HTM: Een vuist voor een betere RVU regeling voor zware beroepen

Her is nu nog altijd “hartje zomer” en we moeten als bonden vaststellen dat er nog steeds geen definitieve, verbeterde, regeling (de RVU) voor zware beroepen is gekomen. In deze nieuwsbrief informeren we jullie hierover en alvast een Save the date: 10 september, zet hem in de agenda!

Ondanks voortdurende acties bij o.a. de politie, in de bouw en in de metaalsector lijkt er nog steeds geen doorbraak in zicht. Het wordt daarom, helaas, tijd voor acties waarvan het publiek hinder gaat ondervinden. Niet omdat wij dat zo leuk vinden maar kennelijk is er geen andere weg om VNO/NCW en het nieuw aangetreden Kabinet zover te krijgen dat deze regeling er wel komt.
Daarom willen wij in de week voorafgaand aan Prinsjesdag met het volledige Openbaar Vervoer (Stad, Streek en NS) een duidelijk signaal afgeven door een korte werkonderbreking te organiseren waar helaas overlast voor reizigers uit voortvloeit. Als dit niet tot een acceptabele regeling leidt zijn vervolgacties van langere duur, wat ons betreft, ook onvermijdelijk.

Nog één keer onze eisen

  1. De RVU moet voor onbepaalde tijd worden verlengd.
  2. Huidige cao-afspraken over de RVU zijn gebaseerd op een tijdelijke belastingmaatregel voor bedrijven. Deze loopt tot eind 2025. Vervalt deze, dan wordt de RVU niet meer uitgevoerd. Ook na 2025 zal er zwaar werk blijven en blijft de behoefte aan een RVU bestaan. Dus niet alleen voor oudere werknemers interessant maar zeker ook voor degenen waarvoor het pensioen nog wat verder weg ligt.
  3. Het RVU-uitkeringsbedrag voor een werknemer die eerder wil stoppen met werken, moet worden verhoogd. In ieder geval dient het bedrag minimaal te worden aangevuld met de pensioenpremie die niet meer wordt ingelegd tijdens deelname aan de RVU.
  4. Wij bepalen samen met de werkgever GVB, HTM en RET wat een zwaar beroep is.


Save the date!

We willen jullie alvast laten weten dat door de gezamenlijke bonden acties voorbereid worden voor 10 september. Dit gebeurt in afstemming met de plaatselijke bedrijven. We stellen je / jullie aanwezigheid en betrokkenheid zeer op prijs. In een volgende nieuwsbrief zullen we meer details verstrekken, houd je mailbox in de gaten. Kijk ook eens op onze cao pagina, hier kun je alle nieuwsbrieven terugvinden en een bericht achterlaten.

Geniet intussen nog even van de zomer! 

Met vriendelijke groet,
Micky van Loon en Jelmer Hoogland, bestuurders voor HTM
Marc Dorst, bestuurder voor RET
Wim Wetzels, bestuurder voor GVB