Onderhandelingen HTM opgeschort

Maandag is er weer onderhandeld over de cao bij HTM. Wij hebben HTM verteld hoe wij over hun voorstellen denken en HTM is ingegaan op onze voorstellen. Helaas hebben wij moeten constateren dat onze voorstellen zo ver uit elkaar liggen. Wij konden, na uren onderhandelen, helaas niet anders dan de onderhandelingen opschorten.

De onderhandelingen tot nu toe
Vakbonden hebben tot nu toe ingezet, onder andere, op een goede loonsverhoging, vermindering van de werkdruk, een update van de reiskostenregeling en duurzame inzetbaarheid van de medewerker. Alle voorstellen lees je terug in onze voorstellenbrieven die op het Plein staan.

In de afgelopen cao rondes hebben partijen lang stilgestaan bij koopkrachtbehoud. HTM heeft, in de tweede ronde, toegezegd dat medewerkers bij HTM hun koopkracht zouden behouden.  Echter, voordat HTM verder op onze voorstellen wilde ingaan, wilden zij eerst een reactie op hun voorstellen. Gister hebben wij die reactie gegeven. Daarna reageerde HTM op onze voorstellen en gingen ze verder in op de loonparagraaf.

In reactie van HTM bleken de meeste voorstellen van de vakbonden nader uitgezocht te moeten worden, niet mogelijk of te duur. Na deze reactie konden vakbonden niet anders dan concluderen dat partijen heel ver uit elkaar liggen. Bovendien lijkt HTM haar eerdere toezegging, met betrekking tot koopkrachtbehoud, te zijn vergeten en zich te verstoppen achter taalkundige rookgordijnen. Kortom, vakbonden konden niet anders dan de onderhandelingen opschorten om de leden digitaal te raadplegen.

Wat wil HTM?
Enkele belangrijke voorstellen van HTM voor inhoudelijke wijzingen van de cao:

  • Sociaal Plan: HTM stelt voor het Sociaal plan te versoberen door de vergoeding te versoberen, het afspiegelingsbeginsel te wijzigen en niet langer voor onbeperkte duur af te spreken. Tegelijkertijd wil HTM de nawettelijke WW afschaffen. Terwijl vakbonden, in 2016, deze wetswijziging om WW te beperken hebben gerepareerd. Vakbonden vinden de versobering van het Sociaal Plan en nawettelijke WW onbespreekbaar. In deze onzekere tijden vinden wij het niet verantwoord om hierover te onderhandelen.
  • Afzien van recht verkoop op ADV: HTM wil de verkoop van ADV door roosterpersoneel afschaffen. Daarnaast wil HTM het ook onmogelijk maken om ADV dagen te verkopen en hier verlofdagen voor terug te kopen. Vakbonden vinden het belangrijk dat medewerkers die hun dagen hebben verkocht en hun leven hierop hebben ingericht, hierop kunnen blijven rekenen. Verder willen wij geen afspraken maken die alleen voor het roosterpersoneel gelden.
  • Overwerkvergoeding hogere salarisklassen: HTM stelt voor medewerkers in salarisschaal 10 (en hoger) de overwerkvergoeding alleen in tijd uit te betalen en niet langer te willen uitbetalen. Vakbonden vinden dit cru. Dit zijn juist de medewerkers die vorig jaar een salaristrede zijn onthouden en nu worden hun rechten verder ingeperkt.

Loonbod HTM
Na onze inhoudelijke reactie, heeft HTM haar loonbod gedaan. Dit loonbod kwam op het volgende neer:

  • In 2021 wil HTM in december € 500,-- eenmalig uitkeren. Echter, dit aanbod staat alleen als wij dit jaar tot een cao komen.
  • Vanaf januari 2022 stelt HTM een loonsverhoging van 2,2% structureel voor het hele jaar voor.
  • Daarnaast is er een mogelijkheid om een cao af te spreken die in 2023 doorloopt, dan stelt HTM nog een loonsverhoging in januari 2023 voor van 0,5% structureel.
  • Daarnaast wil HTM een uurloon verhogen tot een minimum van 14 euro per uur (m.u.v. stagiairs).

Verder zijn vakbonden en HTM in gesprek (in een parallel traject) over de over de minuren verrekening van medewerkers in de rijdienst. HTM stelt voor, als partijen daar uit komen, om met de opbrengsten van deze efficiencyslag de eindejaarsuitkering te verhogen met een bedrag van € 75,-- structureel.

Zoals gezegd vakbonden hebben de tweede onderhandelingsronde lang stil gestaan bij het koopkrachtbehoud van medewerkers. Wij wilden voordat wij lang gingen onderhandelen duidelijkheid of medewerkers hun koopkracht zouden behouden. HTM heeft die toezegging gedaan. Inmiddels, blijkt die toezegging dus niets waard. Immers, het gat tussen het aanbod van HTM en een fatsoenlijk loonbod is groot. En dit terwijl medewerkers van HTM, tijdens deze moeilijke tijden, al bijna 2 jaar in de frontlinie staan en daar heeft al die tijd geen enkele, structurele, financiële waardering tegenover gestaan. Voor de vakbond dus reden om het overleg op te schorten. Het vertrouwen in onze onderhandelingspartner is, alweer, geschaad.

De vakbond dat ben jij. Dus wat vind jij?
Als vakbond willen wij natuurlijk heel graag weten wat jij hiervan vindt. Wij behartigen jouw belangen, dus laat ons weten of jij vindt dat wij:

  • Akkoord moeten gaan met dit voorstel en verder onderhandelen;
  • Niet akkoord moeten gaan en onze eisen moeten handhaven

Je reactie kan je mailen naar s.vandermeulen@cnvvakmensen.nl

Namens de onderhandelingsdelegatie,

Andre van Driel
Remco Portier
Michel Wiersma

Sanne van der Meulen
Onderhandelaar CNV Vakmensen