Cao-Partijen OV: Laatste updates en besprekingen

Op 6 mei 2024 hebben vakbonden en werkgevers in het openbaar vervoer (OV) constructief overleg gevoerd. Dit betrof een formeel overleg tussen de cao-partijen, waarbij de lopende zaken in de sector zijn besproken. Hieronder vind je een samenvatting van de belangrijkste onderwerpen die aan bod zijn gekomen.

Cao-onderhandelingen

De formele onderhandelingen voor de cao zullen beginnen in de tweede week van januari 2025. In komende overleggen zullen we gaandeweg al wel onderwerpen op hoofdlijnen bespreken. Er zullen om te beginnen 3 data worden gepland voor het einde van de huidige cao. Afgesproken is om een week voor de eerste onderhandelingsronde de cao-voorstellen onderling uit te wisselen.

Concessiewisselingen/afspraken artikel 40 WP 2000

We willen bij concessiewisselingen binnen een maand na de definitieve gunning in overleg treden om het zogenaamde "artikel 40"-overleg te voeren. Dit overleg wordt nu vaak te laat gestart. Ook streven we er naar dat de afspraken van het "artikel 40"-overleg vastgesteld en ondertekend zijn ,voordat de concessie daadwerkelijk overgaat naar de nieuwe vervoerder.

Inzet arbeidsmigranten

Door het personeelstekort zien we dat veel vervoerders overgaan tot het inzetten van arbeidsmigranten. We maken ons echter grote zorgen over de veiligheidsrisico's die de taalbarrière met zich meebrengt. Het is van cruciaal belang dat alle medewerkers, inclusief arbeidsmigranten, de belangrijke communicatie tussen verkeersleiders en chauffeurs volledig begrijpen om de (sociale) veiligheid te waarborgen. De communicatie tussen bijvoorbeeld de verkeersleiders en chauffeurs vindt plaats in het Nederlands, waardoor arbeidsmigranten mogelijk belangrijke informatie missen. Verder hebben wij de werkgevers duidelijk te kennen gegeven dat de inzet van arbeidsmigranten nimmer mag leiden tot oneerlijke concurrentie, werkverdringing of slechte huisvesting. De arbeidsmigranten dienen dezelfde rechten en arbeidsvoorwaarden te hebben als de overige werknemers. Wij zullen hier uiteraard ook op blijven toezien.

Ziekteverzuim terugdringen

Werkgevers hebben aangegeven dat zij met ons in gesprek willen over positieve manieren om het ziekteverzuim terug te dringen. Wij geloven dat ziekte geen keuze is en daarom zijn we terughoudend wat betreft belonen of bestraffen van mensen die ziek zijn. We willen benadrukken dat we openstaan voor constructieve maatregelen om het welzijn van de werknemers te verbeteren.

RVU-regeling loopt af

De RVU-regeling loopt eind 2025 af. CNV, FNV en VCP hebben tussen juni en november 2023 op landelijk niveau overleg gevoerd met de werkgeversorganisatie VNO/NCW over de toekomst van de huidige RVU-regeling. Inzet van de vakbonden is het voortzetten en verbeteren van de RVU-regeling. De huidige inkomensachteruitgang, waarmee werknemers te maken krijgen als ze gebruik maken van de RVU-regeling, weerhoudt veel werknemers er nog altijd van om deel te nemen. Daarom is een van onze eisen dat de hoogte van het “RVU-bedrag” wordt verhoogd, zodat de werknemers een fatsoenlijk inkomen behouden als zij gebruik maken van de regeling.

Ondanks alle gesprekken die vakbonden en werkgeversorganisaties hebben gevoerd, is er geen overeenstemming bereikt. Omdat er geen overeenstemming is tussen vakbonden en werkgeversorganisaties, heeft het ministerie te kennen gegeven dat zij de RVU-regeling niet zullen verlengen na 31 december  2025, laat staan te verbeteren. Vakbonden zien geen oplossing meer in verder praten en daarom hebben de vakbonden (CNV, FNV en VCP) besloten gezamenlijk een ultimatum uit te brengen aan de Staat. Het ultimatum is op woensdag 1 mei uitgebracht en verstrijkt op woensdag 15 mei. Indien de Staat niet voor 15 mei bereid is om harde en concrete afspraken te maken, dan zien wij ons genoodzaakt om collectieve acties voor te bereiden. Hoe deze acties eruit gaan zien, wanneer deze acties zullen plaatsvinden en in welke sectoren dat gebeurt, is nog niet bekend, maar het is best mogelijk dat wij ook een beroep op jullie doen om in actie te komen met als doel de RVU-regeling te verlengen en te verbeteren. Uiteraard doen wij dit in afstemming met de cao-commissie en zullen wij onze leden tijdig en volledig hierover informeren. Maar we hopen natuurlijk dat het niet zover hoeft te komen.

Overigens hebben we in de huidige cao OV wel de afspraak met de werkgevers dat als de RVU-regeling wordt voortgezet na 2025, deze regeling automatisch wordt overgenomen. We hoeven daar dus niet opnieuw over te onderhandelen.

Enquête over werkdrukafspraken

Wij willen graag weten hoe de afspraken rondom werkdruk in praktijk hun uitwerking vinden. Daarom stuurt het CNV voor de zomer een enquête naar al haar leden in het Stad en streekvervoer om dit te peilen. We willen jullie vragen deze allemaal in te vullen, zodat we een helder en representatief beeld krijgen. De uitkomsten van deze enquête zullen met de werkgevers worden gedeeld. Daarnaast zullen de uitkomsten uiteraard ook worden meegenomen in het nieuwe cao-traject.

Vervolg

Het volgende overleg met de werkgevers staat gepland op 5 juli. Dan ontvangen wij van de werkgevers ook een overzicht van het aantal werknemers dat deelneemt of gaat deelnemen aan de RVU of het generatiepact. Het verschilt blijkbaar heel erg per werkgever hoeveel werknemers er gebruik maken van deze regeling.

Vragen?

Mocht je vragen en/of opmerkingen hebben, mail deze dan naar h.chikhi@cnv.nl  of ej.vandemheen@cnv.nl 

Startcongres op 14 juni

Op 14 juni organiseert CNV een startcongres om het samengaan van CNV Vakmensen, CNV Connectief, CNV Jongeren en CNV Vakcentrale te vieren. En jullie zijn van harte welkom om dit met ons samen te komen vieren. Om je aan te melden en voor het hele dagprogramma, [klik hier]


Bestuurders CNV
Hanane Chikhi: h.chikhi@cnv.nl                                            
Evert Jan van de Mheen: ej.vandemheen@cnv.nl

Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error