Overleg eerder stoppen in het OV verloopt moeizaam

Op 9 maart hebben partijen weer verder met elkaar gesproken over de mogelijkheid om eerder te kunnen stoppen met werken. Alhoewel het overleg niet eenvoudig is, zien niet alleen wij als vakbonden, maar ook de werkgevers het belang in om te komen tot een regeling.

Zoals ik de vorige keer al schreef, het geld voor een regeling moet wel betaald worden. Een vrijstelling van de RVU-boete wil niet zeggen dat de overheid die betaalt, maar fiscaal is het wel gunstiger voor de werkgevers geworden.

We hebben nog een keer goed naar de aangeleverde informatie gekeken. Dat gaat dan zowel over de totale kosten als over de groep die in aanmerking komt voor een regeling. Is dat voor iedereen of alleen voor de directen? Kijk je dan ook nog hoelang ze werkzaam zijn in de sector of doe je dat niet?

Daarnaast is het ook van belang, hoe een regeling betaald kan worden en welke (andere) financieringsbronnen er zijn. Het blijft dus een ingewikkelde puzzel. Wel hebben wij de indruk dat er bij werkgevers meer bereidheid is om te kijken naar een regeling om eerder te kunnen stoppen.

Tijdens het overleg is afgesproken verder te kijken naar een regeling die geldt voor iedereen die minimaal 10 jaar werkzaam is in de sector. Dat is ook in lijn met de voorwaarden wil je in aanmerking komen voor de ouderenregeling 60+. Dit uitgangspunt gaat verder uitgewerkt worden.

We hebben nog een bijeenkomst staan op 30 maart. Of we er voor 1 april uit zijn, wat in de cao was afgesproken, dat weet ik niet. We hebben nog steeds hoop op een goede uitkomst, al wordt dat misschien wat later dan 1 april.

We houden jullie op de hoogte.

Lourens Banus                                 -             kaderlid
Peter Janssen                                   -             kaderlid
Jelmer Hoogland                             -             kaderlid
Evert Jan van de Mheen                  -             vakgroepbestuurder