EBS IJssel-Vecht | hoe ga je om met een verkeersboete

Van leden krijgen wij regelmatig de vraag hoe om te gaan met verkeersboetes die ze tijdens de uitvoering van hun werk krijgen. In deze nieuwsbrief geven we je een uitleg.

Help ik heb een boete gekregen; wat nu?

Mocht je als rijdend medewerker binnen EBS, een verboete krijgen, dan is er in de cao Openbaar Vervoer een regeling afgesproken hoe dan te handelen. Tijdens een vergadering van de kadergroep van CNV binnen de concessie IJssel-Vecht, kwamen hierover vragen.

In artikel 81 van de CAO (2023 - 2025) staat op pagina 67 de regeling boetes verkeersregelingen. Let wel: dit is een dwingend voorgeschreven te volgen procedure die de werkgever moet volgen wil hij een verkeersboete kunnen verhalen op de chauffeur.

  1. De werkgever informeert de chauffeur zo spoedig mogelijk schriftelijk indien de werknemer een verkeersovertreding heeft begaan (waaronder uiteraard snelheidsovertredingen). De werkgever ontvangt, als kentekenhouder de boete, en stelt de chauffeur binnen twee weken na dagtekening van de beschikking waarbij de boete is opgelegd in de gelegenheid om tegen de opgelegde boete bezwaar aan te tekenen. Als je werkgveer dit nalaat, dan komt de boete voor rekening van EBS.
  2. Als de werknemer tijdig bezwaar heeft ingediend en dit kan aantonen, zal de boete nog niet worden ingehouden. De beslissing op het bewaar wordt dan afgewacht. Pas als de werknemer in het bezwaar in het ongelijk is gesteld, mag de werkgever de boete inhouden.
  3. Indien de boete(snelheid) tot en met 8 km (na correctie van de gemeten snelheid) is, is de boete voor de werkgever.

Wisseling bestuurder concessie IJssel-Vecht

Vanaf heden is Niels Rook de CNV bestuurder voor de concessie IJssel-Vecht en volgend hiermee Peter de Ridder op. Niels heeft inmiddels kennis gemaakt met de kadergroep CNV en de concessie-manager Maarten Spaargaarden

Betrek je collega

Als vakbond kunnen we geen boodschappen voor je doen, je auto voltanken of je energierekening betalen. We kunnen wél een goede cao voor je afsluiten. De belangrijkste taak van vakbonden is het maken van afspraken over werk en inkomen namens de leden. Maar die goede cao komt er niet zomaar. Zonder leden is het moeilijk om goede afspraken te maken. Met elk nieuw CNV-lid worden we sterker en zijn we meer representatief bij je werkgever. Dit is de kern van ons werk, ook binnen het openbaar vervoer.

Voor je collega die nog geen lid is, hebben we daarom een aantrekkelijk aanbod. Tijdelijk betalen nieuwe leden voor de eerste 6 maanden € 24,- voor het lidmaatschap. Als jij als lid een nieuw lid aanbrengt, krijg jij van ons een cadeaubon van € 20,-. Voor meer informatie over onze campagne en hoe je je collega kunt inschrijven als lid klik hierOntvang je deze nieuwsbrief per post, ga dan naar: www.cnv.nl/werf-een-lid/ 

En verder...

De komende tijd zal ik je vaker bijpraten over de gang van zaken binnen de concessie IJssel-Vecht en over de aanstaande or-verkiezingen. Mocht jij op dit moment vragen of opmerkingen hebben, neem dan gerust contact met mij op. Ik kom graag in contact met je.

Tot snel!

Mede namens Peter de Ridder

Niels Rook
Bestuurder CNV
M: 06 81 41 91 61
E:  n.rook@cnv.nl