Cao overleg beroepsgoederenvervoer vastgelopen. Wat nu?

Op 11 februari is het cao overleg voor een nieuwe cao vastgelopen. Werkgevers willen een crisis cao voor 2021. Wij horen dat veel bedrijven weer draaien op het niveau van voor de crisis. Een overzicht van de standpunten en wat wil jij?

Het cao overleg op 11 februari 2021
Weer zeer gemotiveerd afgereisd naar Veenendaal om met de vertegenwoordigers van jullie werkgever (TLN en VVT) te praten over een nieuwe cao. Eerdere rondes hebben weinig opgeleverd. Ook nu zat er weinig schot in de zaak. De werkgevers houden de hand op de knip! Dit omdat ze, net als vorig jaar, aangeven dat het onzekere tijden zijn. Het overgrote deel van de transportbedrijven draait weer op het niveau zoals ze dat deden voor de Corona pandemie. Sommige bedrijven draaien zelfs veel beter dan daarvoor, zoals de pakketbedrijven, supermarktdistributie, etc. Ook na de lockdown en avondklok zal het transport weer snel aantrekken. Toch komen de werkgevers met het voorstel om de lonen pas op 1 juli a.s. te verhogen en dat met een schamele 2%. Ook het afspreken van een zwaar werk regeling (1 tot 3 jaar voor je AOW datum uit dienst treden met een bijdrage van 22.164 euro bruto per jaar) is niet gelukt. TLN en VVT willen dit alleen bespreken als dit in een totaalpakket voor de cao is opgenomen.

Nog even op een rij!
In de bijlage en op Je Achterban kun je nog even alles naast elkaar zien. Per onderwerp de verschillen tussen de werkgevers en de CNV VAkmensen.

CNV Vakmensen wil rekening houden met bedrijven die het moeilijk hebben
Omdat de werkgevers bleven klagen dat het slecht gaat met de bedrijven heeft CNV Vakmensen nog voorgesteld om daar in de loonsverhoging rekening mee te houden. Je kan per 1 juli 2021 de lonen met 2% verhogen voor alle bedrijven en dat bedrijven waar het goed mee gaat de lonen nog eens 2% verhogen. Daarmee komt de loonstijging op 4%.

De bedrijven waar het slecht mee gaat kunnen tijdelijk om vrijstelling vragen waardoor zij de lonen op 1 juli 2021 maar met 2% hoeven te laten stijgen.

Meer zit er nu niet in
We weten dat jullie wensen groter zijn dan bovenstaand. We weten dat jullie graag een zwaar werkregeling in de cao willen, een betere loonsverhoging en we horen ook geregeld de roep om een reiskostenvergoeding voor woon-werk verkeer. Helaas bieden de werkgevers na lang duw en trekwerk niet meer dan wat hier staat. Met onderhandelen komen we nu niet verder.

Dus als je dit te weinig vindt om mee akkoord te gaan, dan zit er niets anders op dan dat we meer druk op werkgevers moeten gaan zetten. Door actie te voeren. Dat begint met milde acties, maar die worden steeds verder opgebouwd.

Wat gaan we nu doen?
Ben jij bereid om in actie te komen? Gaan we acties houden zoals stiptheidsacties, op dezelfde tijd pauze houden, de wagen een paar uur aan de kant zetten elke dag of zelfs een paar hele dagen? Dit zijn wat voorbeelden van wat we Corona-proof zouden kunnen optuigen.

CNV Vakmensen helpt jou graag als je actie wilt voeren voor een betere cao.

Daarom vragen we je om de enquête in te vullen. Het kost jou een paar minuten, voor ons heeft die informatie grote waarde om te bepalen wat we verder kunnen gaan doen.

De nieuwsbrief en enquête per post en per mail.
Deze nieuwsbrief met enquête krijg je per post en per mail. Heb jij je mailadres aan CNV Vakmensen doorgegeven maar heb je geen nieuwsbrief in je mail zitten? Kijk dan eens in je map met “ongewenste berichten” en pas je instellingen aan zodat je de nieuwsbrieven van het CNV voortaan wel in je mail ontvangt.

Via de mail kun je de link van de enquête aanklikken en kun je die digitaal invullen. Dat is de snelste manier.

<< GA NAAR DE ENQUÊTE>

Krijg je dit per post en je wilt hem wel digitaal invullen, dan ga je naar www.jeachterban.nl/transport-logistiek

Maar je mag de enquête ook invullen en naar ons terug sturen. Stop de ingevulde enquête dan in een envelop en stuur die vóór 22 februari 2021 naar:

CNV Vakmensen, antwoordnummer 4308, 3500 VE UTRECHT                   

De onderhandelingsdelegatie bestond uit:

Jurjen van de Velde (kaderlid)
Brugt Stiksma (kaderlid)
Martin Nuijens  (kaderlid)
Linda Slagter (bestuurder CNV Vakmensen)
Tjitze van Rijssel (bestuurder CNV Vakmensen)

Downloads