Overleg met OV werkgevers over eerder stoppen met werken gestart

Op 16 februari heeft het eerste gesprek plaatsgevonden naar aanleiding van de afspraak in de cao OV (dus niet MuMo) om de mogelijkheden na te gaan om eerder te kunnen stoppen met werken.

De eerste gespreksronde (van onderhandelingen kun je nog niet spreken) heeft hoofdzakelijk in het teken gestaan van het uitwisselen van gedachten. Een inventarisatierondje zou je het kunnen je het noemen.

De vraag was, waar denken we aan, wil het aantrekkelijk kunnen zijn om eerder te kunnen stoppen. De overheid heeft de mogelijkheid geboden om maximaal 3 jaar voor de AOW per jaar ongeveer €22.000 boetevrij beschikbaar te stellen. Let wel dat is nog steeds geld wat van de vervoersbedrijven moet komen; geen gift dus van de overheid. Beide partijen constateren dat dit bedrag te weinig is om fatsoenlijk van rond te komen. Daar zijn we het over eens.
Dan moet je gaan nadenken wat fatsoenlijk is. Dat is natuurlijk voor iedereen verschillend. Jouw eigen persoonlijke situatie is daarbij het belangrijkste.

We hebben afgesproken dat we meer gegevens moeten hebben. We willen een beeld hebben van de uitstroom die er tot en met 2028 op grond van de AOW gerechtigde leeftijd kan plaatsvinden. Ook willen we informatie wat het nu betekent voor medewerkers, afhankelijk van het aantal pensioenjaren, wat ze aan pensioen hebben opgebouwd. Maatmannen heet dat met een mooi woord. We denken daarbij aan voorbeelden met 20, 30 en 40 pensioenjaren. We verwachten volgende week die gegevens beschikbaar te hebben.

Waar nog niet over gesproken is en waar de werkgevers ook niets over gezegd hebben is de contouren van de regeling. Voor wie komt die beschikbaar? Voor hoe lang? De duur van de regeling? Kortom er is dus nog heel veel onduidelijk en werkgevers hebben hier nog niets over losgelaten. Hooguit dat het mogelijk een oplossing kan bieden wanneer er sprake mocht zijn van een teveel aan medewerkers.

Volgende week praten we verder. Er zijn verschillende rondes gepland dus de vaart zit er wel in. Tot op heden is er sprake van constructieve gesprekken, maar er is ook nog weinig spannends gebeurd.

We houden jullie op de hoogte.

Evert Jan van de Mheen        -   Vakgroepbestuurder
Peter Janssen                         -   kaderlid
Lourens Banus                       -   kaderlid
Harry Wind                            -   kaderlid