DHL Parcel e-Commerce principeakkoord 3 jarige cao

Op 18 december 2019 ’s avonds hebben we een principeakkoord gesloten voor een 3-jarige cao met DHL Parcel e-Commerce. Voor de pakketbezorgers gaat het loon met 16,21% omhoog, voor het kantoor- en loodspersoneel is dit 9,5%. Het principeakkoord wordt aan de leden voorgelegd met een positief advies

Gewicht pakketten.
Er is al een tijd discussie over het gewicht van de pakketten. Ze worden steeds groter en zwaarder. Dat is niet de bedoeling. DHL is in gesprek met de bedrijven die pakketten versturen en geeft aan dat pakketten niet zwaarder mogen zijn dan 23 kg. Dat vindt het CNV een acceptabel gewicht. Met DHL maken we ons sterk om dit op te nemen in de Arbo-catalogus voor de sector transport & logistiek, die in 2020 wordt herzien.

Uitdraai gewerkte uren
De bonden willen dat geplande uren per dag worden vermeld op het urenoverzicht. DHL gaat bekijken of dit technisch geregeld kan worden. Er moet technisch nog wat voor geregeld worden maar uiterlijk vanaf 31 maart 2020 moet dit beschikbaar zijn.

Wachttijden
Door het gebruik van de nieuwe planningstool worden de wachttijden al minder. Wachttijden vanwege een landelijke storing krijg je al vergoed. Voor locale storingen moet dit nog geregeld worden.

Waarde verlofdag
De waarde van de verlofdag wordt voortaan berekend op basis van het gemiddeld aantal gewerkte uren per dag over het voorafgaande jaar. Hiermee komt de betaling van de opkomstvergoeding tijdens een vakantiedag te vervallen en krijg je dus betaald op basis van het gemiddelde aantal gewerkte uren.

Looptijd cao
De cao loopt van 1 januari 2020 t/m 31 december 2022.

WAB (Wet Arbeidsmarkt in Balans)
Deze wet wil regelen dat er meer vaste dienstverbanden gaan ontstaan in plaats van de vele oproepcontracten. DHL gaat alle medewerkers een contract aanbieden op basis van het gemiddeld aantal gewerkte uren per week over het afgelopen jaar. In dit contract wordt het aantal uur per week vastgelegd dat je gaat werken. Uiteraard kies je er zelf voor om hiermee akkoord te gaan. Je kan ook kiezen om het te houden zoals het nu is.
Met de depothouder spreek je af op welke dagen je komt werken. In 2020 bespreken we met DHL de effecten van deze wet, omdat het voor iedereen nog nieuw is.

Loon/winstdelingsregeling
De werknemers die recht hebben op de winstdelingsregeling over 2019 krijgen die winstdeling in januari 2020 uitbetaald.
De winstdelingsregeling komt per 1 januari 2020 te vervallen. Nu geldt de winstdelingsregeling alleen voor werknemers die het hele kalenderjaar in dienst zijn geweest. Vanaf 1 januari 2020 wordt de winstdelingsregeling (1%) opgenomen in het uurloon. In 2020 krijg je in januari dus al een deel van de winstdelingsregeling uitbetaald, terwijl je er anders nog een jaar op had moeten wachten.
De lonen gaan omhoog.
Kantoor- en loodsmedewerkers              bezorgers
Per 1 januari 2020          3,5%                per 1 januari 2020          7,7%      uurloon wordt € 11,50
Per 1 januari 2021          3%                   per 1 januari 2021          4,35%    uurloon wordt € 12,00
Per 1 januari 2022          3%                   per 1 januari 2022          4,2%      uurloon wordt € 12,50

Aanvullende zorgverzekering
Nu staat in de cao dat je een aanvullende verzekering van twee sterren bij Zilveren Kruis moet hebben om in het 2e ziektejaar ook 100% loon te krijgen. Nu is afgesproken dat je alleen voor fysiotherapie, diëtist en psychologische hulp aanvullend verzekerd moet zijn. Het maakt niet uit bij welke zorgverzekeraar je dat doet. Vergeet dus niet om dit op tijd te regelen. Doe je dat niet dan krijg je geen 30% aanvulling op het ziektegeld.

Roosters
In bijlage 2 van de cao worden de tijdstippen van de diensten aangepast. De diensten moeten vallen binnen de bloktijden.
Vroege dienst van          06.00 – 16.00 uur
Dagdienst van                08.00 – 19.00 uur
Late dienst van              14.30 – 03.00 uur
Nachtdienst van             19.30 – 08.00 uur

Dubbeling onregelmatigheidstoeslag en overwerk
Nu kan er een dubbeling plaatsvinden van de onregelmatigheidstoeslag en overwerk. In de cao wordt dit veranderd zodat er geen samenloop meer plaatsvindt en gaat het hoogste percentage gelden.

BHV (bedrijfshulpverlening)
Voor het behalen van het diploma BHV krijg je een vergoeding van € 200 netto. Elk jaar moet je een training volgen om het diploma te behouden. Daarvoor krijg je een netto vergoeding van € 150 netto.

Wat vind jij van deze nieuwe cao afspraken?
Meepraten en vragen stellen doe je op JeAchterban, zodat iedereen de vragen en antwoorden kan zien.
Op JeAchterban kun je ook aangeven wat je van dit akkoord vindt.
Krijg je deze brief per post tik dan deze regel in je browser om mee te praten op JeAchterban, https://www.jeachterban.nl/dhl/

Breng je stem uit over de nieuwe cao.
Vergeet niet om vóór 6 januari 2020 je stem uit te brengen! Klik hier om te stemmen.
Het principeakkoord tref je als bijlage bij deze nieuwsbrief aan.

Vergeet niet om deze nieuwsbrief naar je collega's te sturen en op het prikbord te hangen. Vraag hen om ook lid te worden van de vakbond. Samen kunnen we het verschil maken!

De onderhandelingsdelegatie van CNV Vakmensen bestaat uit
Marien Beemer, kaderlid
Tjitze van Rijssel, bestuurder Vervoer & Logistiek.

Downloads