Eindbod Cao OV en RVU regeling

Afgelopen week hebben de werkgevers in het OV een eindbod neergelegd over de loonsverhoging en een RVU regeling. De cao-commissie heeft zich 9 februari gebogen over het eindbod en dat ook beoordeeld. Daarnaast informeren we jullie hierbij ook over de wijze waarop we de ledenraadpleging gaan doen.

Hieronder volgt een terugkoppeling van het overleg van de cao-commissie. Het formele eindbod hebben we nogmaals toegevoegd.

Loon


Nog even het loonbod:

  • looptijd: van 1 juli 2021 tot en met 31 december 2022.
  • Loonbod: Werknemers die op 1 juli 2021 én tevens op 31 december 2021 in dienst waren ontvangen een eenmalige bruto-uitkering van € 400,- ; werknemers die na 1 juli 2021 in dienst zijn getreden ontvangen deze naar rato. Uitbetaling zal eind maart 2022 plaatsvinden. Parttimers ontvangen deze uitkering naar rato.
  • Werknemers die op 1 januari 2022 in dienst waren ontvangen een eenmalige bruto-uitkering van € 800,-, naar rato van de duur van hun dienstverband in de periode van 1 januari 2022 tot 1 juli 2022. Uitbetaling in maart 2022. Parttimers ontvangen deze naar rato.
  • Per 1 juli 2022 worden de cao-lonen (salarisschalen) verhoogd met 2,8 %.

De cao-commissie heeft dit loonbod op zich in laten werken. De cao-commissie ziet dat we in een tijd leven met een sterk oplopende inflatie. Dat valt niet te ontkennen. Maar de cao-commissie was ook niet verrast. Ten eerste gaat het in de sector gewoon slecht. Reizigersaantallen vallen vanwege corona fors tegen en daarom moet de overheid de sector zwaar subsidiëren, anders valt ze om. Ten tweede is er voor MultiModaal een soort gelijk loonbod neergelegd, door dezelfde werkgevers als in het OV. Waarom zou het OV dan meer krijgen? Meer was dus ook niet te verwachten en onze indruk is dat dit is, wat erin zit. Laten we ons maar voorbereiden op betere tijden, met een normaal cao-proces.

RVU


Wij hebben ons altijd op het standpunt gesteld dat wij een regeling wilden waar mensen twee jaar eerder kunnen stoppen met werken. Die ligt er nu, met financiering uit vrijgekomen SUOV premie, het Vitaliteitsfonds en een opgeschorte ABP premie van 2,25%. Dat is wat ons betreft een eerlijke regeling, waarbij iedere medewerker ongeacht het pensioenfonds waar hij of zij aan deelneemt,  eerlijk aan bijdraagt.
Alleen de mogelijkheid van een 1-jarige regeling is dat wat ons betreft niet. In deze variant maakt een ABP-er op kosten van een Rail/OV medewerker gebruik van een regeling om eerder te kunnen stoppen met werken. Dat is wat ons betreft scheef.
Bovendien het kiezen voor een tweejarige regeling betekent niet dat je twee jaar eerder moet stoppen. Het mag ook korter zijn.

Werkklimaat en Generatiepact


Voor de volgende cao gaan we nadrukkelijk spreken om de mogelijkheden om het Generatiepact uit te breiden en we spreken ook “over een plan ter verbetering van het werkklimaat, verhoogde efficiency en grotere wendbaarheid van personeel en concessies”. Daar staat niet dat dat gaat gebeuren en hoe dat gaat gebeuren. Daar zijn wij zelf bij en daar gaat niets veranderen zonder instemming van de leden. Praten en nadenken over de toekomst kan altijd. Daarop wijs je een eindbod niet bij voorbaat af.

Wat vindt de cao-commissie ervan?


Natuurlijk had de cao-commissie graag een hogere loonsverhoging gezien, maar de cao-commissie is er, gezien de omstandigheden, van overtuigd dat er niet meer inzit. Wij kunnen ons beter focussen op de volgende cao, dan nu inzetten op acties. De 2-jarige RVU regeling is wat wij wilden en wat ook veel van onze leden wilden. Alles overwegende legt de cao-commissie dit eindbod neutraal aan jullie voor. Wij hadden graag een hogere loonsverhoging gezien, maar meer zit er, verwachten wij, niet in, ook niet na nog een keer onderhandelen.

Raadplegingen


Wij zullen al onze leden de mogelijkheid geven om digitaal hun stem uit brengen. De stemming zullen we openen op 1 maart en zal doorlopen tot en met 11 maart. Daarover krijgen jullie nader bericht.
Daarnaast zullen we ledenbijeenkomsten houden zowel online als mogelijk op lokatie. Afhankelijk van de regionale behoefte zullen er mogelijk fysieke bijeenkomsten georganiseerd gaan worden. Eind volgende week ontvangen jullie daarover een nieuwsbrief met een overzicht hiervan.

Tot slot willen we jullie in ieder geval bedanken voor jullie reacties. Of ze nu heel erg negatief zijn, louter positief of opgelucht. Ze helpen allemaal!

Met vriendelijke groet

Hanane Chikhi                              -             Vakgroepbestuurder
Evert Jan van de Mheen               -             Vakgroepbestuurder

Downloads

Wil je reageren of heb je een vraag aan de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error