Update cao onderhandelingen Blue Amigo

Op 12 april hebben Blue Amigo en de vakbonden het cao overleg hervat. Hierbij willen wij jullie informeren over hoe dit overleg is verlopen.

Uitkomst cao-bespreking
Partijen hebben geconcludeerd dat de onderhandelingen zijn vastgelopen en jullie werkgever zal komende week met een eindbod gaan komen. Dit houdt in dat BA geen ruimte meer heeft om verder te kunnen onderhandelen en dat partijen dus zijn uit onderhandeld.
Wij zullen dit eindbod aan jullie voor gaan leggen in fysieke ledenvergaderingen. Zodra we het eindbod hebben, delen we dit met jullie en communiceren we z.s.m. een datum.

Inhoudelijke toelichting
Er is gesproken over 1) voorstellen tot invoering van een plus- en minuren systeem separaat voor de verlofafboeking en reservediensten. BA zal voorstellen hiertoe verwerken in hun eindbod.

Verder hebben we het gehad over 2) de veel te hoge werkdruk. Met de verder oplopende personeelskrapte en het zware zomerrooster (30 weken met lange dagdiensten) knelt dit, en daar moeten wel oplossingen voor komen. Er is te weinig ruimte voor fatsoenlijke rust. Er blijven per saldo nog maar weinig weekenden vrije tijd over. De vakbonden hebben eerder voorstellen gedaan om een goede werk-privé balans te garanderen door de werkdruk te begrenzen (max 2 lange dagdiensten achter elkaar), en het meer werken in de weekenden beter te gaan betalen (verhoging ORT). BA beweegt niet mee. Vakbonden hebben aangegeven dat in de huidige situatie het maar de vraag zal zijn of het rooster überhaupt fatsoenlijk door het personeel gedraaid kan worden.

Daarnaast hebben we aangekaart 3) dat het flink schort aan de communicatie richting het personeel. Het niet oppakken van soms de kleinste problemen en daar niet of nonchalant op reageren stoot mensen tegen de borst.

BA heeft aangegeven vanwege Corona en de daardoor slechte financiële positie verder niets aan het bod te kunnen veranderen en dus geen ruimte ziet om hierin te bewegen. T.a.v. van de werkdruk houdt BA er rekening mee dat besloten kan worden om lijnen te laten uitvallen. Vakbonden hebben aangegeven dat het wat betreft vanuit het personeel, de maat vol is. De werkdruk moet omlaag en er moet financiële compensatie komen voor het veel zwaardere rooster (langere diensten en meer belasting in het weekend).

Wat gebeurt er nu verder?
Zoals gezegd organiseren we z.s.m. fysieke ledenvergaderingen, waarin jullie kunnen stemmen over het eindbod. Als de meerderheid positief stemt, is er een cao-akkoord. Als de meerderheid negatief stemt, dan zal daarna de vraag voorgelegd worden of jullie bereid zijn tot het voeren van acties. Dit vindt plaats in een ¾ vergadering; dit is een statutaire vergadering waarin de over de actiebereidheid per vakbond wordt gestemd. Actievoeren is dan nog het enige middel, aangezien partijen uit onderhandeld zijn en dus niet verder met elkaar in onderhandeling gaan.

Indien jullie vragen of opmerkingen hebben, laat het dan vooral weten. Kijk ook op de cao pagina https://www.cnvvakmensen.nl/vervoer/stads-en-streekvervoer/cao-aquabus/ voor de eerdere nieuwsbrieven.

Namens de CNV onderhandelingsdelegatie,

Wouter van Middelkoop (kaderlid CNV Vakmensen)

en

Diana Kraan
Bestuurder CNV Vakmensen
T: 06-22389584
E: d.kraan@cnvvakmensen.nl

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error