Kom op 11 september naar jouw stalling en ondersteun de RVU actie

In de afgelopen periode zijn jullie verschillende keren geïnformeerd over de actiedag op 11 september in het kader van RVU. Inmiddels zijn er verschillende stappen gezet, en heeft het veiligheidsoverleg plaats gevonden met de werkgevers. Het is nu tijd om jullie mee te nemen in de praktische zaken rondom de actiedag.

RVU waar gaat het ook alweer over?

In het afgesloten pensioenakkoord van 2019 door werkgevers, werknemers en onze overheid, is duidelijk een afspraak gemaakt om te komen tot een structurele oplossing om eerder te kunnen stoppen met werken. De regeling dreigt nu te verdwijnen omdat de fiscale boetevrijstelling voor bedrijven verdwijnt per 1 januari 2026. De politiek besluit vooralsnog niet om deze te verlengen. Met de geplande acties geven de vakbonden een duidelijk signaal: handen af van de zwaarwerkregeling (RVU); deze is immers noodzakelijk voor een grote groep werknemers om gezond de eindstreep te kunnen halen.

Actualiteit

In de afgelopen week heb je vast gehoord dat het kabinet een akkoord heeft bereikt over de begroting voor het land en dat daarbij ook ruimte is om te praten over de RVU. Minister Van Hijum heeft van het kabinet een "mandaat" gekregen voor de onderhandelingen met bonden en werkgevers, maar hij wil niet zeggen hoeveel geld het kabinet voor de regeling denkt te kunnen uittrekken. Wij vinden het goed nieuws dat de overheid geld vrijmaakt  voor de RVU regeling. Een goede ontwikkeling dat er verkennende gesprekken zijn gepland met de overheid, maar voor nu betekent dat er nog geen concrete afspraken liggen en dat we doorgaan met de actie in het OV/Mumo.

Werkgevers in het OV en Mumo

Op 2 augustus  is door de bonden een brief gestuurd aan de VWOV waarin we ondermeer benadrukt hebben dat de RVU ook in het OV belangrijk is en hebben we werkgevers opgeroepen om zich uit te spreken en onze strijd voor verbetering en verlenging van de RVU-regeling te steunen. De werkgevers hebben inmiddels laten weten dat werkgevers en werknemers eenzelfde belang hebben. In dat kader is er overleg ontstaan en is er een keuze gemaakt voor een gecoördineerde actie richting het kabinet. Met deze actie pogen we het kabinet te bewegen concrete afspraken met ons te maken over het o.a. voortzetten van RVU-regeling. Want het is twee voor twaalf; immers de regeling verdampt als we niks doen.

Daarnaast hebben werkgevers in het vervoer een brief (zie bijlage) geschreven aan het kabinet waarin ze een dringend beroep doen op het kabinet om de huidig RVU-regeling te verlengen.

Praktische uitvoering acties

Vorige week hebben we op twee data veiligheidsoverleg gehad en hebben we een overeenkomst gesloten rondom de praktische zaken. Ook deze brief is als bijlage te lezen. Op hoofdlijnen betekent dit voor je:

  • De actie is op 11 september van 04.00-08.00 uur waarbij vanaf 8 uur weer passagiers worden opgenomen. Het streekvervoer ligt dus helemaal plat.
  • Om 7.30 uur wordt iedereen verwacht op de vestging; dan vindt de ‘uitruk’ plaats. Het doel is om zoveel mogelijk de dienstregeling vanaf 8.00 uur weer op te kunnen pakken.
  • In de ochtend kun je op je stalling bijeenkomen, en vanaf 06.45 uur is er ruimte voor een vakbondsbijeenkomst op de vestiging. We vragen je, -als je deze hebt – je hesje mee te nemen. Er is tijd en ruimte voor  een bak koffie en de kaderleden, indien lokaal georganiseerd houden de kaderleden nog een praatje. 
  • Eerder aanwezig zijn op de vestiging is toegestaan.
  • Ten aanzien van de nachtdiensten hebben we afgesproken dat ritten behorende tot nachtdiensten die op 11 september 2024 na 03.30 uur aanvangen zullen niet meer worden uitgevoerd. Ritten behorende tot nachtdiensten die vóór het laatstgenoemde tijdstip beginnen zullen volledig worden afgemaakt, óók als deze na 04.00 uur eindigen.
  • Er zijn enkele lijnen vastgesteld die wel rijden (dat zijn de personeelslijnen naar de luchthavens in Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam en deze zijn op niveau van lijnnummer benoemd)
  • het is een gezamenlijke actie met – en niet tegen – de werkgevers.
  • Salarissen worden onverkort doorbetaald (op geen enkel loonbestanddeel een verrekening of korting)
  • Hesjes, petjes en shawls en pamfletten verspreiden is toegestaan op de vestigingen, banners en spandoeken niet.
  • In voorkomende gevallen kan in het kader van een escalatiemodel contact plaatsvinden tussen Marijn van der Gaag en Edwin Kuiper (FNV), Hanane Chikhi en Niels Rook (CNV ) en een persoon te noemen namens werkgevers (VWOV)

En verder…

We vragen of er per vestiging een kaderlid eerder aanwezig kan zijn, in verband met vragen.
We wensen je veel succes volgende week tijdens de actie en weet waar we het voor doen: Eerder stoppen met werken is echt belangrijk en daarvoor is een goede RVU-regeling heel belangrijk.

Sijtze de Bruine
bestuurder CNV
M: 06 57 56 50 90
E: s.debruine@cnv.nl

Niels Rook
bestuurder CNV
M: 06 81 41 91 61
E: n.rook@cnv.nl

Downloads