Onderhandelingen Cao 2023 Openbaar Vervoer gestart

Vandaag zijn we gestart met de onderhandelingen voor een nieuwe cao 2023. Het gesprek is met name beperkt gebleven tot een toelichting, door zowel vakbonden als werkgevers, op de voorstellen brieven.

Werkgevers zijn vaag

Ondanks dat werkgevers hun voorstellen ruim op tijd bekend hebben gemaakt en ook al een loonbod op tafel hebben gelegd, blijven hun voorstellen nog vaag en niet concreet. Werkgevers geven aan dat er nog erg veel onduidelijk is voor 2023. Komt er nog een vangnet van de overheid of niet? Ook geven ze aan dat de OV-bedrijven het zwaar hebben. Niet nieuws onder de zon dus.  Wel snappen ze ook dat de behoefte aan een goede loonsverhoging bij de werknemers groot is.

Thema’s

Het is duidelijk wat de thema’s zijn; werkdruk, loon en aantrekkelijke sector worden voor nieuw personeel. Het probleem met werkdruk is dat dat breed is. Een generatiepact mag er niet toe leiden dat de werkdruk voor de “achterblijvers” groter wordt. Er moet dus wat gebeuren zodat het aantrekkelijker wordt om in het OV te gaan werken. Daarnaast moeten de werkomstandigheden zo zijn, dat je met plezier in de sector je werk kunt blijven doen, het liefst tot je pensioen. Van dat laatste is nu geen sprake. Uit onze enquête bleek dat de werkgevers gemiddeld slechts een 6 scoren en dat 3 op de 4 mensen de werkdruk te hoog vinden. Wij kunnen ons niet voorstellen dat werkgevers daar blij mee zijn. Dat wordt dus nog een hele puzzel.

Generatiepact

In de voorstellenbrief hebben jullie kunnen lezen dat werkgevers een generatiepact prima vinden, maar dan moeten daar wel een aantal dingen voor ingeleverd worden. Wij hebben aangegeven dat we van werkgevers verwachten dat ze duidelijk maken wat de kosten zijn van een 60-80-100 regeling (60% werken, 80% betalen en 100% pensioenopbouw), maar ook dat het niet zo kan zijn dat er wat ingeleverd moet worden om zo tot een generatiepact te komen. Werkgevers dienen ook te investeren in het verlagen van de werkdruk. Voor de volgende ronde geven de werkgevers ons meer inzichten in de kosten. 

RVU-regeling

Wij hebben de werkgevers wel gelijk duidelijk gemaakt dat het afschaffen van de RVU-regeling voor ons onbespreekbaar is. We zijn dat overeengekomen in de huidige cao. Die gaan we niet in de volgende cao weer afschaffen. Onze leden hebben ons de afgelopen weken dit ook meermaals op het hart gedrukt.

16 December de volgende ronde

Het is duidelijk dat we er nog lang niet zijn, maar het is nog te vroeg om nu al de conclusie te trekken dat het niets gaat worden. Dat het een ingewikkeld traject gaat worden is nu al wel duidelijk.

Meepraten en reageren

Wil je reageren of heb je een vraag? Op de cao-pagina kun je het hele cao-traject volgen en bij alle fases meepraten, reageren of je vraag stellen. Ga direct naar de cao-pagina.
Uiteraard houden we jullie op de hoogte.

Mede namens de kaderleden Hans Combee (Connexxion) Melanie Verdonk (EBS) en Peter Janssen (Arriva).

Evert Jan van de Mheen
Bestuurder CNV Vakmensen                                           
M
06-53 73 64 90
E  ej.vandemheen@cnvvakmensen.nl

Hanane Chikhi
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06-20 74 88 51
E  h.chikhi@cnvvakmensen.nl

Heb je een vraag op opmerking aan de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error