Nog geen regeling om eerder te stoppen in het OV

Na de vierde ronde van overleg is de werkgroep tot een einde gekomen. Helaas overheerst bij ons de teleurstelling. Wij hadden graag een concreet resultaat gepresenteerd, want wij weten dat er veel belangstelling is voor een regeling om eerder te kunnen stoppen.

Vakbonden hadden misschien wel gehoopt een concreet resultaat aan jullie te kunnen voorleggen, maar dat is helaas niet zo. Helemaal verrassend is het ook niet, want de werkgroep zou met ideeën komen die als input kunnen dienen voor de cao onderhandelingen. Dat is het dan ook geworden. 

Twee jaar eerder stoppen.
Partijen zien mogelijkheden om tot een regeling te komen waarbij mensen twee jaar voor hun AOW-gerechtigde leeftijd de mogelijkheid krijgen om te stoppen met werken. Wat wel een vraag is, hoe gaat dat dan gefinancierd worden. Daarom zal dit voorstel (wat nog uitgewerkt zal worden in een rapport) ingebracht worden bij de cao-onderhandelingen. Het maakt dan dus onderdeel uit van de loonruimte. Daarbij zullen ook als mogelijke financiering de SVUOV premie op tafel liggen alsmede de vrijkomende ABP middelen.

Hoe verder?
Wij merken aan alle kanten dat werkgevers absoluut niet vooruit durven te kijken. De onzekerheden zijn veel te groot. Hoe gaat het met de ontwikkeling van de reizigersaantallen? Hoe gaat het met een mogelijke bijdrage van de overheid? Kortom veel te veel onzekerheden.
Het gaat er dus op neerkomen dat we ons gaan voorbereiden voor de cao onderhandelingen met als onderdeel daarvan, na te gaan hoe een regeling om twee jaar eerder te kunnen stoppen met werken daarin gaat passen.

Teleurstelling overheerst, maar het is dan ook weer niet zo dat het totaal onmogelijk wordt.

We houden jullie op de hoogte.

Lourens Banus                   kaderlid
Peter Janssen                     kaderlid
Jelmer Hoogland               kaderlid
Evert Jan van de Mheen    Vakgroepbestuurder