Update proces cao Aquabus (Blue Amigo)

Op 12 mei hebben de CNV leden het eindbod van Blue Amigo over een nieuwe cao per 1 januari 2022 afgewezen en uit de stemming op 19 mei tijdens de 3/4 vergadering blijkt dat jullie bereid zijn actie te voeren voor een nieuwe cao. Jullie werkgever heeft hierop gereageerd nogmaals aan tafel te willen zitten met de vakbonden.

Na de 3/4 vergadering waarin de CNV leden hebben gestemd voor acties is het versturen van een ultimatum richting de werkgever de volgende stap. In een ultimatum staat dat partijen hebben overlegd om tot een nieuwe cao te komen, maar hierin helaas niet zijn geslaagd. De onderhandelingen zijn vastgelopen en partijen constateren dat zij uit onderhandeld zijn. Omdat de CNV leden actiebereid zijn, zal jullie werkgever rekening moeten houden met collectieve acties waarbij werkonderbrekingen niet zijn uitgesloten. Om deze collectieve acties te voorkomen dient de werkgever akkoord te gaan met al onze eisen om tot een nieuwe cao te komen.

Dit ultimatum hebben wij echter nog niet aan Blue Amigo gestuurd, omdat jullie werkgever verzocht heeft om toch nog een keer in overleg te gaan. Blue Amigo heeft aangegeven dat inmiddels maatregelen zijn genomen in verband met de huidige zware werkomstandigheden en dat aan oplossingen gewerkt wordt voor de problemen die nu nog niet zijn opgelost. Jullie werkgever wil in een overleg de vakbonden hierover bijpraten, maar ook verder onderhandelen om tot een akkoord te komen voor een nieuwe cao. Voorheen hebben wij met Vincent Romijn gesproken, in dit overleg zullen Dimitri Romijn en Maurice Swets aanschuiven. Wat jullie werkgever concreet wil en kan bieden, is momenteel nog niet helder. Wij hebben Blue Amigo gevraagd welke ruimte er is en wat concreet verbeterd wordt ten opzichte van het afgewezen eindbod. Het mag duidelijk zijn dat dit significante verbeteringen moeten zijn. Als blijkt dat Blue Amigo toch niet voldoende kan bieden om tot een akkoord te komen, zal CNV Vakmensen Blue Amigo alsnog het ultimatum toesturen.

Laten we hopen dat met de wisseling van gesprekspartners bij werkgeverszijde wel een nieuwe cao overeengekomen kan worden. Een datum voor dit overleg is momenteel nog niet bekend.

We houden jullie op de hoogte.

Wouter van Middelkoop (CNV kaderlid)

en

Diana Kraan
Bestuurder CNV Vakmensen
T: 06-22389584
E: d.kraan@cnvvakmensen.nl