  • 9 Vergoedingen.
    • De hoogte van de (ontslag)vergoeding is in dit sociaal plan bepaald op een factor 1,8. Dit betekend dat een werknemer die moet vertrekken op basis van dit sociaal plan 1,8 X de Wettelijke transitievergoeding krijgt. De wettelijke aftopping zit wel in dit sociaal plan.
    • De mensen die na aankondiging tijdig akkoord gaan met een VSO krijgen een tekenbonus van €2000 bruto extra
    • Er is een vergoeding voor juridische bijstand en of het inwinnen van financieel advies.
  • 10 Begeleidingscommissie. Er komt een begeleidingscommissie. Hierin zijn de directie, de OR en de vakbonden in vertegenwoordigt en zij kijken naar bijzondere gevallen.
  • 11 Overige bepalingen.

Het woord is nu aan jullie

Wij als CNV hebben samen met de collega’s van FNV dit sociaal plan uit onderhandelt met jullie werkgever. Wij zijn van mening dat er een net sociaal plan ligt wat recht doet aan de mensen die getroffen gaan worden. Het is echter aan jullie, de leden van CNV, om te stemmen over dit sociaal plan. Immers zonder de instemming van onze leden mogen wij het sociaal plan niet ondertekenen.

Stemming seperaat door leden

Leden van CNV Vakmensen krijgen hierna seperaat een nieuwsbrief toegestuurd waarin zij met een unieke code hun stem kunnen uitbrengen. Als CNV adviseren wij jullie in te stemmen met dit sociaal plan. Het plan geeft duidelijkheid en heeft een forse meerwaarde als de wettelijke regelingen. Stemmen kan vanaf vandaag en uiterlijk 17 augustus uit aangezien wij op 19 augustus de uitslag van de stemming aan Barry Callebaut moeten doorgeven.

Gevolgen stemming.

  1. Als jullie instemmen gaan wij dit sociaal plan tekenen en kan de werkgever, na het advies van de OR, de reorganisatie uitrollen.
  2. Als jullie tegen stemmen en de leden van FNV doen dit ook dan komt dit sociaal plan niet tot stand. Wij zullen dan opnieuw met Barry Callebaut in overleg moeten. Of zij dit willen is de vraag. Een sociaal plan is namelijk niet verplicht in Nederland. Daarbij moeten jullie je dus realiseren dat afstemmen ook betekend dat leden in actie moeten komen. Welke actievorm dit is moeten we later bezien.

    Wij informeren jullie over de uitslag van de stemming en in die nieuwsbrief zullen we ook ingaan op de eventuele individuele gevolgen en onze mogelijkheden om jullie bij te staan als je getroffen zou worden. Dit doen we natuurlijk met dezelfde energie als in eerdere trajecten.

Vragen en of opmerkingen

Mochten jullie vragen en of opmerkingen hebben stuur mij een email of bel mij. 

Ongeorganiseerde collega’s

Stuur deze nieuwsbrief door aan ongeorganiseerde collega’s. Zij willen ook geïnformeerd worden. Beter nog, adviseer ze, in deze onzekere tijd, lid te worden van CNV.  Maak jij een collega lid dan ontvang jij een cadeaubon van €20 en het nieuwe lid betaalt nu in totaal €24 voor de eerst 6 maanden. Klik hier om een jouw collega lid te maken Heb je deze nieuwsbrief ontvangen van een collega en ben je niet lid en wil je dat wel, Klik hier om lid te worden
Met jou en jouw collega's staan we sterker!

Mocht je vragen hebben over het lidmaatschap en of wat CNV voor je kan betekenen, neem dan contact met mij op. 

Henry Stroek
bestuurder CNV
M: 06 2245 2195
E: h.stroek@cnv.nl 

Downloads