Arriva wil aanpassing doen in vakantieregeling Twente

Bij deze willen we jullie informeren over het volgende. Afgelopen week heeft ons het nieuws bereikt dat Arriva een instemmingsverzoek heeft gedaan bij de OR-Bus om een wijziging te doen in jullie vakantie- en verlofregeling. Hieronder een eerste reactie vanuit CNV.

Nog maar een paar maanden geleden zijn er afspraken gemaakt tussen de vakbonden en Arriva omtrent de concessieovergang in Twente (artikel-40 overleg). Hierbij is een convenant afgesloten die door alle partijen is getekend. Een van de afspraken die gemaakt is gaat over de vakantieregeling. Er is met Arriva afgesproken dat de Twentse vakantieregeling mee over zou gaan voor jullie. De afspraak luidt namelijk dat alle bedrijfsregelingen mee overgaan, dus ook de vakantie- en verlofregeling.

Het verbaast ons dan ook dat Arriva hier na enkele maanden al aan probeert te tornen. Wij hebben contact opgenomen met Arriva om uitleg te vragen. Daarbij hebben wij ook aangegeven onaangenaam verrast te zijn dat ze afspraken die met vakbonden zijn gemaakt, proberen te wijzigen middels de ondernemingsraad. Op deze manier worden partijen tegen elkaar uitgespeeld.

Arriva heeft aangegeven dat zij van mening zijn dat ze dit via de OR kunnen doen. Hierin verschillen we duidelijk van mening. Het verdient op zijn zachts gezegd niet de schoonheidsprijs.

Hoe nu verder?
Op dit moment kunnen we hier nog niet veel aan doen, Arriva is namelijk nog niet tot uitvoering overgegaan. Er ligt een instemmingsverzoek bij de OR, wij wachten eerst af wat de OR-Bus als reactie gaat geven aan Arriva. Mocht later toch blijken dat Arriva deze wijziging door gaat zetten, dan zullen we ons beraden op vervolgstappen.

Rick Pellis
Bestuurder CNV
r.pellis@cnv.nl 
06 5120 2994