Cao onderhandelingen 2023, zullen we ooit starten?

Als het aan CNV Vakmensen ligt gaan we snel beginnen. De nood is hoog en wij willen snel beginnen. Mooi dat ook de werkgevers dat willen alsmede ook onze collega-vakbond. Niets staat ons in weg zou je denken. Was het maar zo!

De VWOV en de collega-vakbond komen niet verder dan elkaar over en weer de nodige brieven te versturen. Brieven die vooral niet over de inhoud gaan, maar alleen maar over het proces.

Wij begrijpen de collega vakbond

Vanuit hun gezichtspunt snappen wij best dat je nu niet zegt, we leggen ons ultimatum aan de kant. Dan is immers de mogelijkheid om te staken van de baan. Weg drukmiddel zou je zeggen. Maar ja, wat is dat drukmiddel waard als een half jaar actievoeren nog niets heeft opgeleverd? Geen eurocent  extra, geen nieuwe ouderenregeling, geen minuut minder werken. Is er zicht op resultaat? Wij betwijfelen dat, want de cao 2021-2022 is passé.

Bovendien 2023 is al over 3 maanden. Dus handen uit de mouwen en starten met 2023. Acties kunnen ook gestart worden op 1, sorry, 2 januari en dan, als het zover moet komen, met beide bonden.

Wij begrijpen de werkgevers

Vanuit hun gezichtspunt snappen wij best dat je niet zegt, kom maar aan tafel terwijl ondertussen de stakingsdreiging nog steeds op tafel ligt en er daadwerkelijk gestaakt wordt. Hoe kun je ooit succesvol tot een resultaat komen als er tegelijkertijd actiegevoerd wordt. Maar ja, wat als er niet gesproken wordt? Iedere partij is nodig om tot een goed resultaat te komen. Werkgevers beseffen toch wel dat ze met alle partijen tot een resultaat moeten komen? Dat er wat gedaan moet worden aan de werkdruk? Dat de sector weer aantrekkelijk moet worden?

Ook voor de werkgevers is 2023 dichtbij. Dus handen uit de mouwen en starten met 2023. Ook als er nu niet meer gestaakt wordt, biedt dat geen garantie op een goede uitkomst voor 1 januari.

Niet in het belang van de sector

Hoe dan ook, wat er nu gebeurt tussen de collega-vakbond en de werkgevers is niet in het belang van de sector en niet in het belang van jullie als werknemers. Ronkende nieuwsbrieven, keiharde randvoorwaarden, het helpt allemaal niet mee om tot een nieuwe cao te komen.

Weer vriendjes worden

Dat is natuurlijk onzin en dat moet ook niet. Maar we zijn wel tot elkaar veroordeeld om tot een goed resultaat te komen. Constant roepen dat de andere partij niet deugt, dat gaat niet helpen. Dus FNV en VWOV, de koffie staat klaar en wij willen hem wel inschenken. Wij willen immers zo snel mogelijk zinvol onderhandelen over een nieuwe cao en dat we geen garanties hebben op een goed resultaat, dat beseffen we heel goed. Laat ons weten of we de koffie moeten gaan zetten! Misschien helpt eerst een goed gesprek, als onderhandelaars onder elkaar, alvorens zinvol over de inhoud te kunnen praten. We hebben de beide partijen een mailtje hierover gestuurd.

Inhoud 2023.

Jammer dat we niet over de inhoud hebben kunnen praten. Volgende week meer over de thema's die wij voor 2023 belangrijk vinden!

Wij hopen nog steeds op een snelle start van de onderhandelingen voor 2023 en onze telefoon staat aan!

 

Hanane Chikhi
Bestuurder CNV Vakmensen
E: h.chikhi@cnvvakmensen.nl
M: +31 6 2074 8851

Evert Jan van de Mheen
Bestuurder CNV Vakmensen
E: ej.vandemheen@cnvvakmensen.nl
M: +31 6 5373 6490