OV Friesland | bonden uitgenodigd voor artikel 40 overleg

Wat is straks mijn standplaats? Waar zijn de stallingen? En hoe zien de diensten er uit in 2025? Allemaal vragen die je bezighouden met de aanstaande concessiewisseling voor de deur. CNV is uitgenodigd voor het Artikel 40 overleg waarin deze vragen aan de orde komen.

Bonden uitgenodigd voor Artikel 40 overleg

Het is al even geleden dat de provincie Friesland de uitvoering van het OV gegund heeft aan Qbuzz. De afgelopen periode zijn de nodige procedures gevoerd, maar nu is het toch tijd om door te pakken en zijn we uitgenodigd voor overleg. In deze eerste nieuwsbrief besteden we aandacht aan het Artikel 40 overleg (wat is dat eigenlijk en ook over hoe het verdere proces eruit ziet).

Wat is het Artikel 40 overleg

Het “Artikel 40” overleg is een verplichting die voortkomt uit de Wet Personenvervoer 2000. Binnen een maand na de gunning van een concessie moeten de voormalige en de nieuwe concessiehouder samen met de betreffende vakbonden in overleg treden. Dit overleg heeft als doel een goede overgang te waarborgen. In het geval van de concessie Fryslân die eind dit jaar van Arriva naar Qbuzz overgaat, heeft Qbuzz al actie ondernomen om dit overleg te plannen. Het eerste overleg zal op maandag 22 juli plaatsvinden. De afvaardiging van vakbonden bestaat uit kaderleden en vakbondsbestuurders. Samen willen we ervoor zorgen dat afspraken die nu gelden met Arriva ook zoveel mogelijk meegaan naar Qbuzz.

Afspraken in een overgangsdocument

Een belangrijk doel van een Artikel 40 overleg is om afspraken vast te leggen in een zogenaamd ‘overgangsdocument’. Hierin staan afspraken over het aantal directe en herleidbare en niet herleidbare indirecte medewerkers. Ook bespreken wij de overgang van bedrijfsregelingen en arbeidsvoorwaarden die voortvloeien uit de caos, afspraken over verlofregelingen en overgang van personeelsdossiers, afspraken over uitzendkrachten en duidelijkheid over standplaatsen.

Beroep Arriva bij de rechtbank

Jullie hebben kennis kunnen nemen van het feit dat Arriva heeft besloten toch in beroep te gaan tegen het officiële besluit van de Gedeputeerde Staten van Fryslân. Maar voor ons als vakbonden is dat dus geen reden om stil te gaan zitten; sterker nog, we hebben erg aangestuurd op het oppakken van de gesprekken.

Voorbereidende gesprekken

Vakbonden zitten dus niet stil. We hebben met zowel Arriva als Qbuzz contact gezocht om de overleggen op te gaan starten. Het is belangrijk dat wij deze gesprekken zo snel mogelijk gaan opstarten, zodat de roosters en diensten in december soepel overgaan als de winterdienstregeling van start gaat. Daarnaast zijn er best veel vragen hoe een aantal zaken wordt uitgevoerd als Qbuzz de concessie gaat overnemen van Arriva. Wat gebeurt er met de vestigingen? Wat gebeurt er met de pauzelocaties? Welk materieel wordt ingezet? Hoe gaat Qbuzz om met de roosterafspraken zoals die ook bij Arriva zijn uitgevoerd? Kaderleden en vakbondsbestuurders denken alvast na hoe er met de diverse partijen kan worden samengewerkt en vooruit kan worden gekeken om zo snel mogelijk veel vragen duidelijk te krijgen.

Hoe verder

Zoals wij jullie gemeld hebben in deze nieuwsbrief, gaan wij op 22 juli met Arriva en Qbuzz voor het eerst om tafel om de overgang van concessie te bespreken. Er zullen daarna nog meer overleggen volgen. Wat vaststaat is dat vakbonden FNV en CNV jullie na elk overleg zullen informeren over wat er besproken is tijdens het laatste overleg en jullie op de hoogte houden van de voortgang van het overleg.

Maak je collega lid

Is je collega al lid? Als jij je collega lid maakt, betaalt hij of zij slechts €24 voor de eerste 6 maanden. Jij ontvangt per aangebracht lid een cadeaubon van €20. Ga voor meer informatie naar www.cnv-ledenwerven.nl  

Nog even als laatste

Deze nieuwsbrief ontvang je omdat je in ons ledenregistratiesysteem te herkennen bent als werkzaam binnen de concessie Friesland of dat je werkzaam bent op het hoofdkantoor in Heerenveen.
De komende tijd zal ik je vaker bijpraten over de voortgang. Mocht jij op dit moment vragen of opmerkingen hebben, neem dan gerust contact met mij op. Ik kom graag in contact met je.

Tot snel!

Niels Rook
Bestuurder CNV
M: 06 8141 9161
E:  n.rook@cnv.nl