CNV leden Arriva Brabant en Limburg

CNV WEETJES: Verschuivingstoeslag? (art.41 cao OV)

Wanneer heb je nu recht op een toelage voor dienstdoen op vrije dagen, ook wel verschuivingstoeslag genoemd?
Indien je op verzoek van Arriva gaat werken op een roostervrije dag, waarop je volgens het dienstrooster vrij was, dan dient Arriva direct jou een andere roostervrije dag aan te wijzen die ligt binnen de 21 kalenderdag van die oorspronkelijk roostervrije dag. Mocht je binnen 21 dagen geen dag terug kunnen krijgen, dan heb je recht op 200% in geld of tijd. Let daar dus op!

Indien de planning je verzoekt/aanzegt om te komen werken op je vrije dag binnen 8 dagen voorafgaand aan die ingeroosterde vrije dag, dan heb je recht op verschuivingstoeslag. Deze bedraagt 35% over de dienst die je daadwerkelijk rijdt.

Duidelijk zou je zeggen. De praktijk is echter wat weerbarstiger. Stel jouw planner vraagt of je bereid bent te werken op de ingeplande roostervrije dag van de komende week. Als je dan positief reageert op deze vraag stellen sommige planners of leidinggevenden dat de chauffeur dan op vrijwillige basis, en dus niet op verzoek van Arriva, gaat werken op deze verschoven dienst. Je krijgt dan geen verschuivingstoeslag. Fout dus! Om dit te voorkomen adviseren we je duidelijk vooraf aan te geven dat je bereid bent een verschoven dienst (binnen 8 dagen) te werken MITS de verschuivingstoeslag (in tijd of geld) uitbetaald wordt.

Als gevolg van personeelstekort in bepaalde periodes vraagt de leiding regelmatig via nieuwsbrieven of je in bepaalde periodes bereid bent te werken op jouw roostervrije dag. Ben je bereid, geeft ook dan duidelijk aan dat dan wel de verschuivingstoeslag uitbetaald dient te worden.

Laat deze verschuivingstoeslag dus niet liggen, is toch serieus geld, bijvoorbeeld bij een dienst van 8 uur is dit al gauw: 8 x € 18,19 = € 50,93 bruto( bij trede 16, indien lagere trede minder).

Mocht je zelf een verzoek doen aan de planning om een dag te verschuiven geld deze toeslag uiteraard NIET.

Heb je vragen of wil je reageren op deze nieuwsbrief? Neem dan contact met ons op.


Wil je meer weten over de voordelen van een lidmaatschap bij CNV Vakmensen incl. gratis gezinsrechtsbijstandsverzekering voor privé zaken? Kijk dan op onze site www.cnvvakmensen.nl.

Jean-Marie Severijns
Bestuurder 
M: 06-51602160
E: j.severijns@cnvvakmensen.nl