CNV leden Arriva Brabant en Limburg

CNV WEETJES: Ziek tijdens je vakantie. Wat nu? Eindelijk vakantie en dan word je opeens ziek. Niet alleen vervelend, maar ook zonde van je vakantiedagen. Wat moet je doen?

Meld je ziek
Ook als je op vakantie bent, moet je je meteen ziekmelden. Je geeft dan ook je verblijfadres door als je niet op je thuisadres bent. Je baas mag de dagen dat je ziek bent tijdens je vakantie niet inhouden op je wettelijke vakantiedagen. Die dagen moeten worden omgezet in ziektedagen. Maar dan moet je je wel op tijd ziekmelden en je aan de regels van jouw werkgever houden. Ziekmelden doe je op dezelfde manier als op een gewone werkdag: volgens de regels van het bedrijf waar jij werkt. Meestal meld je je ziek bij je leidinggevende.

Vraag een arts om een verklaring
Bij verblijf in het buitenland tijdens ziekte is het verstandig om je door een dokter of arts te laten onderzoeken en om een officiële verklaring te vragen. Zo heb je altijd een bewijs van je ziekte. Je werkgever kan je daar later om vragen. De bedrijfsarts kan op verzoek van de werkgever deze verklaring achteraf beoordelen. Bij ziekte op vakantie in Nederland, kan een afspraak voor je gemaakt worden met de bedrijfsarts.

Dit hoort in de verklaring staan:

  • De diagnose van de arts;
  • Een advies;
  • Verwachting van hoe lang de ziekte duurt.

Geef je vakantieadres door en blijf bereikbaar
Je hoeft niet naar huis te gaan als je ziek wordt op vakantie. Wel kan je leidinggevende vragen of jij terug kunt komen van vakantie om in overleg alternatief werk te verrichten en/of de bedrijfsarts te bezoeken. Kun je dan niet, geef je aan waarom dit niet mogelijk is. Herstellen mag gewoon op je vakantieadres. Geef dit adres wel door aan je werkgever als jij je ziekmeldt en zorg ervoor dat je bereikbaar bent. Ook als je van vakantieadres verandert. Kun je alleen thuis uitzieken of behandeld worden? Dan is het wel de bedoeling dat je terug naar huis gaat. Laat ook dit aan je leidinggevende weten.

Meld je weer beter
Voel je je weer beter? Meld dit dan ook meteen op je werk. Je leidinggevende meldt je dan weer beter. Als je dan nog op vakantie bent, telt de rest van de dagen weer als vakantiedagen.

Kijk of je vakantiedagen zijn teruggezet
Kijk, als je weer aan het werk bent, na of je baas het goede aantal vakantiedagen heeft geruild voor ziektedagen. De vakantiedagen waarop je ziek bent geweest, moet hij terugzetten in de registratie van je vakantiedagen. Later kun je die dagen weer opnemen.

Kan ik vakantiedagen kwijtraken als ik ziek ben?
Je baas mag je vakantiedagen niet inhouden als je ziek bent. Hij is verplicht om die dagen aan te melden als ziektedagen. Ook als je ziek wordt in een collectieve vakantie. De bovenwettelijke vakantiedagen mag hij wel inhouden. In de OV cao is geregeld dat je tijdens ziekte een half jaar bovenwettelijk verlof kunt opbouwen. Maar alleen als:
- Er in je cao of arbeidsovereenkomst duidelijk staat dat je baas de bovenwettelijke
  vakantiedagen in mag houden op de dagen dat jij ziek bent.
- Je leidinggevende in overleg met jou besluit om je vakantiedagen niet om te ruilen voor
  ziektedagen. Wil jij dat niet? Dan mag je werkgever dit niet doen.
- Kun je je eigen werk niet doen maar wel ander werk en je wilt toch vrij nemen dan kunnen er
  wel verlofdagen worden afgeschreven. Overigens bouw je in dat geval ook tot maximaal 2 jaar
  ziekte, bovenwettelijk verlof op.

Heb je vragen of wil je reageren op deze nieuwsbrief? Neem dan contact met ons op. Wil je meer weten over de voordelen van een lidmaatschap bij CNV Vakmensen inclusief gratis gezinsrechtsbijstandsverzekering voor privézaken? Kijk dan op onze site www.cnvvakmensen.nl.

Jean-Marie Severijns
Bestuurder
M: 06-51602160
E: j.severijns@cnvvakmensen.nl