Uitzendkracht in het OV. Wat zijn mijn rechten?

Nagenoeg alle ov-werkgevers rijden op dit moment een aangepaste dienstregeling door de Corona Crisis. Dit betekent ook dat er minder chauffeurs worden ingezet. Helaas betekent dit ook dat de uitzendkrachten voorlopig niet meer worden opgeroepen. Lees hieronder wat jouw rechten in dit geval zijn.

Face A, B of C
De uitzendovereenkomst kent verschillende fasen. Deze zijn ook in de ABU cao genoemd. Afhankelijk van de fase waarin je zit heb je verschillende rechten. We leggen hieronder kort uit welke rechten er bij welke fase horen.

Fase A
Wanneer je in Fase A werkzaam bent heb je naar alle waarschijnlijkheid een uitzendovereenkomst met een zogenaamd uitzendbeding. Dit betekent dat wanneer de opdrachtgever waar voor jij werkt geen werk meer heeft jouw uitzendovereenkomst eindigt. Je bent dan werkloos. Indien je aan de voorwaarden voldoet, kun je dan een WW-uitkering aanvragen bij het UWV. De voorwaarden kun je vinden op www.UWV.nl

Als je 26 weken of langer voor het uitzendbureau hebt gewerkt, dan moet het uitzendbureau jou minimaal 10 dagen van te voren mededelen dat het werk ophoudt. Doet het uitzendbureau dit niet of te laat, dan moet het uitzendbureau jou voor die duur doorbetalen.

Fase B
Wanneer je in fase B werkzaam bent, dan heb je een contract voor bepaalde tijd via het uitzendbureau. Dat betekent dat er in jouw contract vaststaat wanneer deze afloopt. Indien het uitzendbureau het contract tussentijd op wil zeggen, dan heeft zij daar toestemming van het UWV voor nodig.
Het uitzendbureau moet in Fase B jouw loon voor de duur van het contract doorbetalen, ook als het werk wegvalt.
Let op! dit geldt niet voor de toeslagen. Verder kan het uitzendbureau jou voor de looptijd van het contract wel herplaatsen in ander werk.

Er is een uitzondering op de loondoorbetalingsverplichting in fase B. In jouw uitzendovereenkomst kan een uitsluiting loonbetalingsverplichting staan. Dan heb je wel een contract maar geen recht op loon als er geen werk is. Dan heb je als uitzendkracht het recht de uitzendovereenkomst te beëindigen en kan je WW-uitkering aanvragen.

Fase C
Wanneer je in Face C werkzaam bent heb je een uitzendovereenkomst voor onbepaalde tijd. Het uitzendbureau kan deze alleen beëindigen met toestemming van het UWV. Bij het wegvallen van het werk moet het uitzendbureau jouw loon ( zonder toeslagen) doorbetalen. Je kunt echter wel in ander werk worden herplaatst.

Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud (NOW)
We hebben allemaal kunnen zien en lezen dat de overheid nieuwe maatregelen heeft aangekondigd om ondernemingen die minder werk hebben tegemoet te komen in de loonkosten voor hun werknemers. Dit geldt ook voor de uitzendbureaus. Ook uitzendbureaus kunnen voor hun uitzendkrachten, met of zonder uitzendbeding, via de NOW een tegemoetkoming in de loonkosten krijgen. De aanvraag moet dus worden ingediend door het uitzendbureau. Voor uitzendbureaus gelden dezelfde voorwaarden als voor reguliere werkgevers. Als de opdrachtgever aangeeft geen werk meer te hebben en het uitzendbureau het uitzendbeding heeft ingeroepen, kan het uitzendbureau jou een tijdelijk contract voor de duur van de tegemoetkoming aanbieden

Loondoorbetaling bij ziekte
Ook uitzendkrachten hebben recht op doorbetaling van het loon bij ziekte. Wie jou doorbetaalt is afhankelijk of je wel of geen uitzendbeding in jouw contract hebt staan. Als je geen uitzendbeding in je contract hebt staan, dan dient het uitzendbureau jouw loon door te betalen tot het einde van jouw contract.
Heb je wel een uitzendbeding in jouw contract staan, dan eindigt het contract bij ziekmelding en kom je in aanmerking voor een ziektewetuitkering. In dit geval moet het uitzendbureau jou wel direct ziek uit dienst melden bij het UWV.

Calamiteitenverlof bij opvang kinderen en (kortdurend)zorgverlof
Als er sprake is van een calamiteit of (kortdurend) zorgverlof moet je als uitzendkracht altijd in overleg met de opdrachtgever om te kijken of je tot een oplossing kunt komen. Calamiteiten en/of kortverzuim verlof kan maximaal 1 dag en bij uitzondering enkele dagen duren. Ook bij zorgverlof moet er overleg plaatsvinden. Zorgverlof kan aan de orde zijn als er bijvoorbeeld een familielid ziek is en verzorging nodig heeft. Kijk voor de voorwaarden en de gevolgen voor jouw inkomen op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorgverlof.
Let op! Uitzendkrachten met een uitzendovereenkomst met uitzendbeding bouwen een reservering van 0,6% van het feitelijk loon op ter financiering van kort verzuim en bijzonder verlof. Een uitzendkracht kan hier alleen een beroep op doen voor zover er een reservering is opgebouwd.

Vragen?
Kijk voor het antwoord op veel algemene vragen op onze website https://www.cnvvakmensen.nl/themas/coronavirus. Mocht je andere vragen en/of wil je jouw uitzendovereenkomst na laten kijken. Mail deze dan naar H.chikhi@cnvvakmensen.nl of stel jouw vraag op https://www.jeachterban.nl/openbaar-vervoer

Hanane Chikhi
Bestuurder CNV Vakmensen