Taskforce werkdruk Openbaar Vervoer van start

Op 16 juni jl. is er een eerste overleg geweest van de Taskforce werkdruk. Tijdens dit overleg zijn de eerste stappen gezet om te komen tot maatregelen die de werkdruk verlagen. Lees hieronder verder:

De cao-afspraak
In het onderhandelingsresultaat dat cao-partijen in het Openbaar vervoer op 6 april 2023 afsloten, hebben zij afgesproken dat er een Taskforce/werkgroep komt om aanvullende afspraken te maken op het gebied van werkdruk. In het onderhandelingsresultaat is een budget van 2% van de loonsom gereserveerd om de werkdruk verlagende maatregelen te bekostigen.

Het proces
Zoals gezegd is 16 juni de aftrap gegeven voor de Taskforce werkdruk. In deze Taskforce zijn zowel de werkgevers, vakbondsbestuurders als kaderleden goed vertegenwoordigd. Tijdens dit eerste overleg hebben partijen het proces besproken en hebben partijen de verwachtingen naar elkaar uitgesproken. Partijen streven er naar uiterlijk medio augustus 2023 de Taskforce af te ronden en concrete werkdruk verlagende afspraken te maken. Deze afspraken kunnen dan in december 2023 bij de nieuwe dienstregeling geïmplementeerd worden.

Ook de Taskforce wordt, net als de laatste cao-onderhandelingen, voorgezeten en begeleid door een externe voorzitter. Dit is Han Busker. Hij was tijdens de cao-onderhandelingen ook één van de twee bemiddelaars. Verder gaan we er vooralsnog niet van uit, maar mochten cao-partijen er voor september 2023 niet uit komen, dan is er ook nog de mogelijkheid om arbitrage in te roepen.

Hoe nu verder?
Nu het proces duidelijk is, gaan cao-partijen het volgende overleg inhoudelijk het gesprek met elkaar aan. Er zal onder andere gesproken worden over de onderwerpen die in het onderhandelingsresultaat zijn benoemd. Te weten, Rijtijd, Rijtijdmeting, bijlage 35, Roosters en diensten. Deze lijst niet limitatief, dus er kunnen ook andere onderwerpen besproken worden in het kader van het verlagen van de werkdruk.

Het volgende overleg staat gepland op 27 juni as. Vakbonden hebben toegezegd dat zij de werkgevers een lijst zullen sturen met daarop de zaken waarover, wat vakbonden betreft, in ieder geval afspraken gemaakt moeten worden.


Daarnaast hebben werkgevers toegezegd dat zij de vakbonden inzichtelijk zullen maken wat de kosten zijn die bij de maatregelen horen. Zodat we transparant hebben waar het budget van 2% aan wordt uitgegeven.

Q&A generatiepact
Een ander onderwerp waar we veel vragen over krijgen is de uitwerking van het Generatiepact en de Q&A die daarbij hoort. Vakbonden en werkgevers zitten in een laatste fase van deze uitwerking. Wij verwachten dan ook dat wij jullie op zeer korte termijn hier verder over kunnen informeren en de Q&A naar jullie kunnen opsturen. Wij gaan er vooralsnog van uit dat men nog steeds per 1 oktober 2023 gebruik kan gaan maken van de Generatiepact regeling. Wij snappen dat velen van jullie met smart zitten te wachten op de uitwerking, maar vragen nog heel even geduld.

Vragen?
Mocht je vragen en/of opmerkingen hebben mail deze dan naar h.chikhi@cnvvakmensen.nl

Hanane Chikhi
Bestuurder CNV Vakmensen