Openbaar vervoer en Multimodaal - RVU-staking op 11 september 2024

De kogel is door de kerk. Vakbonden CNV en FNV bereiden een OV-staking voor op 11 september in de vroege ochtend tussen 4:00 en 8:00 uur bij de NS en in het Streekvervoer. Deze geplande actie is onderdeel van een reeks stakingen in de tweede week van september. Beide vakorganisaties willen een duidelijk statement maken richting het kabinet en de werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Aanleiding

In het afgesloten pensioenakkoord van 2019 door werkgevers, werknemers en onze overheid, is duidelijk een afspraak gemaakt om te komen tot een structurele oplossing om eerder te kunnen stoppen met werken. De regeling dreigt nu te verdwijnen omdat de fiscale boetevrijstelling voor bedrijven verdwijnt per 1 januari 2025. De politiek besluit vooralsnog niet om deze te verlengen. Met de geplande acties geven de vakbonden een duidelijk signaal: handen af van de zwaarwerkregeling (RVU); deze is immers noodzakelijk voor een grote groep werknemers om gezond de eindstreep te kunnen halen.

Eerder stuurden de vakbonden een brief aan de VWOV met een oproep om gezamenlijk te vechten voor behoud van de RVU-regeling, welke werknemers en werkgevers gezamenlijk tot stand hebben gebracht. Daaruit is voortgekomen dat alle streekvervoerbedrijven in het OV en Mumo (Arriva Transdev, Keolis, EBS en Qbuzz) en de NS op 11 september tussen 04.00 en 08.00 uur de dienstregeling zullen stil leggen in het hele land.
Let op: Het gaat erom dat iedereen voor 0.8.00 uur klaar staat met de bus om exact vanaf 08.00 uur ter plekke te kunnen starten. Je moet dus eerder op de vestiging de bus halen om op de juiste aanvangsplek om 08.00 uur van start te kunnen gaan. 

Landelijke acties

De geplande acties vormen onderdeel van een reeks stakingen in meerdere sectoren. O.a. de Politie, NS, Streekvervoer, Stadsvervoer, Metaal, Bouw en industrie voeren acties in de tweede week van september om het kabinet te bewegen te komen met een structurele en betere oplossing om eerder te kunnen stoppen met werken. De jongeren van nu zijn de ouderen van de toekomst.

Verdere afstemming

Op dinsdag 27 augustus voeren de vakbonden en werkgevers een zogenaamd ‘veiligheidsoverleg’. Daarin zal besproken worden hoe de acties ordentelijke en zo veilig mogelijk voor iedereen kunnen verlopen. We begrijpen dat jullie vele vragen hebben over de precieze uitvoering van de acties. Maar we vragen jullie nog even geduld te hebben tot na volgende week dinsdag.

Wat nu al duidelijk is:

  • De acties zijn gericht tegen het kabinet en de koepel van werkgeversorganisaties VNO-NCW
  • De acties zijn niet gericht tegen de werkgevers in het streekvervoer
  • De dienstregeling wordt bij alle streekvervoerders op 11 september stilgelegd tussen 4:00 en 8:00.
  • Er is geen sprake van inkomstenverlies voor deelnemers aan de stakingen
  • Stakers dienen op tijd op de vestiging aanwezig te zijn voor aanvang dienstregeling (8:00)

Preciezere afstemming van de acties vindt plaats in het geplande ‘veiligheidsoverleg’ op 27 augustus a.s. Jullie worden hierover daarna geïnformeerd. We vragen jou en je collega’s solidair te zijn met elkaar. Eerder kunnen stoppen met werken is echt belangrijk. Niks meer en niks minder.

Hanane Chikhi
bestuurder CNV
M: 06 20 74 88 51
E: h.chikhi@cnv.nl

Sijtze de Bruine
bestuurder CNV
M: 06 57 56 50 90
E: s.debruine@cnv.nl

Niels Rook
bestuurder CNV
M: 06 81 41 91 61
E: n.rook@cnv.nl