Stopzetting RVU regeling maakt acties noodzakelijk

Zoals jullie weten zijn vakbonden al geruime tijd bezig om de RVU regeling die eindigt op 31 december 2025 instant te houden. Daarover hebben vele gesprekken plaatsgevonden met werkgevers en de regering, maar dat heeft niet tot resultaat geleid.

Ultimatum

Daarom hebben de vakbonden CNV, FNV en VCP op 1 mei een ultimatum uitgebracht met daarin onder andere de volgende eisen:

  • De RVU-regeling moet voor onbepaalde tijd worden verlengd. Ook na 2025 zal er zwaar werk zijn en blijft de behoefte aan een RVU-regeling bestaan.
  • Het bedrag dat maximaal boetevrij aan een werknemer mag worden betaald indien die werknemer voor zijn AOW-leeftijd stopt met werken, moet worden verhoogd.

Wat de vakbonden betreft zijn dit hele redelijke eisen. Inmiddels is dit ultimatum verlopen. Er is geen enkele reactie geweest van de regering of van de werkgevers. Kennelijk vindt de regering het geen belangrijk onderwerp, terwijl van het begin af aan duidelijk was dat wat vakbonden betreft de RVU geen tijdelijke maatregel zou zijn.
Daarnaast hebben de nieuwe coalitiepartijen niets hierover opgenomen in het nieuwe regeerakkoord. Dit geeft ons ook niet veel vertrouwen dat men in Den Haag snel tot goede afspraken zal komen en het belang van deze regeling zal onderkennen.

Ook na 2025 blijft er zwaar werk

Wij willen de mogelijkheid behouden dat mensen met een zwaar beroep eerder kunnen stoppen met werken. Dat is terecht. De laatste jaren is de AOW-leeftijd hard omhoog geschoten en voor lang niet iedereen met een zwaar beroep is het haalbaar om gezond de 67 te halen of later, want de 67 jaar gaat verder omhoog. Willen we de RVU behouden dan zullen we in beweging moeten komen. Het kan niet anders, praten heeft tot nu toe niet geholpen.

Acties in voorbereiding

Daarom denken we na over acties in een aantal sectoren waar veel zwaar werk voorkomt. Het plan is daarvoor de maand juni te gebruiken. De sectoren waar het over gaat zijn de bouw en het openbaar vervoer. Hoe en in welke vorm, daar denken we nog over na. Maar willen we de RVU overeind houden en verhogen, dan zullen we jullie nodig hebben.

We houden jullie op de hoogte!

Evert Jan van de Mheen
ej.vandemheen@cnv.nl
Hanane Chikhi
h.chikhi@cnv.nl
Sijtze de Bruine
s.debruine@cnv.nl

Heb je een vraag of opmerking?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error