Nieuwsbrief over het vakbondsoverleg met HTM

Afgelopen maandag, 24 juni, vond er weer een vakbondsoverleg plaats met HTM. Tijdens dit overleg hebben we meerdere onderwerpen besproken waaronder de problemen met Hastus. In deze nieuwsbrief lees je daar meer over.

OR en OC verkiezingen

Tijdens het vakbondsoverleg kregen we een update over de medezeggenschapsverkiezingen. Ongeveer 50% van de medewerkers van HTM heeft inmiddels gestemd.

Daarom bij deze nogmaals de oproep: heb je nog niet gestemd? Stem op een CNV-kandidaat. Samen met onze OR en OC leden kunnen wij jullie namelijk veel beter vertegenwoordigen. Juist nu met alle Hastus en werkdruk problemen!

Hastus

Tijdens het overleg hebben we het uitgebreid gehad over Hastus. Wij hebben daar duidelijke taal gesproken over de huidige gang van zaken:
  • Een aantal zaken kan je niet afdoen als opstartproblemen.
  • De zure appel is een understatement en wij denken dat HTM niet beseft hoe hoog de gemoederen momenteel oplopen.
HTM heeft ons beloofd om op zeer korte termijn te zoeken naar oplossingen voor de toezeggingen nieuwe medewerkers en de grote groep medewerkers die zijn beschikbaarheid per ongeluk niet had bevestigd.

Wij hopen dat HTM de problemen dermate serieus neemt dat er ook echt adequate oplossingen komen en wij houden dit nauwlettend in de gaten via onze kader en OR/OC leden en houden jullie op de hoogte.

Cao-teksten

De cao teksten zijn door de kaderleden dubbel gecontroleerd en hebben wij vastgesteld, daarmee is de nieuwe cao klaar en zal binnenkort gepubliceerd worden. Een aantal zaken staat nog open en zal opgenomen worden in bijlages.

Overgangsregeling nachtdiensten

Er is afgesproken dat er een overgangsregeling komt voor de medewerkers die ineens een jaar langer moet wachten tot zij geen nachten meer hoeven te draaien. Er is nu afgesproken dat voor de groep die voorheen op 58 jarige leeftijd klaar was met de nachten de nieuwe regeling (59 jaar) pas ingaat vanaf 1-1-2030. Dus een overgangsregeling van 5 jaar.

Flexibele inzet belonen

Het onderzoek naar flexibele inzet belonen op andere afdelingen dan de rijdienst loopt nog. Dit blijkt ingewikkelder dan verwacht omdat sommige afdelingen al op een andere manier (bijvoorbeeld via loon) worden gecompenseerd. Zodra het onderzoek is afgerond zal de uitkomst hiervan met de desbetreffende afdelingen worden besproken.

Werkdruk

Ook het werkdruk onderzoek loopt nog, hiervoor is er ook samenwerking met de OR/OC. Daarom kan ik niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat we een goede nieuwe medezeggenschap krijgen, breng dus je stem uit op een CNV-kandidaat!

Roosters: 

  • Overig rooster personeel; loopt momenteel niet goed en we begrijpen dat er meerdere roosters zijn voorgedragen. Hiervoor is de OC belangrijk en wordt daar de samenwerking gezocht om tot een gedragen rooster te komen.
  • Toekomstig roosteren; in een vervolg traject worden de wijzigingen geïmplementeerd, dit gaat in samenspraak met de medezeggenschap.
  • Zomerroosters; dit is een bedrijfsregeling die door de medezeggenschap wordt vastgesteld volgens de kaders van de cao.

Moderniseren cao

In het onderhandelingsresultaat is afgesproken de cao te moderniseren. Omdat dit een delicaat proces is, er zijn nogal eens teksten die verschillend geïnterpreteerd worden, gaan we dit heel secuur aanpakken. Er is nu een eerste tijdspad uitgestippeld en er zal een externe projectleider worden aangesteld die door alle partijen moet worden goed bevonden. We zullen jullie meenemen in het hele traject.

Vragen?

We hebben weer een hele rits aan zaken besproken en ik kan me voorstellen dat je hier vragen over hebt. Je kan daarvoor altijd één van onze kaderleden aanspreken of mij een mailtje sturen. Ook kan je terecht op onze cao-pagina waar je alle nieuwsbrieven kan teruglezen.

Mede namens de cao-delegatie,

Michel Wiersma, André van Driel en Remco Portier,

Jelmer Hoogland
Vakbondsbestuurder
j.hoogland@cnv.nl