Overleg Connexxion betreft Herijking Concessie Noord-Holland Noord

Op 18 juni 2024 hebben wij overleg gehad met Connexxion over de herijking van de concessie in Noord-Holland Noord. Hieronder informeren wij jullie over de besproken punten.

Gevolgen lijken mee te vallen

Op 21 juli 2024 gaat de nieuwe dienstregeling in. Connexxion heeft aangegeven dat de personele gevolgen van de herijking van de concessie over het algemeen meevallen. Er is geen sprake van boventalligheid en medewerkers worden niet gedwongen overgeplaatst naar een andere standplaats.

Personeelsverplaatsingen

De nieuwe dienstregeling en daarmee ook de nieuwe formatieberekening wijzen uit dat er in Den Helder 9 FTE te kort is. Connexxion is in gesprek gegaan met medewerkers die Hoorn en Alkmaar als standplaats hebben en hen gevraagd om structureel dan wel tijdelijk overgeplaatst te worden naar Den Helder. Dit heeft geresulteerd in 8,5 FTE die bereid was om in Den Helder ingezet te worden: 1,6 FTE vast vanuit Hoorn en 6,9 FTE op uitleenbasis vanuit Alkmaar. Dit zorgt ervoor dat Den Helder weer op formatie komt.
De uitgeleende medewerkers uit Alkmaar hebben redenen om niet permanent naar Den Helder te worden overgeplaatst. De uitleenperiode voor deze medewerkers varieert tussen 3 maanden en een jaar. Deze perioden zijn schriftelijk vastgelegd en de medewerkers hebben een terugkeergarantie. De 1,6 FTE vanuit Hoorn zijn permanent overgeplaatst.
Verder geeft Connexxion aan dat de vooruitzichten positief zijn dat er in de nabije toekomst voldoende medewerkers uit Noord-Holland kunnen worden aangetrokken die in Den Helder kunnen worden ingezet. Zij kunnen dan de medewerkers die zijn uitgeleend aan Den Helder vervangen wanneer deze teruggaan naar Alkmaar.
Connexxion heeft ook aangegeven dat de parttimers in Den Helder de mogelijkheid hebben gekregen om hun uren uit te breiden. Dit is positief voor degenen die dat graag wilden.

Geen gevolgen voor werken-naar-wensroosters

Connexxion heeft ons verzekerd dat de tijdelijke uitleen aan Den Helder geen gevolgen heeft voor medewerkers met een werken-naar-wensrooster. Ook de onregelmatigheidstoeslag en de forenzen vergoeding blijven ongewijzigd.

Hoorn neemt tijdelijk werk over van Den Helder

Tijdens de hoogzomerperiode zal vestiging Hoorn werk overnemen van Den Helder. Deze werkverschuiving geldt alleen voor de hoogzomer en in de winter wordt dit teruggedraaid. Connexxion heeft aangegeven dat dit geen negatief effect heeft op de verlofaanvragen voor de vestiging Hoorn.

200% bij extra werken

Connexxion heeft de afgelopen periode op verschillende vestigingen een tijdelijke regeling doorgevoerd waarbij medewerkers is gevraagd om extra te werken tegen 200% loon. Deze regeling eindigt op 21 juli 2024. Ondanks dat we begrijpen dat er bij personeelstekorten creatieve oplossingen gezocht worden en dat er medewerkers zijn die het extra geld goed kunnen gebruiken, zijn wij geen voorstander van structureel overwerk. Het beroep van buschauffeur is zwaar en medewerkers moeten ook voldoende rust krijgen. Zoals gezegd is het een tijdelijke regeling en hebben we begrepen dat het personeelstekort na 21 juli 2024 is opgelost.

Informeren medewerkers

Connexxion heeft verschillende werkoverleggen belegd om de medewerkers te informeren. Volgens Connexxion zijn deze werkoverleggen goed bezocht, dus bovenstaande informatie zou bij de meeste van jullie bekend moeten zijn.

Vragen?

Wij hopen jullie hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Als jullie vragen of opmerkingen hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Mail dan naar h.chikhi@cnv.nl 

Hanane Chikhi, Vakbondsbestuurder CNV
M 06 2074 8851 / h.chikhi@cnv.nl

Stel hier je vraag aan de onderhandelaar

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error