Bezettingsgraad voertuig en handhaving Tour

Maatregelen in verband met Corona. Sinds 1 juni gelden er versoepelende maatregelen als gevolg van Corona.

Vanuit de sector Tour is er met de vakbonden en werkgevers een nieuw protocol/richtlijn ontworpen om aan te kunnen geven hoe werknemers het werk weer veilig en gezond kunnen oppakken. Er is verder geen andere richtlijn die voorschrijft hoe chauffeurs met de passagiers in de Tour het vervoer veilig en gezond kunnen verzorgen. En dat is echt belangrijk.

Handhaving
Een kleine onduidelijkheid is ontstaan na de berichtgeving vanuit de werkgeverszijde dat mogelijk de politie handhaaft op alleen de 1,5 meter afstand en niet de maximale groepsgrootte van 30 uit het protocol. Ter verduidelijking zijn we in gesprek met het ministerie en de politie. De vraag die we hebben voorgelegd is: “Als er wordt gehandhaafd op 1,5 meter, wie wordt er dan beboet?” “Gaat het dan om het touringcarbedrijf, de touringcarchauffeur (tcc) en de passagiers?”
Natuurlijk hebben we aangegeven dat het niet wenselijk is, dat ook de chauffeur beboet gaat worden. We horen, als het goed is, voor het einde van de week hoe er gehandhaafd gaat worden en we laten jullie dit dan zo snel mogelijk weten.

Op dit moment handhaaft de politie alleen op de 1,5 meter vanuit de noodverordening. En dat betekent dat niet de maximale groepsgrootte van 30 mag worden aangehouden, maar de oorspronkelijke bezettingsgraad uit het eerste protocol. Zie hieronder:

Bustype  Lengte (m)     Normale capaciteit     Coronacapaciteit
Midibus 8,5 29 8
Touringcar 13 54 14
Touringcar 14 60 16
Dubbeldekker 14 90 22
Touringcar 15 66 18

Mede namens de landelijke kadergroep Tour

Peter Boeseken,
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06 51 60 20 43
E p.boeseken@cnvvakmensen.n