Verslag artikel 40 overleg Zuid-Holland-Noord met Qbuzz

Op 3 juni hebben we voor de eerste keer een artikel 40 overleg gevoerd met Qbuzz, de nieuwe concessiehouder vanaf 15 december 2024. Bij dit overleg was ook Arriva aanwezig. Een “artikel 40 overleg” is een overleg wat voortvloeit uit de Wet Personenvervoer en wat altijd gehouden moet worden tussen de oude en nieuwe concessiehouder en de vakbonden.

Belangrijkste Onderwerpen van het Overleg
Wij hebben tijdens dit overleg bij een aantal punten stilgestaan en daar komt in volgende bijeenkomsten nog een vervolg op. Veel is er nog onduidelijk, dus kon op veel vragen nog geen antwoord gegeven worden. Alle afspraken die gemaakt gaan worden, worden vastgelegd in een concessieprotocol. Partijen hebben zich voorgenomen dat we dit voor de concessie-overgang afgerond hebben. 

Algemene info over overgang
Qbuzz zal de komende maanden kennismaken met de medewerkers. Nog deze maand volgt er vanuit Qbuzz algemene informatie over Qbuzz en in september, oktober worden er personeelsavonden georganiseerd. Vanaf november is het mogelijk kennis te nemen van het nieuwe materieel. Daarvoor worden op verschillende stallingen demo-bussen neergezet. 

Tijdelijke Ondernemingsraad
Er is een tijdelijke ondernemingsraad ingesteld die de diensten en roosters gaat beoordelen. Arriva heeft toegezegd hier alle medewerking aan te verlenen. 

FTE
Op basis van de peildatum van april vorig jaar komen er de volgende FTE's over:

Directen:

  • Chauffeurs: 537,8 FTE
  • Store-medewerkers: 2,8 FTE
  • Toezichthouders: 6 FTE

Indirecten:

  • 80,8 FTE (inclusief FTE's die niet herleidbaar zijn tot de concessie ZHN)

Van de indirecten die niet herleidbaar zijn tot de concessie is nog niet bekend wie dat zijn.

Verrekening op moment van overgang
Op het moment van overgang zal er een verrekening plaatsvinden van onder andere loon en vakantiedagen. Vakantiegeld is voor een deel vooruitbetaald en zal Arriva verrekenen. Over de laatste dagen van december 2024 krijgen jullie dat deel van het vakantiegeld van Qbuzz. Ook over verlof en vakantiedagen moeten afspraken gemaakt worden. Let wel het gaat hier niet over aanvragen verlof etc. Daarin verandert op dit moment niets. Ruim voor de overgang krijgen julie hierover duidelijke informatie. De fiscale verrekening van de vakbondscontributie wordt dit jaar nog uitgevoerd door Arriva.

Stallingen
Qbuzz zal met nieuwe stallingen werken. Wie waar geplaatste wordt en hoe dat proces gaat plaatsvinden is nog niet bekend  Dat pas worden bepaald zodra alle gegevens zijn overgedragen.

Gemiddelde OT/GD
Wij hebben ruime aandacht besteed aan de wens van jullie om weer te gaan werken met een gemiddelde OT/GD. Luid en duidelijk is aan Qbuzz kenbaar gemaakt welk belang jullie daaraan hechten. Qbuzz kon daar nu geen toezeggingen over doen. Wel hebben wij gevraagd dit te onderzoeken en hier een volgende keer op terug te komen. Wij hopen dat Qbuzz jullie boodschap begrepen heeft.

Er wordt een volgend overleg gepland. Uiteraard houden we jullie daarvan op de hoogte.

Heb je vragen, laat het ons weten.

Peter Luijten                                 -             kaderlid Lisse
Robert Heesen                             -             kaderlid Gouda
Evert Jan van de Mheen              -             bestuurder
ej.vandemheen@cnv.nl