Overleg directie Keolis en vakbonden

Volgend op onze nieuwsbrief van vorige week, is er op 13 juli op dringend verzoek van de vakbonden, een overleg geweest met de Nederlandse Directie (Frank Janssen, Anja van Eck) en Benelux Directie van Keolis (Marc Renouprez).
Dit inzake de eventuele gevolgen voor Keolis door het mogelijk intrekken van OV Concessie IJssel-Vecht per december 2020.

Directeur Keolis Nederland, Frank Janssen, gaf een toelichting over het tenderproces van de concessie IJssel-Vecht en wat er uiteindelijk fout is gegaan in de aanbieding van de offerte aan de Provincies (Gelderland-Overijssel-Flevoland). Keolis heeft zelf deze omissie aan de opdrachtgever doorgegeven en heeft direct een onafhankelijk bureau intern onderzoek laten doen om duidelijk te krijgen wat er nu heeft plaatsgevonden. Er zijn, schrik niet, meer dan 900.000 documenten onderzocht in relatie tot deze OV concessie en offerte aan de provincies. Keolis heeft maatregelen getroffen om haar integriteit en betrouwbaarheid verder te verbeteren.

De directie vindt de sanctie die de provincies toepassen niet in verhouding staan met de gemaakte fouten. Nu wordt een heel bedrijf hiervoor verantwoordelijk gehouden. Keolis zal gebruikmaken van haar recht om te reageren op de voorlopige uitspraak van de provincies door het indienen van een zienswijze (dat is de formele naam voor de reactie op het voorgenomen besluit).

De reactie van Keolis op het voorlopig besluit van de provincies moet uiterlijk 24 juli ingediend zijn. De provincies nemen dan zelf 2 à 3 weken de tijd om tot een definitief besluit te komen. Ergens half augustus 2020 is er dan duidelijkheid. Uiteraard heeft Keolis het recht bij een negatief definitief besluit van de provincies hiertegen bezwaar te maken en aansluitend beroep in te stellen bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven.

De steun die de Directie ervaart van haar medewerkers en COR, OR Veluwe, OR Midden-Overijssel en opgestarte handtekeningactie richting de opdrachtgever is groot en motiveert de directie enorm om door te gaan.

Vanuit de Vakbonden (bestuurders en kaderleden)zijn diverse vragen gesteld over de gevolgen voor medewerkers bij het uiteindelijk toch niet doorgaan van de concessie IJssel-Vecht voor Keolis.

Gevolgen Keolis Breed
Indien uiteindelijk de concessie niet doorgaat voor Keolis en deze mogelijk naar een andere vervoerder betekent dat niet het einde van Keolis in Nederland, die intentie is duidelijk uitgesproken door zowel Frank Janssen als Marc Renouprez, directeur Keolis Benelux Keolis. De andere concessies (Almere, Utrecht streek, Twente, ZHO Treinlijn en Treindiensten Zwenzoka) worden gewoon uitgediend. Er zijn wel onzekerheden inzake de financiering van het Openbaar Vervoer –de indexatie- en gevolgen voor de aantallen reizigers door het corona-virus.

Over personele gevolgen voor de medewerkers op het hoofdkantoor is nog weinig te zeggen, we begrijpen dat dit veel onzekerheid met zich meebrengt en willen daar graag met jullie over in contact komen. Zie de contactgegevens onder aan deze nieuwsbrief.

De directeur Keolis Benelux deelde ook nog mede dat er vanuit de Raad van Advies van Keolis Nederland ondersteuning komt richting de opdrachtgever om tot inkeer te komen.

Gevolgen medewerkers Concessies Veluwe en Midden-Overijssel
Indien uiteindelijk de concessie IJssel-Vecht niet door Keolis mag worden uitgevoerd, in welke vorm dan ook, zal het personeel dat onder de bescherming van de zogenaamde wet WP 2000 valt mee over gaan naar een nieuwe vervoerder. Er zullen daarvoor dan de zogenaamde art.40 gesprekken gevoerd moeten worden.

De vakbonden gaan in overleg met de provincies om voor alle betrokken medewerkers binnen de huidige ov concessies werk te behouden, inclusief behoud van arbeidsvoorwaarden.

Op basis van dit gesprek en de uitgesproken intenties van de directeuren van Keolis zijn we voorzichtig positief over de mogelijkheden tot behoud van werkgelegenheid.

Het blijven voorlopig nog onzekere tijden en we zullen elkaar nog hard nodig hebben, daar zijn we van overtuigd, maar je kunt op ons rekenen.

We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen!

Heb je vragen of opmerkingen dan mag je altijd contact opnemen met mij.

Peter de Ridder
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 60 19 97
E: p.deridder@cnvvakmensen.nl

mede namens Peter Geerlings (kaderlid Overijssel) en Wim van den Hoek (kaderlid Veluwe)